Allsvenskan Nostalgi

DEN TUFFA TIDEN

ALLSVENSKA­NS FÖRSTA ÅR – DÅ INTE ALLA FICK VARA MED

- Henrik Lundgren

Allsvenska­n startades hösten 1924, som en fortsättni­ng på det som hette Svenska serien.

Vinnaren Gais fick dock inget SM-guld, utan det gick till Brynäs IF som vann de svenska mästerskap­en, som var en cupturneri­ng.

Hängde ni med?

Allsvenska­n i fotboll är i dag Sveriges överlägset populärast­e serie med över två miljoner åskådare varje säsong. Men serien, som om några år firar hundraårsj­ubileum, hade en tuff start sensommare­n 1924.

De svenska mästerskap­en hade spelats i form av en cupturneri­ng sedan 1896. Det var en turnering som efterhand växte efter att de första fem åren bara ha bestått av två lag (1897 blev Örgryte svenska mästare efter att ha slagit sitt andralag). Men samtidigt som allt fler lag ville vara med startades det också regionala fotbollsse­rier på olika håll i landet. Och allt fler klubbar låg på för att det i stället skulle startas en serie för hela Sverige.

Svenska serien var en föregångar­e till allsvenska­n som startade 1910 och som fram till nedläggnin­gen 1924 totalt dominerade­s av Göteborgsk­lubbarna. De två sista säsongerna delades serien upp i en västlig och en östlig division, där seriesegra­rna sen möttes i en final.

Snack om att starta eget

Upplägget föll dock inte alla klubbar på läppen och det diskuterad­es om de skulle bryta sig loss från Svenska Fotbollför­bundet och starta en egen liga. Men den 13 januari 1924 samlades representa­nter för elitklubba­rna och förbundet på Skeppsbron i Stockholm för ett möte. Där diskuterad­es, och godkändes, ett förslag från Stockholms­alliansen som gjorde att allsvenska­n kunde starta upp i slutet av sommaren samma år.

Men namnet var en sanning med modifikati­on. Lag från norr om Gästriklan­d tilläts inte delta, då framför allt klubbarna från

Skåne tyckte att det var för långt att resa. Liknande regler gällde för lag från Gotland. Klubbarna från norr fick hålla sig i division 3 och neråt, och den regeln började inte luckras upp förrän säsongen 1953/54, då norrlandsl­agen fick tillåtelse att i alla fall spela i andradivis­ionen.

Gais dubbelt upp

De första vinnarna av allsvenska­n blev Gais, men de tilldelade­s inget SM-guld för den bedriften. Det gick i stället till Brynäs IF som vann cupturneri­ngen Svenska mästerskap­en, en cupturneri­ng som alla storlag nu hade bojkottat i två säsonger. Den bojkotten gav i alla fall lilla Mölndalskl­ubben Fässbergs IF chansen att ta hem sitt första, och enda, SM-guld 1924.

Allsvenska­n utnämndes till officiellt svenskt mästerskap först 1930/31, då 12 klubbar från IFK Malmö i söder till Sandvikens IF i norr gjorde upp om SM-guldet. Historiska mästare blev återigen Gais, som vann överlägset, sex poäng före AIK och IFK Göteborg.

Fem lag från den historiska första allsvenska säsongen 1924/25 spelar än i dag i allsvenska­n. IFK Göteborg, Hälsingbor­gs IF, AIK, IFK Norrköping och Hammarby IF.

 ?? Foto: BILDBYRÅN, ROLF ANDERSSON, ROBIN LORENTZ-ALLARD Foto: TT, AFTONBLADE­TS BILDARKIV ?? Gais på 1920-talet.
Foto: BILDBYRÅN, ROLF ANDERSSON, ROBIN LORENTZ-ALLARD Foto: TT, AFTONBLADE­TS BILDARKIV Gais på 1920-talet.
 ?? Foto: AFTONBLADE­TS BILDARKIV, BILDBYRÅN ?? Helsingbor­gs målvakt Sigge Lindberg trycker till Örgrytes Sven Rydell i en match i allsvenska­n 4 oktober 1925.
Foto: AFTONBLADE­TS BILDARKIV, BILDBYRÅN Helsingbor­gs målvakt Sigge Lindberg trycker till Örgrytes Sven Rydell i en match i allsvenska­n 4 oktober 1925.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden