BBC Vetenskapens vag till lyckan

SÅ HANTERAR KROPPEN STRESS

Står du inför en jobbig eller hotfull situation? Oroa dig inte, din kropp har redan börjat jobba på saken …

-

BINJURARNA

Hypotalamu­s aktiverar också det sympatiska nervsystem­et genom att skicka signaler till binjurarna, precis ovanför njurarna. Binjurarna reagerar genom att pumpa ut hormonet adrenalin i blodet.

HJÄRNAN

Reaktionen på stress börjar i hjärnan. Stress eller upplevd fara får våra sinnen s att skicka informatio­n till amygdala (som tolkar ljud och bilde bilder och svarar med en reaktion). Amygdala signalerar genast till hyp hypotalamu­s (hjärnans kommandoce­nter) som kommunicer­ar med re resten av kroppen via det autonoma nervsystem­et.

HJÄRTA OCH LUNGOR

Det extra syret som når hjärnan gör dig mer alert. Synen, hörseln och övriga sinnen skärps. Samtidigt gör adrenaline­t att blodsocker (glukos) och fett frigörs så att kroppen får mer energi och näring. Sedan är kroppen redo att ta itu med problemet (kämpa) eller springa ifrån det (fly).

KAMP ELLER FLYKT

Det leder till flera fysiologis­ka förändring­ar. Hjärtat slår snabbare än vanligt så att blodet pumpas ut till muskler, lungorna och andra viktiga organ. Andhämtnin­gen blir också snabbare och de små luftrören i lungorna vidgas så att lungorna kan dra in så mycket syre som möjligt i varje andetag.

 ??  ?? Lungor Hjärta
Lungor Hjärta
 ??  ?? Hypotalamu­s Amygdala
Hypotalamu­s Amygdala
 ??  ?? Binjurar
Binjurar
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden