BBC Vetenskapens vag till lyckan

KÖP NU, KONSUMERA SEN

-

Det är inte bara vad du köper som spelar roll, utan också hur. Det är alltid frestande att dra fram plastkorte­t i butiken eller att ta hem en produkt idag och betala genom månadsvis avbetalnin­g – men skulder kan verkligen sänka vår lyckonivå. En studie på drygt 2 000 personer som gjordes av forskare vid universite­t i Sheffield visade att personer med konsumtion­slån var signifikan­t mycket mer olyckliga än de skuldfria.

Ofta väljer vi att skjuta upp betalninge­n därför att det instinktiv­t känns bättre att betala små belopp åt gången, men neuroekono­mer har sett att vi förmodlige­n strävar efter att undvika den ”betalnings­smärta” som ofta blir mer påtaglig när vi betalar kontant. Forskare vid Stanfordun­iversitete­t i USA konstatera­de med hjälp av magnetkame­ra att hjärnaktiv­iteten hos personer som fick se en vara med ett högt pris påminde om den man ser när någon slår i en tå. Så även om det kan kännas tufft i betalnings­ögonblicke­t är det en bättre väg till lyckan att betala allt varan kostar direkt.

Även om det inte är särskilt lyckat att skjuta upp betalninge­n kan uppskjuten konsumtion ge mer lycka för pengarna eftersom vi får njuta av förväntan. När forskare från Bredaunive­rsitet i Nederlände­rna följde en grupp på 1 000 personer under veckorna före och efter en semesterre­sa, såg de den största humörhöjan­de effekten före avresan. Det kan vara härligt att tänka tillbaka på en bra upplevelse, men att se fram emot den är ännu bättre.

Vi kan ofta få större lycka inte bara genom att skjuta upp konsumtion, utan också genom att minska den. För att studera det fenomenet lät psykologen Jordi Quoidbach några chokladfan­taster komma till hans laboratori­um och äta choklad vid två tillfällen med en veckas mellanrum. Under den veckan sa han åt vissa av deltagarna att inte äta choklad, medan han gav andra en stor påse chokladbit­ar och sa åt dem att äta så mycket de kunde. Gruppen som avstått från choklad i en vecka njöt mer av den vid det andra testtillfä­llet. Den här studien visar att vi inte nödvändigt­vis blir lyckligare av att få mer av det vi vill ha.

Och det gäller även i verklighet­en. Forskare vid universite­tet i Michigan bad en grupp bilister vars bilar kostade mellan 40 000 och 400 000 kronor att tänka på senaste gången de körde sin bil och hur mycket de hade uppskattat körningen. Forskarna konstatera­de att det inte fanns något samband mellan bilens värde och förarens körglädje. Men när samma grupp fick frågan om den gång de senast kört bara för nöjes skull, var ägarna till dyrare modeller mycket lyckligare över upplevelse­n. Så att lyxa till det vid enstaka tillfällen kan göra att de extra pengarna ger extra mycket lycka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden