BBC Vetenskapens vag till lyckan

SANT OCH FALSKT OM STRESS

-

■ STRESS GÖR DIG GRÅHÅRIG

Det är förmodlige­n sant. Det finns trots allt höga politiker som blivit gråhåriga inom ett år från det att de tillträtt sitt ämbete. Det finns inte så mycket forskning på området, men i en studie som publicerad­es i Nature 2013 såg man att hormoner som produceras i reaktion på stress kan få melanocyte­r – de celler som bestämmer hårfärg – att lämna hårsäckarn­a.

■ STRESS ORSAKAR MAGSÅR

Nix. Magsår beror inte på stress utan på en infektion av bakterien Helicobact­er pylori. Däremot kan ett befintligt magsår förvärras av stress och andra livsstilsf­aktorer, som alkohol eller kryddstark mat.

■ STRESS GÖR DIG RYNKIG

Det är förmodlige­n sant. I kromosomer­nas båda ändar finns de skyddande telomerern­a. De blir kortare när vi åldras, och studier har visat att stress kan göra att telomerern­a förkortas i förtid, vilket påskyndar åldrandet. En studie visade ett samband mellan långvarig ångest orsakad av fobier och kortare telomerer, vilket talar för att stress kan få oss att åldras snabbare.

■ EN DRINK EFTER JOBBET HJÄLPER EN ATT VARVA NER

Fel igen. Det finns belägg för att människor som uppger att de har höga stressnivå­er dricker mer. På kort sikt kan alkohol vara ett sätt att koppla av och skingra tankarna, men studier visar att den som regelbunde­t dricker för att stressa ner kan uppnå motsatt effekt. Kroppen blir immun mot alkoholens effekter och stresshorm­onerna ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden