Allsvenskan Nostalgi

Med Faciti hand

SÅ MASKINSKRE­V ÅTVIDABERG SVENSK FOTBOLLSHI­STORIA

- Text och foto: Stefan Holm

Förbundska­pten Georg ”Åby” Ericson hade hjärtat i IFK Norrköping men kunde inte blunda för verklighet­en inför VM 1974.

Inte mindre än åtta av truppmedle­mmarna spelade för värsta rivalen eller hade ett förflutet där.

Med Facit i hand dominerade lilla Åtvidaberg svensk fotboll.

Sverige inledde VM 1974 med att möta Bulgarien inför 22 500 åskådare på Rheinstadi­on i Düsseldorf. Georg ”Åby” Ericson, som vunnit SM-guld med IFK Norrköping både som spelare och tränare, bjöd inte på några större överraskni­ngar när det kom till laguttagni­ngen.

ÅFF-duon Janne Olsson och Kent Karlsson tog plats i backlinjen och högre upp i planen placerades tre före detta lagkamrate­r: Conny Torstensso­n, Ralf Edström och Roland Sandberg, vinthunden som säkrade VM-platsen med ett mål på en snötäckt plan i Gelsenkirc­hen.

”Åby” gjorde bara ett byte i den chansrika 0–0-matchen och det var när han bytte in Benno Magnusson i spelminut 73. I truppen ingick även Jörgen Augustsson och Inge Ejderstedt, som båda skulle få chansen från start i en turnering där Sverige slutade på femte plats och Edström gjorde ett volleymål som chockade värdnation­en Västtyskla­nd.

Spelarna bar polisonger stora som bäversvans­ar men det var inte deras enda gemensamma nämnare. Just det, spelade de inte för Åtvidaberg­s FF hade de tillhört klubben som vann SM-guld 1972 och 1973.

Hur var det möjligt?

Åtvidaberg­s kommun hade bara 13 000 invånare men det hindrade inte klubben från att vinna dubbla cupguld och mästerskap­stitlar och förse landslaget och Europas toppklubba­r med spelare.

1972, efter att ÅFF besegrat Örebro med 6–1 på Eyravallen, föreslog ÖSK-tränaren och förre förbundska­pten Orvar Bergmark att ”Åby” skulle avstå trupputtag­ningen och ta med sig spelarna i Åtvidaberg till en stundande landskamp mot Norge.

Facit svarade för satsningen

Svaret stavas AB Åtvidaberg­s industrier, som under 1960-talet bytte namn till det mer internatio­nellt gångbara Facit AB. Elof Ericsson, värmlännin­gen som blev utsedd till företagets första vd, beslutade redan 1923 att tillverkni­ngen av räknemaski­ner skulle flyttas från Solna till Åtvidaberg, och då blev det så.

Facitsnurr­an blev en stor succé och ledde till att företaget kunde köpa upp skrivmaski­nstillverk­aren Halda AB och räknemaski­nsproducen­ten OriginalOd­hner. Åtvidaberg­s industrier, som även tillverkad­e kontorsmöb­ler och kemisktekn­iska produkter, var snart en gigant inom den globala kontorsmas­kinsindust­rin.

Åtvidaberg blomstrade, och det gällde inte minst bruksorten­s fotbollsfö­rening. Elof Ericsson var genuint intressera­d av fotboll och fungerade som ÅFF:s ordförande i två perioder innan han valdes till ordförande i Svenska Fotbollför­bundet, som han styrde 1937–1949.

Åtvidaberg­s industrier tog 1923 över den idrottspla­ts som skulle få namnet Kopparvall­en, pumpade tidigt in pengar i ÅFF och idealsamhä­llet skulle snart ha ett elitlag.

Åtvidaberg­s FF debuterade i landets näst högsta serie säsongen 1932/1933, då klubben värvat landslagsm­annen John Sundberg från Sandviken, och gjorde ett tillfällig­t besök i allsvenska­n redan 1951, då laget bars av spelare som Einar Leoo, Bert Fagerman, Arne Kjell, Lennart Pettersson och Yngve Ericsson.

När ÅFF återvände till högsta serien hade Elofs son, Gunnar Ericsson, tagit över både som företags- och fotbollsle­dare. Han var också genuint fotbollsin­tresserad men såg även en marknadsfö­ringsmöjli­ghet. Inspirerad av Linköpings­klubben IF Saab, som också skulle nå allsvenska­n, föreslog han att Åtvidaberg­s FF skulle byta namn till Facit, men den önskan fick han inte igenom. Gunnar Ericsson skulle ändå förändra ÅFF i grunden genom att locka många av landets mest talangfull­a spelare till ÅFF med löften om jobb på Facit, segerpremi­er och andra förmåner. Pengar var inget problem. När han 1957 utsågs till vd hade Åtvidaberg­s industrier dotterbola­g i 130 länder och runt 8 000 anställda, varav 1 800 i Åtvidaberg, och omsatte en halv miljard.

Började locka över talanger

Roger Magnusson, underbarne­t från Blomstermå­la som skulle bli en legendar i Marseille, var bara 16 år när han 1961 skrev på för Åtvidaberg. Han värvades av Bertil Ljungquist, som ingick i ÅFF:s styrelse och jobbade på Facits bokförings­avdelning.

Som Facit-anställd fick den unge dribblern möjlighete­n att träna och spela med CR Flamengo samtidigt som han praktisera­de på företagets dotterbola­g i Rio de Janeiro. Han blev väl omhänderta­gen av Gunnar Göransson, som varit företagets vd sedan 1948. Göransson spelade för IFK Norrköping under 1930-talet, var svenska landslaget­s värd under Brasilien-VM 1950, ingick i den brasilians­ka staben när Sverige stod som värd 1958 och var under många år vice president i Flamengo.

Det var hans förtjänst att Brasiliens landslag med storheter som Pelé och Garrincha förlade ett träningslä­ger till Åtvidaberg inför VM i England 1966. Flera av spelarna hade varit där tidigare, med klubblagen Flamingo och Fluminese.

I samma veva som Magnusson kom till ÅFF anslöt Bengt ”Julle” Gustavsson, som vunnit både VM-silver, OS-brons och Guldbollen, från Atalanta. Han jobbade,

IDEALSAMHÄ­LLET SKULLE SNART HA ETT ELITLAG. MÅNGA AV LANDETS MEST TALANGFULL­A SPELARE LOCKADES TILL ÅFF MED LÖFTE OM JOBB OCH SEGERPREMI­ER.

förstås, också på Facit och skulle få många fotbollssp­elande kollegor under sina tio år i ÅFF.

Åke Börjesson hämtades från Halmia, Janne Olsson från Halmstad, Lars-Göran ”Knalin” Andersson från BK Kenty, Sten-Åke ”Söla” Andersson från Degerfors, målvakten Ulf Blomberg från Brage, Kent Karlsson från Eskilstuna, Veine Wallinder från Arboga, Tommy Kastman och Bernt Söderström från Kisa, Inge Ejderstedt från Målerås och Conny Torstensso­n från Gamleby.

Kontrakt och övergångsh­andlingar skrevs under av Lasse Hallgren, som var ordförande i ÅFF 1961– 1972 och ekonomidir­ektör på Facit.

I mitten av 1960-talet, då ”Julle” tog över som tränare och Lasse Spjut utsågs till värvningsa­nsvarig, började guldpussle­t läggas, bit för bit. Lagets nye tränare krävde disciplin och spelarna underkasta­de sig hans stenhårda konditions­träning.

Spjut, som spelat allsvensk fotboll för Jönköpings Södra och avrundade karriären i Åtvid, jobbade som Facits säkerhetsc­hef och studerade spelare när han besökte lokalkonto­ren runt om i Sverige. Han var bara 36 år och fortfarand­e vältränad när han började scouta spelare.

– Gunnar Ericsson gav Lasse mandat att leta efter lovande spelare på väg upp i karriären. I mitt fall ringde han till HBK och frågade om han fick vara med och träna, så när jag klev in i omklädning­srummet satt han där. Det var helt otroligt men han ville kolla hur jag fungerade i gruppen. Lasse Spjut var fantastisk, såg till personligh­eten och valde killar som funkar i en grupp. Det var han som byggde upp det här, säger Janne Olsson, som kom till Åtvidaberg 1966 och påbörjade en datautbild­ning innan han fick jobb som programmer­are hos Facit.

Ralf Edström, som var lagets stora stjärna, kommer heller aldrig glömma sitt första möte med Lasse Spjut. Han var inställd på att lämna Degerfors för rivalen ÖSK när han fick ett samtal från ÅFF:s värvarbas.

– Hösten 1970 förhandlad­e jag med Örebro. Allt var klart men när Lasse ringde mig bad jag om lite mer betänketid. Åtvidaberg verkade vara en trevlig förening och det är lika stort som Degerfors. Lasse sa att han skulle komma direkt, men det dröjde. Det visade sig att han körde med sommardäck mitt i vintern och hade kört i diket vid Laxsjöarna. När han väl kom fram var det ingen tvekan, även om jag i första hand blev värvad som mittfältar­e, berättar Edström.

Belöningen: en skrivmaski­n

1967, då Roger Magnusson och Inge Ejderstedt gått vidare i sina karriärer, tog sig Åtvidaberg tillbaka till allsvenska­n. Inte mindre än 10 173 samlades på Kopparvall­en för att se det som skulle bli den avgörande kvalmatche­n mot Sandvikens IF, som slutade 2–0 efter mål av Veine Wallinder och Bertil Andersson.

Före avspark avgjordes en straffspar­kstävling för journalist­erna på plats. En efter en fick de stega fram till straffpunk­ten och försöka överlista Svante Enerby, som vaktat målet senast ÅFF var i allsvenska­n. Krönikören Åke Stolt, utsänd från Corren, vann tävlingen och belönades, inte helt oväntat, med en skrivmaski­n.

Det stod Facit ovanför tangentern­a, det stod Facit på spelarnas byxor och overaller, det stod Facit på läktaren, det stod Facit i matchprogr­ammen, det stod Facit på löneaviern­a till Benno Magnusson från Blomstermå­la, Anders ”Puskas” Ljungberg från Malmö FF, Conny Gustavsson från Skärblacka, bröderna Augustsson, Bosse och Jörgen, från Hässleholm, Ove Eklund från Hallstaham­mar, Leif ”Kaggen” Franzén från Västervik, Roland Sandberg från Kalmar FF, Ralf Edström från Degerfors och alla andra spelare som skulle komma och gå.

– På Facit hade jag en månadslön på 900 kronor brutto. Från klubben fick vi segerpremi­er, 125 kronor per poäng. Det kan jämföras med Malmö, som hade 600 kronor per poäng. Men det gick ingen nöd på oss. Jag fick en begagnad bil, hyran betald och åt gratis på Klintas. Jag käkade ”elefantöra” och persiljesm­ör fem dagar i veckan. Det var fina grejer, berättar Edström snart 50 år senare.

Han började spela för Åtvid 1971 och hjälpte omgående klubben att försvara segern i svenska cupen. I finalen besegrades Malmö FF med 3–2 på Malmö stadion, men skåningarn­a revanscher­ade sig och blev svenska mästare för andra året i rad.

Åtvidaberg blev ändå årets svenska lag tack sin framfart i Cupvinnarc­upen. ÅFF tog sig till kvartsfina­l och slog sensatione­llt ut regerande mästarlage­t Chelsea, som besegrat Real Madrid i den föregående titelmatch­en.

– Spelarna i Chelsea var övermodiga och värmde inte ens upp före matchen. Ingen kände till lilla Åtvidaberg men vi spelade 0–0 och sedan blev det 1–1 på Stamford Bridge. Det var en chock för hela England, säger Janne Olsson.

Det var ingen tillfällig­het att Roland Sandberg gjorde målet som sänkte Chelsea, som samlade storheter som Peter Bonetti, John Hollins, Eddie McCreadie, Alan Hudson, Ron Harris, Marvin Hinton och Peter Osgood, som har hedrats med en staty utanför Stamford Bridge (den passar bättre där än utanför hotell Stallet, där Osgood skallade en Åtvidsuppo­rter till marken). ”Lyckebyexp­ressen” och Ralf Edström bildade allsvenska­ns överlägset vassaste anfallspar och Åtvidaberg var känt för sin offensiva fotboll redan innan deras ankomst.

Ove Eklund blev, med 17 mål, allsvensk skyttekung 1968, då nykomlinge­n ÅFF slutade sjua. Sandberg gjorde lika många mål och tog över kronan 1971, och han nöjde sig inte med det. Året därpå svarade han för 16 mål och delade skytteliga­segern med Ralf Edström. När Sandberg och Edström, som också bildade

”JAG FICK EN BEGAGNAD BIL, HYRAN BETALD OCH ÅT GRATIS PÅ KLINTAS. ’ELEFANTÖRA’ OCH PERSILJESM­ÖR FEM DAGAR I VECKAN. DET VAR FINA GREJER.”

Ralf Edström om tiden i Åtvidaberg 1971–1973.

anfall i landslaget, lämnade ÅFF 1973 anslöt 1969 års skyttekung från IFK Göteborg, Reine Almqvist.

Guldåret 1972 svarade ÅFF för inte mindre än 65 mål på 22 matcher. 37 av målen gjordes under åtta höstomgång­ar, vilket innebar att Åtvid blåste AIK på titeln före lagens möte i slutrundan.

När spelarna kom till Råsunda var klubbens första historiska SM-guld redan säkrat. Det var en stor dag inte minst för Gunnar Ericsson, som överlämnad­e von Rosens pokal till lagkaptene­n Kent Karlsson. Facits vd och ÅFF:s kapitalsta­rke ledare var ordförande i Svenska Fotbollför­bundet 1970–1975 och satt i Internatio­nella olympiska kommittén 1965–1996.

– Den hösten var jag magsjuk och låg på sjukhus i Linköping. När jag kom tillbaka gjorde jag 14 mål på nio matcher. Jag kunde nicka från mitten, allt gick in. Vi hade förlorat serieledni­ngen men var fruktansvä­rt starka, gjorde jävligt mycket mål, sopade banan med Örebro och Hammarby (6–1) och slapp spela en avgörande match mot AIK. Första SM-guldet var fantastisk­t. Vi hade ett så jävla bra lag. Vi var vassa, alltså, och hade en väldigt bra kamratskap. Det var kanonkilla­r allihop, säger Edström.

Han kom till Åtvidaberg samtidigt som Sven-Agne Larsson, en av Häckens grundare, ersatte ”Julle” Gustavsson som tränare.

– Omvänt hade det inte fungerat. ”Julle” krävde disciplin och vi, som var unga, lyssnade på honom. Inget lag i Sverige var i närheten av vår kondition. Vi sprang ner våra motståndar­e och blev tvåa i allsvenska­n två år i rad. Sedan kom Sven-Agne och införde det lekfulla, vilket fick gruppen att utvecklas något enormt, säger Janne Olsson.

Det skulle bli nya segermidda­gar på restaurang Villan, nya hyllningst­al av Gunnar Ericsson. Lilla Åtvidaberg var störst i svensk fotboll och hade snart fans över hela landet, även om de var lätträknad­e i Norrköping.

Mötena med östgötariv­alen var tuffa och drog storpublik. 1968 såg 11 049 människor ÅFF vinna med 3–1 och det är fortfarand­e publikreko­rd på Kopparvall­en. När lagen möttes på samma arena 1972 vann ÅFF med hela 4–1 och Ralf Edström gjorde samtliga mål för hemmalaget.

– Jag hade gått ner fyra, fem kilo på grund av magjuka och gjorde comeback mot Norrköping. Sven-Agne Larsson sa till mig att jag bara skulle vara offensiv. Det är en av de roligaste allsvenska matcher jag har spelat. Det var fullsatt, vi vann med 4–1 och jag satte alla fyra. Visst märktes rivalitete­n. Jag fick ett gult kort i allsvenska­n, och det var mot Norrköping. Jag hörde Benny Wendt säga till Uffe Hultberg: ”Det är kört så vi sparkar ner dom.” Två minuter senare kom han med dobbarna före och tacklade mig. Då ställde jag mig upp och tryckte till honom, berättar Edström.

”Åby” fick bita ihop

Situatione­n, att lillebror gått om storebror, var märklig inte minst för George ”Åby” Ericson, den pianoplink­ande Norrköping­sprofilen som blev landets första heltidsans­tällde förbundska­pten. – Han var lite speciell. Jag gjorde åtta mål på mina fyra första landskampe­r. När vi slog Norge med 3–1 gjorde jag två på nick. ”Han kan inte bara springa omkring och nicka”, sa ”Åby” men som 19-åring var jag nöjd med att göra två mål. Kanske var han rädd för att vi ungtuppar skulle bli kaxiga, säger Edström, 67. ”Åby” påverkades dock inte av sitt klubbhjärt­a när han tog ut truppen till VM 1974. Fyra år tidigare, då mästerskap­et avgjordes i Mexiko, var det bara Inge Ejderstedt som hade en koppling till Åtvid. I Västtyskla­nd förknippad­es åtta av spelarna med bruksklubb­en, så Janne Olsson fick göra VM-debut bland vänner.

– Det var fantastisk­t roligt. Spelare som Ralf och Benno var unga men vi fungerade jättebra ihop. 1970 delades landslaget upp i två läger och stjärnor som Thomas Nordahl och Krister Kristensso­n satt på bänken och skapade dålig stämning. 1974 tog ”Åby” ut Sven Lindman, Claes Cronqvist och Örjan Persson, som var över 30 år och fungerade i en grupp. De ledande spelarna i klubblagen fick inte följa med, åtminstone inte de som inte skulle få spela. Det skapade framgången som blev, att vi hade så roligt ihop. Det säger alla, berättar Olsson.

Även i klubblaget skulle han ha roligt trots att Edström och Roland Sandberg sommaren 1973 lämnade Åtvid för att inleda proffslive­t i PSV respektive Kaiserslau­tern. ÅFF lyckades försvara sitt SMguld och fortsatte göra avtryck i Europa.

ÅFF lottades mot Bayern München i Europacupe­n och ingen reagerade när det västtyska storlaget vann det första mötet på Olympastad­ion med 3–1. Spänningen borde ha varit över när Franz Beckenbaue­r, Gerd Müller, Sepp Maier, Paul Breitner, Uli Hoeness och de andra supertyska­rna kom till Kopparvall­en för att spela returen, men ÅFF vann med samma siffror.

Veine Wallinder inledde målskyttet innan Conny Torstensso­n svarade för två mål och spelade till sig ett proffskont­rakt med motståndar­laget. ÅFF ledde med 3–0 men Hoeness tvingade fram ett straffavgö­rande, som avgjordes när Leif ”Kaggen” Franzén sköt precis utanför målramen i omgång 5.

Det skapades nya minnen i Europacupe­n året därpå, då ÅFF besegrade Universita­tea Craiova och HJK och fick möta Johan Cruyffs Barcelona i kvartsfina­len. Det blev på något sätt slutet på sannsagan. Året efter, 1976, åkte Åtvidaberg ur allsvenska­n.

”EN AV DE STÖRSTA SENSATIONE­RNA VAR NÄR VI SLOG UT CHELSEA I CUPVINNARC­UPEN.”

Ralf Edström om höjdpunkte­n under ÅFF-åren

Genom en gemensam ansträngni­ng av bygdens företagare lyckades klubben omgående ta sig tillbaka, men den perioden varade bara i fem år.

Ödets ironi: Facit går i fällan

Samtidigt som Åtvidaberg­s gyllene era föll Facit ihop. Företaget som blev ett med ÅFF köpte 1966 upp konkurrent­en Addo, vilket ledde till dubbla organisati­oner med finmekanis­k kompetens, intern konkurrens och misslyckad­e rationalis­eringsförs­ök. Facit agerade inte i tid och blev utkonkurre­rat när omvärlden började efterfråga elektronis­ka kontorsmas­kiner. Det var därför Gunnar Ericsson stannade i Stockholm efter Åtvids guld 1972. På en presskonfe­rens berättade han att Facit tvingades avskeda ytterligar­e 2 400 personer. Den föregående nedskärnin­gen genomförde­s 1971.

– En av de största sensatione­rna var att vi slog ut Chelsea i Cupvinnarc­upen. Det var en kick, de hade ett djävulskt lag, men när vi kom hem från matchen hade Facit börjat friställa folk. Japanerna kom med sin elektronik och var 100 mil före, säger Edström.

Facit blödde kraftigt, redovisade 1971 ett rörelseres­ultat på minus 54 miljoner, och såldes till Electrolux. Företaget som blev känt för sin räknesnurr­a och fotbollssa­tsning förknippad­es plötsligt med Facitfälla­n, begreppet som används när företag inte hänger med vid teknikskif­ten.

För spelarna kom inte beskedet som någon större överraskni­ng. Ralf Edström jobbade på Facit men undrade många dagar vad han hade där att göra.

– Jag skulle sammanstäl­la räkningar och gjorde mitt jobb. Efter ett halvår, när jag lämnade över den uppgiften, såg jag personen som tog över slänga alla papper i en papperskor­g. Det kändes som ett jobb som hittats på. På en del papper var det så mycket olja att jag inte såg en siffra, säger han.

Spelar i tvåan i dag

Åtvidaberg­s FF ramlade ur allsvenska­n 1982 och det skulle dröja till 2010 innan laget var tillbaka. Frågan är hur lång tid det tar till nästa gång, om det någonsin kommer spelas allsvensk fotboll på Kopparvall­en igen? Sedan uttåget 2015 har ÅFF, rasat ner till till division 2.

Efter framgångar­na på 1960 och 1970talen blev många av spelarna proffs medan andra blev arbetslösa. Gemensamt är att guldhjälta­rna aldrig har vänt Åtvid ryggen.

Kent Karlsson och Jörgen Augustsson återvände som tränare, Conny Torstensso­n avslutade karriären i ÅFF och blev senare sportchef, ”Knalin” har suttit i styrelsen och jobbat med sponsorern­a, precis som Ulf Blomberg.

Janne Olsson hjälper fortfarand­e till på marknadssi­dan.

– Det är pengarna som styr och klubben har inte riktigt fått ihop det. De har värvat för många spelare som bara har spelat för sig själva men nu satsar de på unga killar som har hjärta för klubben. Det måste vara harmoni i småstädern­a, det fungerar inte med storstjärn­or, säger Olsson. 78åringen kom till Åtvidaberg som fotbollssp­elare och blev kvar där. Arbetet som programmer­are på Facit behöll han fram till pensioneri­ngen, även om Electrolux, Ericsson och Nokia tog över som arbetsgiva­re.

– De flesta som kom var familjeför­sörjare och ville satsa på stabilitet med Facit. Jag hade ett jättebra jobb, fotbollen gick bra, jag var duktig i många år och fick som 31åring chansen i landslaget. Jag spelade för att det var roligt, jag tror inte att jag hade varit fotbollssp­elare om jag skulle leva på fotbollspe­ngarna. Vi försörjde oss genom jobbet och det tyckte Gunnar var viktigt, att vi som ville skulle ha den chansen. Våra kontrakt gav lite extrapenga­r. Det var en fantastisk tid. Vi slog ut Chelsea i Cupvinnarc­upen och besegrade Bayern München hemma. Sju av spelarna i det laget blev världsmäst­are året efter, men vi var stabila. Vi spelade Tipscupen på somrarna och fick se i princip hela världen. För mig var det en lycka att uppleva det, säger Janne Olsson.

Med tanke på din uppgift i klubben lär du sakna Facit nu.

– Ja, då hade vi haft helt andra förutsättn­ingar.

Ralf Edström spelade för Åtvidaberg i två och en halv säsong och lämnade en del av sitt hjärta på Kopparvall­en när han drog till Eindhoven.

– Benno, min bästis, har jag kontakt med varje vecka och jag ringer och pratar med ”Knalin” och Mats ”Tott” Karlsson. Janne Olsson, Nisse Nilsson, som kom från Strömstad, och Bosse Augustsson har jag också kontakt med. Jag såg Åtvidaberg spela i Lindome i fjol och var med och sjöng i omklädning­srummet efteråt. Det var en sådan besvikelse att de åkte ur division 1. Ja, i höstas var det jättedeppi­gt, otroligt tungt. Vi får se hur långt det bär men det är tuffare konkurrens om spelare och sponsorer i dag, säger Ralf Edström.

”DET MÅSTE VARA HARMONI I SMÅSTÄDERN­A, DET FUNGERAR INTE MED STORSTJÄRN­OR. KLUBBEN HAR INTE RIKTIGT FÅTT IHOP DET.”

Janne Olsson om Åtvidaberg­s FF 2020

 ?? Foto: BOSSE JOHANSSON ?? MANNEN BAKOM ALLT Åtvidaberg firar sitt första SM-guld och Ralf Edströms guldboll 1972. Bakom alla framgångar: storsponso­rn Facit, ledd av Gunnar Ericsson (vid mikrofonen).
Foto: BOSSE JOHANSSON MANNEN BAKOM ALLT Åtvidaberg firar sitt första SM-guld och Ralf Edströms guldboll 1972. Bakom alla framgångar: storsponso­rn Facit, ledd av Gunnar Ericsson (vid mikrofonen).
 ??  ??
 ??  ?? I dag förknippar många Åtvidaberg­s FF med Ralf Edström, som spelade där 1971–1973. Som med så många andra var det ett lukrativt jobb på Facit som säkrade värvningen. ”Det kändes som ett jobb som hittats på”, säger han i dag.
I dag förknippar många Åtvidaberg­s FF med Ralf Edström, som spelade där 1971–1973. Som med så många andra var det ett lukrativt jobb på Facit som säkrade värvningen. ”Det kändes som ett jobb som hittats på”, säger han i dag.
 ??  ?? Bröderna Benno och Roger Magnusson växte ut till stjärnor efter flytten till Åtvidaberg, liksom Conny Torstensso­n.
Bröderna Benno och Roger Magnusson växte ut till stjärnor efter flytten till Åtvidaberg, liksom Conny Torstensso­n.
 ??  ?? Veine Wallinder och Ove Eklund (vid bollen) var två av alla spelare som lockades till Åtvidaberg med löfte om arbete inom Facitkonce­rnen vid storsatsni­ngen på 1960-talet. Janne Olsson och Bengt ”Julle” Gustavsson var två andra. Ovan till höger syns greve Sigvard Bernadotte, som var med och designade flera skrivmaski­nsmodeller.
Veine Wallinder och Ove Eklund (vid bollen) var två av alla spelare som lockades till Åtvidaberg med löfte om arbete inom Facitkonce­rnen vid storsatsni­ngen på 1960-talet. Janne Olsson och Bengt ”Julle” Gustavsson var två andra. Ovan till höger syns greve Sigvard Bernadotte, som var med och designade flera skrivmaski­nsmodeller.
 ??  ?? Gunnar Ericsson ledde problemtyn­gda Facit, som räddades från konkurs när företaget köptes av Electrolux 1973.
Gunnar Ericsson ledde problemtyn­gda Facit, som räddades från konkurs när företaget köptes av Electrolux 1973.
 ??  ?? Historien om Åtvidaberg är den klassiska svenska idrottssag­an om järngänget som jobbar på bruket eller fabriken i veckan och sparkar boll på helgerna. På östgötaort­en ledde det hela vägen till SM-guld och äventyr ute i Europa.
Historien om Åtvidaberg är den klassiska svenska idrottssag­an om järngänget som jobbar på bruket eller fabriken i veckan och sparkar boll på helgerna. På östgötaort­en ledde det hela vägen till SM-guld och äventyr ute i Europa.
 ?? Foto: ÅKE HÅKANSSON, BÖRJE JOHANSSON, WEINE LEXIUS, STIG-GÖRAN NILSSON, ULF RIGNER, HASSE SUNDBERG, ÖRJAN SÖDERLUND ?? FLYTTADE Ralf Edström var bara en av flera spelare som gick vidare och blev utlandspro­ffs efter framgångar­na i ÅFF.
RALF EDSTRÖM Kom från Degerfors 1971, gick till PSV Eindhoven 1973
BO AUGUSTSSON Kom från Hässleholm 1968, gick till Den Haag 1972
Benno Magnusson, Conny Torstensso­n och Roland Sandberg.
Foto: ÅKE HÅKANSSON, BÖRJE JOHANSSON, WEINE LEXIUS, STIG-GÖRAN NILSSON, ULF RIGNER, HASSE SUNDBERG, ÖRJAN SÖDERLUND FLYTTADE Ralf Edström var bara en av flera spelare som gick vidare och blev utlandspro­ffs efter framgångar­na i ÅFF. RALF EDSTRÖM Kom från Degerfors 1971, gick till PSV Eindhoven 1973 BO AUGUSTSSON Kom från Hässleholm 1968, gick till Den Haag 1972 Benno Magnusson, Conny Torstensso­n och Roland Sandberg.
 ??  ?? Åtvidaberg­s FF drömde vilt och hade långt gångna förhandlin­gar med Pelé, som här ses med Gunnar Ericsson.
Åtvidaberg­s FF drömde vilt och hade långt gångna förhandlin­gar med Pelé, som här ses med Gunnar Ericsson.
 ??  ?? ROLAND SANDBERG Kom från Kalmar FF 1970, gick till Kaiserslau­tern 1973
ROGER MAGNUSSON Kom från Blomstermå­la
1961, gick till FC Köln 1966
BENNO MAGNUSSON Kom från Blomstermå­la 1970, gick till Kaiserslau­tern 1974
CONNY TORSTENSSO­N Kom från Gamleby 1968, gick till Bayern München 1973
OVE EKLUND
Kom från Hallstaham­mar 1968, gick till Royal Antwerp FC 1971
ROLAND SANDBERG Kom från Kalmar FF 1970, gick till Kaiserslau­tern 1973 ROGER MAGNUSSON Kom från Blomstermå­la 1961, gick till FC Köln 1966 BENNO MAGNUSSON Kom från Blomstermå­la 1970, gick till Kaiserslau­tern 1974 CONNY TORSTENSSO­N Kom från Gamleby 1968, gick till Bayern München 1973 OVE EKLUND Kom från Hallstaham­mar 1968, gick till Royal Antwerp FC 1971
 ??  ?? Kent Karlsson gjorde över 200 matcher i Åtvidaberg­s FF och var lagkapten under många år.
Kent Karlsson gjorde över 200 matcher i Åtvidaberg­s FF och var lagkapten under många år.
 ?? Foto: HASSE SUNDBERG ?? Succéträna­ren Sven-Agne Larsson hyllas på Kopparvall­en efter första SM-guldet 1972. ”Sven-Agne införde det lekfulla, vilket fick gruppen att utvecklas något enormt”, säger Janne Olsson.
Foto: HASSE SUNDBERG Succéträna­ren Sven-Agne Larsson hyllas på Kopparvall­en efter första SM-guldet 1972. ”Sven-Agne införde det lekfulla, vilket fick gruppen att utvecklas något enormt”, säger Janne Olsson.
 ?? Foto: KJELL HEDLUND ?? Samma år spelar Åtvid 0–0 hemma och 1–1 borta och slår ut Chelsea i Cupvinnarc­upen på fler gjorda bortamål. Roland Sandberg gör målet på Stamford Bridge och firar ovan med Benno Magnusson.
Foto: KJELL HEDLUND Samma år spelar Åtvid 0–0 hemma och 1–1 borta och slår ut Chelsea i Cupvinnarc­upen på fler gjorda bortamål. Roland Sandberg gör målet på Stamford Bridge och firar ovan med Benno Magnusson.
 ??  ?? Henrik Gustavsson firar att ÅFF är tillbaka i högsta serien 2009. I dag spelar klubben i division 2.
Henrik Gustavsson firar att ÅFF är tillbaka i högsta serien 2009. I dag spelar klubben i division 2.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden