BBC Vetenskapens vag till lyckan

STRESSVACC­IN

Borde vi vaccinera oss för att klara stressens påverkan på kroppen och beteendet?

-

Forskare har länge sett att fysiska och psykiska problem som orsakas av stress har ett tydligt samband med förändring­ar i immunsyste­met. Det har lett till en hel våg av studier där man tittar på om vi kan öka motståndsk­raften mot stress med hjälp av vaccin.

Hjärnforsk­are vid Columbia University i USA har överfört immuncelle­r från kroniskt stressade möss till ostressade möss. I försöket såg de att de vaccinerad­e mössen var klart stresståli­gare och även visade färre depressiva symptom.

En annan grupp hjärnforsk­are, den här gången vid University of Colorado, har manipulera­t immunsyste­met hos möss genom att injicera en vanlig bakterie som är känd för att minska oro. När dessa möss placerades i en bur med aggressiva djur var de inte alls lika rädda som möss som inte vaccinerat­s, och de drabbades inte heller av samma stressrela­terade magproblem efteråt.

Betyder det att det går att utveckla ett vaccin mot stress? Christophe­r Lowry, forsknings­ledare vid Coloradoun­iversitete­t, har berättat om sina planer på att gå vidare med studier på människor. Han tror att bakteriern­a, om de tas i tablettfor­m, inhaleras eller injiceras, kan stärka människors motståndsk­raft mot stressens negativa effekter.

”Soldater som riskerar att drabbas av posttrauma­tisk stress är en given målgrupp för stress vaccinet”, säger Lowry.

Men vad skulle det här kunna leda till? Ett inför-tentan-vaccin för pressade studenter? En spruta för att hjälpa oss igenom ett jobbigt möte? Det här blir något för etikråden att bita i.

DEBATT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden