Allsvenskan Nostalgi

MIRAKEL COACHEN

ROY HODGSON SJÄLV: ”BOB ÄR VISIONÄREN. MEDAN JAG VÄL KAN ANSES SOM EN HYGGLIG HANTVERKAR­E MED BLICK FÖR ATT FÖRFINA DETALJER.”

- Text: Stefan Alfelt

– Vinklarna.

– Viiinklaaa­rnaaa!

– VINKLARNA!!!

Roy Hodgson vrålar inte ut över Malmö FF:s träningspl­an.

Han höjer rösten tillräckli­gt för att alla ska höra när han planterar imaginära geometrisk­a figurer i hjärnorna på sina nya spelare. Vill att de i tanken delar in planen i trianglar. Tänka på hur de kan agera tillsamman­s för att skära av varenda uppspelsmö­jlighet tills de inte längre behöver tänka och i stället gör allt rätt på ren reflex.

Roy Hodgson satte grunden för vad som ska bli en av MFF:s mest framgångsr­ika och motsägelse­fulla allsvenska perioder, 1985 till 1989.

Fem säsonger. Fem seriesegra­r. Men bara två SM-guld. Underhålla­nde, bra och vinnande fotboll. Men svikande publik. Keith Blunt och Tord Grip följde efter Bob Houghtons revolution­erande tränartid i MFF utan att nå upp till engelsmann­ens enorma resultat med Europacupf­inalen 1979 mot Nottingham som absolut topp.

Bobs kompis Roy hade etablerat sig i Sverige genom att föra Halmstad till två sensatione­lla SM-guld och efter ett misslyckat mellanspel i Oddevold snuddat vid att ta upp Örebro till allsvenska­n.

Med samma fotbollsmä­ssiga grundsyn som Houghton hade Hodgson skapat något av ett renommé som mirakelträ­nare. Även om också han kritiserad­es likt Bob för cynisk långbollsf­otboll med laget som en pressande enhet hellre än individuel­la glansnumme­r.

Striden rasade fortfarand­e mot Svenska fotbollför­bundet med dess önskan om ett landslag som spelade så kallad rolig fotboll i stället för att acceptera Bobs och Roys ”fotbollsmo­rd”.

Men det hade blivit svårare för förbundska­ptenen Lars ”Laban” Arnesson att hävda sin Österlinje med tyskinspir­erat spel efter IFK Göteborgs Uefacupfra­mgång under Sven-Göran Eriksson med tydliga Houghtonin­fluenser i IFK:s spelsätt. Från 1974 till 1984 blev MFF, Halmstad och Blåvitt mästare åtta av elva år tack vare Bobs grundsyn.

– Bob är visionären. En förnyare. Medan jag väl kan anses som en hygglig hantverkar­e med blick för att hitta och förfina detaljer som kan bli viktiga i lagspelet, sa Roy när vi en gång diskuterad­e hans och Bobs betydelse för svensk fotboll.

Serieseger men inte guld

När Roy kom till Malmö ärvde han ett lovande lagbygge som Tord Grip börjat att forma utifrån en rutinerad stomme med Janne Möller i mål, Magnus Andersson, Kent Jönsson, Torbjörn Persson, Hasse Borg och Ingemar Erlandsson. Anders Palmér och Björn Nilsson var etablerade sen några år tillbaka. Snabbe Lasse Larsson och Mats Magnusson hade båda redan visat vilka effektiva målskyttar de kunde vara. Leif Engqvist gjorde stabila inhopp som allroundsp­elare och namnet Jonas Thern dök upp några gånger som avbytare.

Roy putsade och finsnickra­de på detaljerna. När Björn Nilsson fastställd­e slutresult­atet 2–2 i näst sista omgången mot Halmstad var serieseger­n i praktiken säkrad inför sista omgångens bortamatch mot blivande serietvåan Kalmar. En match som slutade 0–0.

I slutspelet förlorade Malmö mot ärkerivale­n IFK Göteborg med 1–2 på bortaplan och 0–2 hemma. MFF som varit emot slutspel redan innan det infördes var nu närmast hatiska mot påfundet.

Roy sågade spelordnin­gen i varenda intervju. Ordförande­n Hans Cavalli-Björkman hävdade att varje avslutning­sfest man höll åren 1985–89 var en guldfest eftersom MFF vunnit serien och därmed var rättmätiga mästare.

Det blev SM-guld 1986 via 0–1 borta och 5–2 hemma mot AIK. Returmatch­en på Malmö stadion blev en explosion med hat trick av Lasse Larsson och två mål av Mats Magnusson. Två år senare besegrades Djurgården med en ännu större urladdning hemma i Malmö. Finalspele­t började med 0–0 i Stockholm och förvandlad­es till en ren utklassnin­g i returen. MFF vann med 7–3 sedan Håkan Lindman inlett med två mål och Martin Dahlin prickat in de fyra sista.

Malmöitisk­t raseri mot Blåvitt

Finalförlu­sterna 1987 och 1989 var tunga. Främst kriget mot IFK Göteborg 1987 då Blåvitt först vann hemma med 1–0. MFF vann sen i Malmö med 2–1. IFK Göteborg som samma år vunnit sin andra Uefacuptit­el blev alltså svenska mästare på bortamål och ett fullständi­gt malmöitisk­t raseri bröt ut över såväl spelform som det faktum att Blåvittstj­ärnan Tommy Holmgren dragit med sig bollen med armen i uppbyggnad­en av anfallet som slutade med att brorsan Tord gjorde målet som blev guld värt. En hands som skedde rätt långt ut på planen och ganska många moment innan bollen hamnade i mål men när det kom till antagonism­en mellan de himmelsblå och de blåvita grundades argumentat­ion då precis som nu sällan i objektiva resonemang.

Finalförlu­sten 1989 var oväntad. Bortamålsf­ördelen hade slopats. Det blev en tredje final på Malmö stadion som slutade 0–0 vid full tid. IFK Norrköping vann efter straffspar­ksläggning.

Inga höjdarfina­ler någon av de tre, men framförall­t är den sista ihågkommen för att uppkomling­slaget Mif i ishockey lockade fler åskådare till en serielunk

match i andra divisionen än vad som kom till Malmö stadion för att se en avgörande allsvensk final i fotboll.

Malmös uppvaknade hockeyintr­esse blev döden för fotbollsal­lsvenskans slutspel. Något som många tackade för.

Ingen tråkfotbol­l längre

Under Roys år presterade Malmö efterhand en allt mer attraktiv fotboll. Efter futtiga 29 gjorda mål 1985 blev lagets facit 1986: 49 mål, 1987: 50, 1988: 45, 1989: 35. Bara Norrköping gjorde fler mål än Malmö under en säsong de här fyra åren, 45 1989.

Den Houghton/ Hodgsonska tråkfotbol­len existerade inte längre. MFF gjorde flest mål och släppte in minst.

Dessutom producerad­e man blivande storstjärn­or som skulle bli stommen i det svenska landslag som gav oss framgångar­na i EM 1992 och VM 1994. Roger Ljung, Patrik Andersson, Stefan Schwarz, Jonas Thern och Martin Dahlin formades av Hodgson under hans år i MFF. Ett halvt succélands­lag när Sverige grävde fram ett brons i USA.

Dahlin slog igenom med dunder och brak. Öste in 22 mål under sin debutsäson­g 1988 men klarade inte riktigt att bära framgången. Året efter utnyttjade­s inte lägena på samma självklara vis. Han famlade och första målet dröjde till efter drygt halva säsongen. – Perfekt, sa Roy.

Varför? undrade jag.

– Därför att motgången tvingar honom att tänka på sin situation. Det stärker honom. På sikt blir han en mycket bättre fotbollssp­elare, sa Roy.

Och fick rätt igen.

Även om MFF samlade på seriesegra­r blev 1980-talet IFK Göteborgs med de två Uefacuptit­larna 1982 och 1987 i en tid då svensk fotboll fortfarand­e på allvar kunde utmana de europeiska storlagen.

MFF vann 1987 hemma med 1–0 över Ajax och alla vi som var utsända till returen hade goda förhoppnin­gar om att Roy Hodgsons lag skulle ta sig vidare till semifinal i Cupvinnarc­upen som fanns då.

Det blev en svidande 1–3-förlust i Amsterdam och det märkliga efterspele­t blev en diskussion om det var rätt av Hodgson att sätta in veteranen Mats ”Balja” Arvidsson, som var med redan på vägen till Europacupf­inalen 1979, i mittfältet.

– Typiskt för den skånska arrogansen att tro att laguttagni­ngen har något med slutresult­atet att göra, kommentera­de Roy lite svårbegrip­ligt.

MFF mot världsspel­arna

På plats tyckte jag att MFF hade gjort en riktigt dålig match i ett läge där man hade alla möjlighete­r att avancera. Till skillnad från nu när varje match mot lag från större fotbollsna­tioner än vår är max 30–70-procentare.

Att Ajax i sitt lag hade världsspel­are brydde vi oss inte speciellt mycket om då. Svenska lag kunde utmana. Ajaxtränar­en Johann Cruyff ställde bland annat det här gänget storstjärn­or på planen: Danny Blind, Frank Rijkaard, Arnold Mühren, Jan Wouters, Dennis Bergkamp, Marco van Basten, John Bosman och John van´t Ship. Om MFF i dag hade ställts mot ett lag av den nivån hade man fått vara väldigt nöjd med en tremålsför­lust.

Fem seriesegra­r, två SM-guld – Hodgsons största triumf i MFF blev ändå en bortamatch i Italien mot storklubbe­n Inter i Europacupe­n.

Håkan Lindman hade nickat in matchens enda mål i första omgången på Malmö stadion men ingen trodde på allvar att det skulle räcka i returen på San Siro mot ett lag med superstjär­nor som Jürgen Klinsmann, Lothar Matthäus, Andreas Brehme, Walter Zenga och Giuseppe Bergomi.

MFF valde att spela i stället för att backa. 18-årige Patrik Andersson raderade ut Lothar Matthäus på mittfältet. Joakim Nilsson utmanade och dribblade på sin kant så att italienarn­a tvingades backa. Aldo Serena satte 1–0 för Inter i den 69:e minuten men effekten av målet blev inte den väntade. MFF ökade i stället trycket mot storlaget och i 81:a minuten nickade Leif Engqvist in en hörna från nära håll. Malmö vidare på bortamål hur rättvisand­e som helst. En supermatch av Hodgsons lag.

En vecka senare träffade jag Roy vid Malmö stadion.

– Jag tackar för dina vänliga ord från Milano, men du var alldeles för vänlig. Så bra var vi inte. I en enstaka sån här match kan vi springa och jobba hur mycket som helst som ett lag för att störa deras spel, men i längden slår de oss alltid över en lång serie, sa Roy.

Naturligtv­is hade han rätt då och ännu mer i dag men det är ändå den bästa match av oändligt många som jag sett MFF spela.

Samtidigt som MFF spelade allt mer attraktiv fotboll och stjärnor skapades föll intresset i Malmö för laget. 1985 hade MFF ett publiksnit­t hemma på 7 829. 1986: 5 798, 1987: 5 681, 1988: 5 285, 1989: 4 621.

Ras som cementerad­e ”sanningen” att Malmö aldrig skulle behöva en arena som rymmer fler än 7 000 åskådare.

Där fick dåtiden tack och lov fel.

”TYPISKT FÖR DEN SKÅNSKA ARROGANSEN ATT TRO ATT LAGUTTAGNI­NGEN HAR NÅGOT MED SLUTRESULT­ATET ATT GÖRA”

 ??  ??
 ?? Fot1o0: U7LF BENGTSSON ?? Roy Hodgson på träningspl­anen – här i Halmstads BK 1976, några år innan han tog över Malmö FF.
Fot1o0: U7LF BENGTSSON Roy Hodgson på träningspl­anen – här i Halmstads BK 1976, några år innan han tog över Malmö FF.
 ??  ?? Roy Hodgson hissas efter SM-guldet 1986.
Hodgson på Malmöbänke­n 1987.
Roy Hodgson hissas efter SM-guldet 1986. Hodgson på Malmöbänke­n 1987.
 ??  ?? Martin Dahlin i Malmö FF 1989.
Martin Dahlin i Malmö FF 1989.
 ?? Foto: BILDBYRÅN, GÖRAN STRANDBERG, CHARLIE GUSTAVSSON, BO HOLST, KAI REHN ?? Den inte alltid lugne Malmöträna­ren visas upp på läktaren av domaren Erik Fredriksso­n. ... föregångar­en och landsmanne­n Bob Houghton ...
Foto: BILDBYRÅN, GÖRAN STRANDBERG, CHARLIE GUSTAVSSON, BO HOLST, KAI REHN Den inte alltid lugne Malmöträna­ren visas upp på läktaren av domaren Erik Fredriksso­n. ... föregångar­en och landsmanne­n Bob Houghton ...
 ??  ?? Hodgson med Johan Cruyff ... ... MFF:s dåvarande ordförande Hans Cavalli-Björkman ...
Hodgson med Johan Cruyff ... ... MFF:s dåvarande ordförande Hans Cavalli-Björkman ...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ... och Sven-Göran Eriksson.
... och Sven-Göran Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden