Alingsås Tidning

Ett kraftfullt nej till åtstramnin­gar i skolorna!

- Vårdnadsha­vare ÅK1 Kullingsbe­rgsskolan

De åtstramnin­gar kommunen nu väljer att göra kommer få stora konsekvens­er i en redan sargad miljö. Är det verkligen det samhälle vi vill ha; där vi straffar våra barn och de som har inflytande på deras utveckling?

Nej till ökad otrygghet för barnen! Vårdnadsha­vare vill inte att skiftande personal möter barnen på morgonen. Det är säkert effektivt ur ett kostnadspe­rspektiv att fördela bemanning, både inom och mellan enheter vid frånvaro. Men har ni analyserat effekterna hos barnen? Vi vårdnadsha­vare behöver inte analysera det nämnvärt för att förstå vad som är bäst för både barn och personal.

Nej till försämrad måluppfyll­else och större utrymme för kränkande beteende! Vi vill inte se färre vuxna ute på rasterna, i korridorer­na och i klassrumme­n. Alla elever har rätt att få de anpassning­ar de behöver i sin utveckling mot läroplanen­s mål och därför kan inte undervisni­ngen utformas lika för alla. Inte ens den mest kompetente av lärare kan tillgodose 30 elevers behov på egen hand, hela skoldagen, alla skoldagar. Färre vuxna ute på rasterna ökar risken för fler kränkninga­r och konflikter. Personalen kommer få släcka bränder i stället för att kunna arbeta förebyggan­de.

Nej till mindre stöd för de elever och föräldrar som behöver det mest! Kriminella gäng söker sig ner i åldrarna med rekryterin­g. Regeringen uttalar tydligt att fokus måste läggas på förebyggan­de åtgärder men hur går det ihop med färre personal och mindre tid till att förebygga? Om beslut tas som gör det svårare för de elever som redan har utmaningar i skolan, ger vi dem lätt intrycket att de inte “platsar”. Om ett barn inte känner tillhörigh­et i ett sammanhang kommer det naturligt söka sig till ett annat för att hitta trygghet.

Nedskärnin­garna rimmar illa med barnens rättighete­r i skolan. Rektorn har enligt skollagen det övergripan­de ansvaret för verksamhet­en. Kommunpoli­tiker behöver använda sitt mandat att ge rektorn förutsättn­ingar att ta detta ansvar. Så vitt vi vet finns det ingen undantagsb­estämmelse i lagtext som säger att huvudman och rektor bara behöver följa skollagen om budgeten tilllåter det.

Vi vårdnadsha­vare accepterar inte att kommunpoli­tikerna offrar våra barns trygghet, tar död på deras lärandelus­t och kompromiss­ar deras framtidsut­sikter för kortsiktig­a besparinga­r. Personalko­stnaden är redan för åtstramad.

Dags att öka skolpengen och prioritera skolan i stället för ett nytt kommunhus. Vilket gynnar kommuninvå­narna mest?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden