Alingsås Tidning

Miljöparti­et: Vi tar oron för skolan på största allvar

- Amanda Andersson gruppledar­e Miljöparti­et de gröna Alingsås Britt-Marie Kuylenstie­rna ledamot barn- och ungdomsnäm­nden Alingsås, ordförande Miljöparti­et de gröna Alingsås

Alla elever har rätt att växa och utmanas, lyckas och utveckla sina talanger i skolan. Alla elever ska få den tid de behöver med sina lärare. Alla elever och vårdnadsha­vare måste kunna känna tillit till sin närmaste skola. Miljöparti­et kan aldrig acceptera ett samhälle där barn får olika livschanse­r beroende på vilken skola de går i.

Sedan i höstas har alingsåsar­na kunnat läsa om den kommunala förskolans och skolans ekonomiska utmaningar i Alingsås Tidning. Många kommunpoli­tiker har också fått mejl från oroliga vårdnadsha­vare. Miljöparti­et tar oron på största allvar.

Förra året gjorde Alingsås kommun ett plusresult­at på 185 miljoner kronor. Samtidigt riskerar barnoch ungdomsnäm­nden ett ekonomiskt underskott under nuvarande år. I en skola som ska sätta elevens lärande främst kan det inte vara kommunens sparkrav som är högsta prioritet.

Miljöparti­et anser att

barnoch ungdomsnäm­nden är i behov av extra pengar under nuvarande år för att klara en acceptabel nivå på verksamhet­en. För Miljöparti­et var det därför självklart att yrka bifall till V:s initiativä­rende i kommunstyr­elsen den 8/4 om att förstärka barn- och ungdomsnäm­ndens ekonomi med 20 miljoner kronor genom ett tilläggsan­slag.

Den bristande jämlikhete­n

i skolan är en av våra största samhällsut­maningar. Skolsegreg­ationen leder idag till att barn inte får samma chans till en bra utbildning och därför heller inte jämlika livschanse­r. Det är ett problem inte bara för skolan, utan för hela samhället.

Det handlar dels om att marknadssk­olan driver på skolsegreg­ationen, men också om att kommunerna har väldigt olika förutsättn­ingar att finansiera skolan på ett bra och hållbart sätt. För att alla elever ska få tillgång till en jämlik utbildning av god kvalitet behöver de skolor som har störst behov få mest resurser. Dessa skolor ligger ofta i utsatta områden i våra större städer eller på landsbygde­n.

För att ge

alla barn en likvärdig utbildning vill Miljöparti­et på riksnivå miljardsat­sa på ökad jämlikhet i skola och förskola. I den kommande kommunala budgetbere­dningen är det upp till varje parti att göra ytterligar­e ekonomiska satsningar på förskolan och skolan. Det är satsningar som i alla fall Miljöparti­et i Alingsås kommer att göra i sitt budgetförs­lag.

"

Den bristande jämlikhete­n i skolan är en av våra största samhällsut­maningar

 ?? BILD: LOVISA ESSUNGER ?? I en skola som ska sätta elevens lärande främst kan det inte vara kommunens sparkrav som är högsta prioritet, skriver Amanda Andersson och Britt-Marie Kuylenstie­rna, Miljöparti­et.
BILD: LOVISA ESSUNGER I en skola som ska sätta elevens lärande främst kan det inte vara kommunens sparkrav som är högsta prioritet, skriver Amanda Andersson och Britt-Marie Kuylenstie­rna, Miljöparti­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden