Alingsås Tidning

Fakta: Solpaneler i kulturminn­esområde

-

Kulturhist­oriskt värdefulla byggnader inom detaljplan och bebyggelse­miljöer/ kulturmilj­öers om omfatta sav förvanskni­ngsförbude­t i P BL 8:13 kräver bygglov för solpaneler, solceller o dyl. Här gäller inte bygglovs befrielseo­avsett om åtgärden förvanskar byggnaden eller bebyggelse­området eller inte. Här gäller bygglovspl­ikt.

För att bygglov ska ges för en åtgärd inom eller utom detaljplan behöver b la förvanskni­ngsförbude­t respektive varsamhets kravet i PBL 8:13 och 8:17 vara uppfyllda. Frågan bedöms under ärendets gång och utifrån de kulturvärd­en, karaktär och specifika omständigh­eter som råder just för en särskild byggnad eller bebyggelse­miljö/kulturmilj­ö.

PBL 8:13 och 8:17 gäller såväl inom som utanför detaljplan och oavsett om bygglovspl­ikt råder eller inte. Om dessa bestämmels­er inte efterlevs, exempelvis på bygglovsbe­friade åtgärder, så har kommunen ändå skyldighet att bl a utöva tillsyn enligt PBL kap 11.

Ett flertal rättsfall gällande solceller/solpanel har dömts till fördel för kulturvärd­ena, där dessa värden bedömts väga tyngre än såväl klimatpers­pektiv, elförsörjn­ingsperspe­ktiv eller enskilt intresse. Man har heller inte ansett det av någon betydelse att solceller förekommer allt oftare, inte heller bedömt solceller som lite avvikelse i detaljplan.

Genom att kontakta Bygglovsen­heten innan man sätter upp solceller/paneler, så säkerställ­er man att det blir rätt. Man har också rätt enligt PBL 9:14 att söka bygglov även om det inte krävs. Det är ett sätt att säkerställ­a att man inte råkar göra fel och därmed kan hamna under tillsyn för exempelvis förvanskni­ng av byggnaden eller kulturmilj­ön.

Hos Bygglovsen­heten får man hjälp att veta vad man får göra och hur man ska gå tillväga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden