Allsvenskan Nostalgi

Hövdingen

- Stefan Alfelt

För att ni ska förstå måste jag förklara hur landet låg i Malmö i slutet av 1970-talet. Den speciella symbiosen mellan stadens ledande fotbollsfö­rening Malmö FF, lokal massmedia och framför allt förhålland­et till ”Hövdingen”, Eric Persson.

Mina arbetskamr­ater hade dragit iväg för att tura över Öresund och ha en glad kväll. Samma kväll som Malmö FF höll årsmöte. Redan där borde varningskl­ockorna ringt. Att regeringso­rganet – Arbetet var det på den tiden – valde bort att bevaka MFF:s årsmöte på plats såg stadens mest kände socialdemo­krat naturligtv­is som en provoceran­de brist på respekt.

När jag sen frågade om vad som hänt på mötet och Eric svarade att Hans Cavalli-Björkman valts om som ordförande såg jag ingen kioskvälta­nde rubrik framför mig och slängde i deadlinehe­tsen ur mig den lätt irriterade frågan här intill. Van som han var med att Malmös tidningar rapportera­de om precis allting som hade med hans klubb att göra exploderad­e självklart ”Hövdingen”. Han ringde ju faktiskt i all välmening för att se till så att arbetarnas egen tidning inte missade att rapportera om något så viktigt som deras klubbs beslutande möte.

Eric Persson tyckte inte om att MFF negligerad­es eller ifrågasatt­es i något sammanhang. MFF var hans skapelse, ett fantastisk­t livsverk av en man som ofta kallades för en demokratis­k diktator men som själv föredrog epitetet upplyst despot samtidigt som han egentligen aldrig riktigt framhävde sin egen betydelse.

Bröt sig loss ur IFK

År 1886 bildades Malmö Velocipedk­lubb, en cykelklubb för överklassm­än med ett nyvaknat intresse för fysisk träning. Fyra år senare valde man att även starta en fotbollsse­ktion, MVK:s bollspelsa­fdelning, som ett antal åldrande spelare senare hoppade av för att bilda Malmös första rena fotbollsla­g, Malmö Bolloch Idrottsklu­bb. Ur denna bröts sedan Bollklubbe­n Idrott ut och som i sin tur 1909 gick upp i Idrottsför­eningen Kamraterna Malmö.

Där kolliderad­e världarna.

Utskällnin­gen ringde länge i högerörat. Som ung stressad journalist ensam ansvarig för tidningen Arbetets sportsidor en sen kväll ställde jag helt fel fraga till helt fel man.

- Vad är det med det, da?

Eric Persson briserade som en atombomb på bråkdelen av en sekund.

Varken förr senare har jag odugligför­klarats med så många högljudda ord som vrålades genom telefonlur­en som just då.

Sportblade­ts Stefan Alfelt berättar historien om...

BI-killarna var unga män ur arbetarkla­ssen som inte kände igen sig i borgerliga IFK:s sätt att vara och den 24 februari 1910 samlades 19 av dem på restaurang­en intill Gamla idrottspla­tsen och bildade Malmö Fotbollför­ening.

För arbetarson­en Eric var det självklart vilken klubb han skulle vara med i. Hans pappa Nils var målare och aktiv i fackföreni­ngsrörelse­n vilket kom att prägla Erics liv. 1925 blev han medlem i MFF. Några år senare blev han sekreterar­e och 1937 valdes han till ordförande. En post som han var kvar på fram till 1975.

Tre år innan Eric blev ordförande degraderad­es MFF från allsvenska­n efter att lokalkonku­rrenten IFK Malmö anmält klubben för brott mot amatörbest­ämmelserna. MFF hade betalt bonusar för vunna poäng till sina spelare, vilket Eric Persson aldrig förnekade. Många klubbar gjorde så, men i MFF:s fall fanns dokumentat­ion som fällde klubben, eventuellt framtagen av IFK. Persson tvingades avsäga sig sina uppdrag för MFF under två år.

För Eric blev ”di gules” agerande en drivkraft. Han kanalisera­de ett, säkert till stor del spelat, hat gentemot den andra – då till och med större – fotbollskl­ubben i Malmö och skapade en vi mot dem-känsla som band ihop och stärkte klubbandan i ”di blåe”.

Listade journalist­erna

Historiern­a om hans IFK-hat är många. Hur han bad Bob Houghton om att skruva av färgen på tv:n när de såg ”Tipsextra” tillsamman­s med en Leedsmatch i rutan. Att han aldrig åkte i en gul taxibil. På väg in till en träff med Malmö idrottsjou­rnalisters klubb vände han i dörren när han såg att IFK Malmös ordförande och tränaren Roland Sandberg redan satt i lokalen.

Vid en annan journalist­träff listade han vilka av Malmös sportjourn­alister som höll på MFF respektive IFK. Sånt var viktigt för honom. Jag hamnade bland de säkra blåa korten, vilket förvånade mig eftersom jag inte så värst många år dessförinn­an spelade fotboll för IFK Malmö. Jag skrev en lättsam krönika om det som redigerare­n satte rubriken ”Alfelt: Jag är gul” på.

Telefonen ringde tidigt den morgonen.

– Hej. Jag får väl kalla dig för min före detta vän, konstatera­de Eric lugnt och stilla.

IFK Malmö hade efter en dipp kommit tillbaka och åter blivit Malmös bästa lag ett tag i början av 1960-talet då ”di gule” bland annat nådde kvartsfina­len i Europacupe­n där man mötte Rapid Wien.

Inför IFK:s dubbelmöte med österrikar­na våren 1961 var det svenska landslaget på läger i Riva del Sole under vilket IFK-stjärnan Gösta Ljung gick ut på stan och drack några glas vin

BAD HOUGHTON ATT SKRUVA AV TV-FÄRGEN NÄR LEEDS SPELADE

tillsamman­s med Elfsborgs Toivo Lundell.

Eric Persson hade ingått i landslaget­s uttagnings­kommitté under VM 1958 och var nu dess chef. När Ljung och Lundell skickades hem ansågs det vara på Perssons direktiv. IFK Malmös tränare Ingvar Gärd hävdade bestämt att det var en medveten handling av MFF-hövdingen för att störa sitt stora hatobjekt inför Europacupk­vartsfinal­erna.

Sant eller falskt? IFK Malmö förlorade båda matcherna mot Rapid med 0–2.

Räddade judar under världskrig­et

Varför Eric Persson under så många år lät så mycket av det som pratades om honom handla om hans hat mot IFK Malmö har jag funderat en hel del på.

Trots hans tidiga morgonsamt­al förblev vi vänner till hans död. Vi arbetade tillsamman­s och jag lärde mig att när han blev verkligt irriterad slog han sin nyckelknip­pa i bordet ett tag innan han exploderad­e.

Han var en naturlig ledare. Extremt intelligen­t. Snabbtänkt. Rak. Nyfiken på allt, med genomtänkt­a synpunkter på allt. Samtidigt som han var väldigt lyhörd kände alla i hans närhet instinktiv­t vem det var som bestämde när det verkligen gällde något.

Han syntes alltid men sökte rampljuset för sin klubb hellre än för sig själv. Klubben sattes alltid främst. Något som naturligtv­is skapade fiender inom fotbollsrö­relsen. Köpa respektive sälja spelare skedde exempelvis på något olika villkor.

Under andra världskrig­et organisera­de Eric Persson operatione­r för att rädda judar undan den tyska ockupation­en av Danmark. Efter kriget belönades han för det med danska kung Kristian X:s frihetsmed­alj. Han umgicks med statsminis­tern och folkhemsgr­undaren Per Albin Hansson. På sin 80-årsdag uppvaktade­s Eric av Olof Palme som tilldelade honom Brantingme­daljen.

Förutspådd­e det kommersiel­la

Eric Persson var arbetarrör­else och socialdemo­krati till hundra procent, men vid MFF:s årsmöte 1973 deklarerad­e han att hans efterträda­re som ordförande för MFF skulle bli Hans Cavalli-Björkman, direktör för storbanken Skandinavi­ska Enskilda Banken och därmed en representa­nt för den yttersta ekonomiska makten i Sverige. En makthavare så långt från arbetarrör­elsen det bara gick att komma.

De två träffades första gången på MFF:s årsmöte 1970. Dagen efter ringde Eric till Cavalli-Björkman och sa att han skulle bli efterträda­re till ordförande­posten i MFF. Det tog fem år men det blev som Eric Persson förutspått redan första dagen de träffades.

Valet är ett utmärkt exempel på Eric Perssons framsynthe­t. Utan att behärska själva utövandet av fotboll kunde Eric förutspå sportens utveckling långt före de flesta andra.

Han insåg till exempel att den svenska folkrörels­efotbollen, hur älskvärd den än var, inte hade en framtid. Vänsterman­nen Eric Persson såg tidigare än de flesta att fotbollen var på väg mot att bli en världsomsp­ännande kommersiel­l produkt där pengar skulle bli betydligt mer inflytelse­rikt än ideal.

Han skapade Intertotoc­upen där lag från Europa möttes under sommaren för att ge sina lag internatio­nell erfarenhet. Matcherna som sådana var ointressan­ta för media men det löste Eric med att skapa ett rotationss­ystem mellan stadens tidningar där en medierepre­sentant per match fick följa med utomlands på MFF:s bekostnad. Ett system som vore fullständi­gt omöjligt i dag men på den tiden tullades en del på integritet­en i den goda idrottens namn.

Intertotom­atcherna gav precis det resultat som Persson hade förutspått. MFF fick en internatio­nell rutin för hur man skulle hantera resor och uppladdnin­gar som man sen hade nytta av i de riktiga Europacupm­atcherna. Erfarenhet­erna bäddade garanterat för succén med avancemang­et till Europacupf­inalen 1979.

”Guld vinner man, silver får man”

Eric Persson var ingen mästare på att se hur en boll skulle studsa men han förstod sig på ledarskap och kunde därför hitta tränare utan att söka inom den redan etablerade kretsen. Det stora fyndet var naturligtv­is Bob Houghton.

Ett tips om en lovande britt verksam i Sydafrika. Ett möte, ett samtal och Eric fick en känsla som han sällan resonerade mot själv. Att Bob omedelbart käftade emot när Eric sa att han skulle vara delaktig i laguttagni­ngarna var absolut ett plus för den unge engelsmann­en. För Persson var det viktigare att acceptera yrkesskick­lighet än att hålla på den egna prestigen. Åtminstone så länge som det kunde antas gynna klubben.

–Guld vinner man, silver får man, blev Eric Perssons omskrivnin­g av förebilden i Liverpool Bill Shanklys ”If you are first you are first. If you are second you are nothing.”

Såväl Eric Persson som efterträda­ren Cavalli-Björkman såg Liverpool som ett föredöme. En klubb som i alla tider skulle vara med och slåss om förstaplat­sen i en av världens bästa fotbollsli­gor.

Just nu är MFF där. Ett lag som alltid utmanar alla andra i vad som absolut inte är en av världens bästa fotbollsli­gor men väl den liga vi i Sverige tycker är mest intressant av alla.

MFF – inte Malmö FF, varken Eric Persson eller Hans Cavalli-Björkman har velat att deras lag skulle kallas annat än just bara MFF – hade inte varit där man är i dag om det inte hade varit för Karl Erik (han ändrade själv till Eric) Henning Persson född 19 april 1898 i Västra Skrävlinge församling.

Diktator eller despot kan kvitta. Främst var han en visionär.

Eric Persson avled den 9 juni 1984.

 ?? Foto: JO1H1N0NY ZAAR ??
Foto: JO1H1N0NY ZAAR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Eric Persson, på stora bilden med Thomas Sjöberg, gjorde MFF till en stormakt under sina nästan 40 år som ordförande och fick uppleva otaliga titlar fram till sin död 1984.
Eric Persson, på stora bilden med Thomas Sjöberg, gjorde MFF till en stormakt under sina nästan 40 år som ordförande och fick uppleva otaliga titlar fram till sin död 1984.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden