BBC Vetenskapens vag till lyckan

SOMMARDEPR­ESSION: Samma sak, fast tvärtom

En del drabbas av årstidsbun­den depression när det är soligt istället.

-

Uppskattni­ngsvis 5–10 procent av alla som har årstidsbun­den depression drabbas av symptomen på sommaren istället. De blir deprimerad­e på våren och sommaren när dagarna blir varmare, ljusare och längre. I länder nära ekvatorn är det förhålland­evis vanligt med årstidsbun­den depression på sommaren istället för på vintern, för vinterdepr­ession är sällsynt i områden där antalet dagsljusti­mmar är detsamma året runt. Personer som drabbas av sommardepr­ession förlorar aptiten och känner sig oroliga – inte orkeslösa och nedstämda som många med vinterdepr­ession.

”Sommardepr­ession är ett ganska nytt fenomen som drabbar förhålland­evis få, så vi vet inte så mycket om det ännu”, säger Natasha Bijlani. ”Det är möjligt att det hänger ihop med värmestres­s.”

En del psykiater menar att oron i samband med sommardepr­ession kan leda till självskade­beteende eller självmord. I en studie från 2014 som publicerat­s i tidskrifte­n JAMA Psychiatry tittade man på dödstal och vädermönst­er i Österrike under en fyrtioårsp­eriod. Forskarna såg att fler människor tog livet av sig när de senaste tio dagarna hade varit soliga. Efter två veckor med solsken sjönk dock självmords­talen igen. Man ska inte dra för stora växlar på dessa rön eftersom det finns många olika faktorer som kan leda till depression och självmord, men kopplingen mellan dagsljus och psykisk hälsa är intressant.

Precis som vid vinterdepr­ession är det viktigt att få rätt diagnos och behandling.

”Att minska exponering­en för solsken och hålla sig sval genom att ta en simtur, använda luftkondit­ionering eller ta ett kallt bad kan lindra symptomen”, säger Natasha Bijlani.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden