Alingsås Tidning

Lärarna: ”Utmaning att göra matte roligt för eleverna i mellanstad­iet”

- Philip Mauritzson philip.mauritzson @alingsasti­dning.se

Herrljunga vill vända trenden med vikande matteresul­tat, och en utmaning tycks vara att hålla igång glädjen till ämnet från lågstadiet till mellanstad­iet. – Leken i matten försvinner då, säger läraren Elinor Martinsson.

Det är något särskilt med matematik som skolämne. Det står ut i mängden, det verkar många i skolans värld tycka, såväl skolledare, lärare och elever. När AT hälsar på i Molla i Herrljunga kommun, konstatera­r skolans rektor Victoria Andersson att det är en utmaning att skapa intresse för matten bland eleverna.

– Elever säger ”jag kan inte matte”, det är det enda ämnet som de uttrycker sig så kring. Frågan är hur vi skapar intresse för matten, jag tror vi måste ha mer varierad undervisni­ng i alla åldrar, säger Victoria Andersson.

I korridoren träffar vi eleverna Freja Jern och Amelia Markusson som går i fyran, och läraren Elinor Martinsson. Eleverna känner båda att matematike­n var roligare i lågstadiet, något hände nu i fyran och den har blivit svårare.

– Man får inte måla längre och man sitter mer still på sin plats. Matte är inte lika kul längre, säger Freja.

– Jag vill ha mer statistik, där man får ställa frågor, säger Amelia.

De konstatera­r att man i tvåan fick applicera räkning när man bakade, det kan vara ett exempel på lustfylld matte. Nu i mellanstad­iet är det mer mattebok. Boken heter ”Mera Favoritmat­ematik” och har en bläckfisk på framsidan. Och det är kanske nu som många elever hamnar på djupare vatten, i matten.

– Min erfarenhet är att yngre barn tycker att matte är roligare, sen händer det något. Leken med matten försvinner. Jag försöker komma ifrån boken och vi har stationer och spel, säger Elinor Martinsson, lärare i tvåan och fyran.

Själv läser hon nu matematik på distans på universite­tet för att få behörighet. Och hon har en tydlig åsikt om studierna.

– Matten som jag läser är svårare än gymnasiema­tten, jag tycker att jag är bra på matte men det här är goddag yxskaft-svårt. Det borde vara mer fokus på didaktik och hur vi lär ut grunderna till eleverna, säger hon.

Heidi Olsson, som är lärare i femman och sexan, ansluter. Hon konstatera­r att matteunder­visningen inte får vara för lätt eller för svår.

– Utmaningen är att hålla det lagom svårt! Men visst blir det mer teoretiskt ju äldre eleverna blir och det svåra är att alla har olika nivåer i klassrumme­t, säger hon.

 ?? BILDER: PHILIP MAURITZSON ?? Eleverna Amelia Markusson och Freja Jern löser matteprobl­em. Lärarna Elinor Martinsson och Heidi Olsson hjälper till.
BILDER: PHILIP MAURITZSON Eleverna Amelia Markusson och Freja Jern löser matteprobl­em. Lärarna Elinor Martinsson och Heidi Olsson hjälper till.
 ?? BILD: PHILIP MAURITZSON ?? Så här kan en mattebok se ut i fjärde årskurs. ”Man får inte måla längre och man sitter mer still på sin plats. Matte är inte lika kul längre”, säger eleven Freja Jern.
BILD: PHILIP MAURITZSON Så här kan en mattebok se ut i fjärde årskurs. ”Man får inte måla längre och man sitter mer still på sin plats. Matte är inte lika kul längre”, säger eleven Freja Jern.
 ?? ?? Victoria Andersson är rektor på Molla skola. Hon tycker att det är bra att kommunen satsar på ett matteproje­kt och tror att lärarna kan bli ännu mer nyfikna på ämnet.
Victoria Andersson är rektor på Molla skola. Hon tycker att det är bra att kommunen satsar på ett matteproje­kt och tror att lärarna kan bli ännu mer nyfikna på ämnet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden