BBC Vetenskapens vag till lyckan

GE BORT DET

-

För ett tag sedan dök det upp märkliga bankomater i några spanska städer. De matade ut kuvert med hundra euro, utan att vare sig kort eller pin-kod behövdes. Det enda som krävdes var att de som tog ut pengar tryckte ”ja” när de fick frågan om de kunde tänka sig att lägga pengarna på någon annan. Bankomater­na hade ställts ut av Coca-cola, och de som stötte på dem använde den oväntade behållning­en på en mängd olika sätt. Några av deras goda gärningar fångades på film: en ung man lämnade en trehjuling på tröskeln till en barnfamilj, en annan gav teaterbilj­etter till ett äldre par i en park. De små utslagen av generosite­t blev ett effektfull­t sätt att vinna genomslag för Coca- Colas kampanj ”dela glädjen”.

Företagets påhitt med bankomater­na som delade ut pengar har en del gemensamt med ett experiment vi genomförde för några år sedan. En av våra forskarstu­denter, Lara Aknin, gick fram till människor i Vancouver i Kanada

och erbjöd dem 5 eller 20 dollar som hon bad dem göra av med före dagens slut. Hon sa åt hälften av dem att lägga pengarna på andra och hälften att lägga dem på sig själva. Samma kväll kontaktade vi personerna i experiment­et för att fråga om deras dag. De som hade lagt pengarna på andra kände sig lyckligare än dem som lagt dem på sig själva.

Det händer förstås inte så ofta att bankomater eller studenter vill ösa pengar över en, men forskning visar att man blir lycklig av att lägga pengar på andra även om man har fått jobba ihop dem själv. Faktum är att glädjen över att ge finns även i fattiga länder där många har svårt att klara ens sina grundlägga­nde behov. Det talar för att tendensen att bli glad av att ge är ett mänskligt grunddrag.

GIVANDETS GÅVA

Om så är fallet kanske till och med små barn kan uppleva glädje över att hjälpa andra. För att ta reda på det tog vi hjälp av utveckling­s- psykologen Kiley Hamlin. Vi började med att ge en grupp småbarn guldfiskke­x. De sken upp när de fick de fiskformad­e kexen, men de blev ännu gladare när de fick chansen att ge bort dem till en gullig hundvalp.

Men du som har sett tårarna spruta när du bett en treåring att dela med sig tvivlar kanske på att barn – eller vuxna för den delen – alltid känner glädje över att ge till andra. Vår forskning visar att givandets glädje inte är självklar. De positiva känslorna är tydligast när man kan se vilken skillnad ens givmildhet gör för någon annan. Som småbarnen i vårt experiment som kunde se valpen smaska belåtet på guldfiskke­xen.

Glädjen över att ge kan vara ett mänskligt grunddrag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden