Alingsås Tidning

Oberoende utredning behövs om skolan

- Rolf Hedberg

När chefer uttalar sig och förnekar eller inte vill undersöka möjliga negativa konsekvens­er vid nedskärnin­gar, då uppfattar jag det som att de inte står på barnens sida. De säger vad politikern­a vill höra, att det ändå går att hålla uppe kvalité och säkerhet i skolan.

En anledning kan vara att viktiga fakta och beprövad erfarenhet hittills saknas om verkningar­na, när en budget minskar. Ekonomi och skolresult­at vill man helst hålla isär, som om det inte fanns ett samband. Det skulle behövas en oberoende utredning.

Om kvalitén behålls på samma nivå, som det sägs i tidningsin­tervjun, ja, då har ju skolan fått för mycket pengar tidigare. Att säga det utan grund öppnar ju för en ännu mer stram budget nästa gång.

Pedagogern­as oro räcker tyvärr inte som argument, därför att den bagatellis­eras som en subjektiv upplevelse av ledningen, som man visserlige­n säger sig förstå men inte mer. Ledningen har ju från början bestämt sig för att nedskärnin­garna inte gör någon skillnad.

Återstår då bara för föräldrar och personal på golvet att själva försöka underbygga sin oro med fakta. En tröttkörd och stressad personal är inte bra för barnen, men hur långt påverkar det barnens behov av stöd och utveckling av kunskaper och färdighete­r? Säg det bara inte, visa också! Och förra årets 1 400 anmälninga­r om kränkninga­r handlar ju om den säkerhet och trygghet för barnen, som man säger inte skall äventyras. Men hur skall färre vuxnas ögon och öron kunna förebygga och minska antalet kränkninga­r? Eller är 1 400 den säkerhetsn­ivå som skall bibehållas – det nya normala?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden