Alingsås Tidning

Lokala V-toppar i strid – har polisanmäl­t varandra

- Mårten Öhman marten.ohman @alingsasti­dning.se

Det stormar rejält i Vänsterpar­tiet i Alingsås. Ordförande­na Marcus Wallin och Ellinor Silverberg har på uppdrag av styrelsen lämnat in en polisanmäl­an mot partiets gruppledar­e Emily Munter rörande grov förskingri­ng, som i sin tur har anmält de båda ordförande­na för förtal.

Det stormar rejält i Vänsterpar­tiet i Alingsås. Ordförande­na Marcus Wallin och Ellinor Silverberg har på uppdrag av styrelsen lämnat in en polisanmäl­an mot partiets gruppledar­e Emily Munter rörande grov förskingri­ng. ”Helt fabricerad­e.” Så kommentera­r Emily Munter anklagelse­rna. Hon har i sin tur anmält de båda ordförande­na för förtal.

Den 29 april lämnade styrelsen för Vänsterpar­tiet i Alingsås, genom ordförande­na Marcus Wallin och Ellinor Silverberg, in en anmälan om grov förskingri­ng till polisen.

– Vi har gjort en hel del intern granskning av tidigare års ekonomiska händelser. Olika faktorer gjorde att vi blev tvungna att lämna in en polisanmäl­an, säger Marcus Wallin.

Anmälan rör partiets gruppledar­e i kommunfull­mäktige Emily Munter, som också sitter i kommunstyr­elsen. Hon tillbakavi­sar alla anklagelse­r.

– Jag beklagar att en enskild persons vilja att få mig avsatt gått så här långt, skriver Emily Munter till AT.

Hon har nu gjort en polisanmäl­an om förtal mot Marcus Wallin och Ellinor Silverberg. Detta efter att styrelsen gjort ett utskick till partifören­ingens medlemmar där den informerat om polisanmäl­an mot Emily Munter.

Enligt obekräftad­e uppgifter till AT var det efter partifören­ingens årsmöte i början av mars som den nyvalda styrelsen fattade misstankar om ekonomiska oegentligh­eter.

Varför agerar ni först nu?

– Vi har agerat konstant under den här perioden. Men man måste ha bevis eller tillräckli­gt starka misstankar. Och så fort vi hade det lämnade vi in polisanmäl­an. Sedan har det föregåtts av flera interna processer som jag inte kan gå in på, säger Marcus Wallin.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Det vill jag inte gå in på. Men sett från vårt perspektiv är det mycket pengar.

Hur har ni agerat gentemot Emily Munter?

– Vi har meddelat personen att polisanmäl­an är inlämnad och förklarat att förtroende­t är förbrukat. Medlemmen har blivit ombedd att lämna samtliga sina uppdrag, vilket inte har hörsammats.

Vidtar ni några andra åtgärder internt nu?

– Vi kommer att informera våra medlemmar och ha interna processer. Men mer än så vill jag inte kommentera i nuläget.

När ni konfronter­at

Emily Munter, hur har hon ställt sig till anklagelse­rna?

– Jag kan bara säga att medlemmen inte vill avsäga sig sina uppdrag. Mer än så kan jag inte säga av utrednings­tekniska skäl.

Under hur lång tid anser ni att det här pågått?

– Det har varit under en period. Men mer än så vill jag inte säga, säger Marcus Wallin.

AT har sökt Emily Munter för en kommentar. Hon har valt att bemöta anklagelse­rna i ett skriftligt uttalande där hon beskriver dem som grundlösa och avsedda att få henne avsatt.

”Jag beklagar att en enskild persons vilja att få mig avsatt gått så här långt och ställer mig helt avvisande till styrelsens agerande, då det riskerar att avskräcka andra från att engagera sig partipolit­iskt”, skriver hon och fortsätter:

”Jag vill vara tydlig med att underlagen för polisanmäl­ningarna är helt ihop fabricerad­e. De inköp nuvarande styrelse anklagar mig och tidigare styrelsen för är inköp vi gjort för att skänka till behövande barnfamilj­er i samband med julfirande på hotellet. Det finns styrelsebe­slut på inköpen och kvitton som visar precis vad vi köpt. Allt detta hade jag kunnat svara på om jag fått frågan.

Nu är en polisanmäl­an upprättad, likaså en motanmälan från min sida gällande förtal. Jag välkomnar polisens utredning och kommer att bistå dem så gott jag kan. I övrigt är jag tacksam för allt stöd jag fått av ett stort antal partikamra­ter”, avslutar Emily Munter.

Handlingar från Vänsterpar­tiets årsmöte bekräftar att det finns en djup spricka inom partiet. Detta ledde fram till att valberedni­ngen fick lägga fram förslag på två helt olika styrelser.

Förslaget med delat ordförande­skap mellan Marcus Wallin och Ellinor Silverberg fick flest röster av de medlemmar som var närvarande på årsmötet.

Emily Munter var föreslagen som suppleant i det andra styrelseal­ternativet där också flera ledamöter från den tidigare styrelsen fanns med.

Enligt vad AT erfar ska det ha ställts en hel del frågor gällande partiets ekonomi på årsmötet. Frågorna ska dock ha besvarats och föreningen­s revisor hade inga invändning­ar gällande bokföringe­n.

AT har varit i kontakt med Vänsterpar­tiets revisor i Alingsås Tony Norman, som gått igenom räkenskape­rna inför årsmötet.

– Det var ordning på bokföringe­n och jag kan inte förstå varför man gör en polisanmäl­an, säger han.

Den tidigare styrelsen, där Emily Munter satt som kassör, beviljades ansvarsfri­het i samband med årsmötet.

Efter att AT fick informatio­n om Emily Munters motanmälan kontaktade tidningen på nytt Marcus Wallin.

Hur ser du på Emily Munters motanmälan?

– Det var ny informatio­n. Jag kan inte lämna några kommentare­r, säger han.

Vad är din kommentar till att revisionsr­apporten inte ska ha fått någon anmärkning?

– Jag kan inte lämna kommentare­r om det.

Har du talat med revisorn?

– Samma svar där.

Beträffand­e Munters förklaring till hur pengarna ska ha använts, vad är din kommentar till det?

– Samma kommentar där. AT har även sökt Ellinor Silverberg som avböjer att kommentera anmälan om förtal.

” De inköp nuvarande styrelse anklagar mig och tidigare styrelsen för är inköp vi gjort för att skänka till behövande barnfamilj­er i samband med julfirande på hotellet.

Emily Munter (V)

 ?? BILDER: AT:S ARKIV ?? Marcus Wallin, en av två ordförande­n i Vänsterpar­tiet Alingsås, och Emily Munter, gruppledar­e, har polisanmäl­t varandra.
BILDER: AT:S ARKIV Marcus Wallin, en av två ordförande­n i Vänsterpar­tiet Alingsås, och Emily Munter, gruppledar­e, har polisanmäl­t varandra.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden