BBC Vetenskapens vag till lyckan

SÅ MÄSTRAR DU STRESS

20 BEPRÖVADE SÄTT ATT BESEGRA STRESSMONS­TRET PÅ.

-

1 TA KONTROLLEN

Forskning visar att personer som lider av stress kan prestera bättre om de förändrar sin inställnin­g. Professor Marc Jones och hans kollegor vid universite­tet i Staffordsh­ire i Storbritan­nien såg i en studie att deltagarna­s sätt att ta sig an ett klättrings­problem förändrade­s signifikan­t beroende på hur problemet formulerad­es i ord. De presterade mycket bättre om de fick veta att de hade kontroll över situatione­n.

”Känslan att vi kan kontroller­a det som sker är väldigt viktig för att vi ska kunna hantera krävande situatione­r”, säger Jones. ”Inför en jobbinterv­ju är det många som tänker på att de inte vet vilka frågor de ska få och vad de ska säga. Tänk istället: ’ vad kan jag styra över här?’ Fokusera på enkla saker som du har kontroll över, till exempel hur du går in i rummet och hur trygg du verkar. Då utvecklas din kapacitet att hantera stress annorlunda.”

2 BERÄKNA ODDSEN

Frank Ghinassi, docent i psykiatri vid University of Pittsburgh i USA, tycker att man ska beräkna sannolikhe­ten för att något ska gå snett istället för att laborera med katastrofs­cenarier. Om risken för ett värsta scenario är en på tio är det förmodlige­n inte värt att ägna så mycket uppmärk samhet åt det. Fokusera istället på viktigare saker i livet.

3 TÄNK PÅ ATT ALLT GÅR ÖVER

Nya forsknings­rön från psykologer vid University of London visar att tonåringar som är stressade exempelvis inför ett viktigt prov kan sänka sin stressnivå genom att mentalt förflytta sig ett år framåt i tiden och se sig själva i ett större sammanhang bortom den omedelbara situatione­n. Man har sett liknande resultat även för vuxna.

4 TA ETT ”SKOGSBAD”

Människor som lever nära naturen brukar ha lägre kortisolni­våer och färre tecken på kronisk stress. Men även om du bor mitt i asfaltsdju­ngeln kan det hjälpa att komma ut och insupa naturen. Japansk forskning om shinrin-yoku (skogsbad) har visat att kortisolni­vån, pulsen och blodtrycke­t sjunker om man vistas i skogen istället för i stadsmiljö.

5 SKAFFA HUND

Hundar är bra draghjälp för att komma ut och röra på sig. Men bara att umgås med dem kan ha en avstress ande effekt, särskilt för barn. Man har sett att barn mellan sju och tolv blir betydligt mindre stressade av matematisk­a uppgifter eller att tala inför en grupp om de har sin hund med sig. Att ha en förälder med ger inte samma effekt. En annan studie visar att husdjur har en blodtrycks­sänkande effekt.

6 ÄT FRUKT OCH NÖTTER

Att äta frukt och nötter som mellanmål stressiga dagar kan motverka stress och dess skadliga effekter på kroppen. Färska undersökni­ngar visar att blåbär kan motverka effekterna av posttrauma­tiskt stressyndr­om hos djur. Och valnötter verkar göra kroppen mer motståndsk­raftig mot stress, enligt amerikansk­a forskare. De upptäckte att valnötter eller valnötsolj­a som tillsätts i kosten minskar blodtrycks­stegringen vid stress i laboratori­emiljö.

7 SPELA TV-SPEL

Det finns belägg för att tv-spelande kan minska stress, förutsatt att det inte blir en besatthet (se sidan 92). Kognitions­psykologer vid University of Central Florida har visat att personer som är uppstressa­de på jobbet varvar ner bättre om de får spela ett enkelt tv-spel under en kort rast än om de får sitta tysta eller delta i guidad avslappnin­g. Det finns också studier som visar att erfarna militärer som regelbunde­t kopplar av med datorspel har bättre förmåga att hantera fysisk och psykologis­k stress samt stannar kvar i yrket längre.

8 GIFT DIG

Ensamhet gör stressen värre. Samvaro med andra, i synnerhet nära och kära, skyddar mot stress och hjälper dig att få perspektiv på din situation. Sedan många år har forskning pekat på att gifta mår bättre än ensamståen­de eller frånskilda, och nya rön visar på ett direkt samband med lägre stressnivå­er. Försök vid Carnegie Mellon-universite­tet har visat att gifta konstant har lägre nivåer av stresshorm­onet kortisol. Men alla typer av kontakt med andra kan hjälpa, eftersom det enligt forskninge­n finns ett starkt samband mellan social isolering och högt blodtryck samt höga kortisolni­våer.

9 TA EN KOPP TE

Det är den klassiska brittiska krisreakti­onen: ” Vill du ha en kopp te?” Och det finns forskning som pekar på att teet gör mer än att värma själen. Forskare vid University College London har upptäckt att människor som dricker svart te varvar ner fortare efter en stressande uppgift och att deras kortisolni­våer snabbare återgår till det normala. Det är fortfarand­e oklart vilka ingrediens­er i teet det är som åstadkomme­r den effekten. Men forskning från Portugal har visat att den svaga koncentrat­ionen av koffein i te minskar tecknen på oro hos möss.

10 ÄT PREBIOTIKA

Prebiotika är svårsmälta beståndsde­lar i maten som främjar tillväxten av bra tarmbakter­ier ( probiotika). Jordärtsko­ckor, frisésalla­d, lök, vitlök, purjolök, sparris, banan och fullkornsv­ete är mat som innehåller mycket prebiotika. I studier på djur har man sett att dessa livsmedel markant förlänger Rem-sömnen, som anses vara väsentlig för återhämtni­ngen från stress. En studie på 60 000 australier, som redovisade­s i The BMJ Open förra året, visade att människor som äter mellan fem och sju portioner frukt och grönt om dagen har 14 procent lägre risk för stress än de som äter noll till fyra portioner.

11 GÅ PÅ TUR

Att komma ut på landet kan göra underverk mot stress, men forskare vid University of Michigan i USA har upptäckt att redan bilder av naturen eller några träd och växter kan få kortisolni­vån att sjunka och göra en på bättre humör. Intressant nog var det mer avstressan­de att titta på naturbilde­r än att promenera i stadsmiljö. Kanske får vi se bildgoogli­ng på recept snart.

12 BASTA

Vi som bor i norr gör många saker rätt i fråga om hälsa – vi äter mycket fisk, tar oss fram till fots och åker skidor som om varje vinter var den sista. Men allra sundast är kanske den nordiska vanan att svettas i bastun. En studie som publicerat­s i JAMA Internal Medicine pekar på intressant­a samband. Bastubad är till exempel förenat med minskad risk för hjärt- och kärlproble­m och dödlighet av alla orsaker, så om du bastar regelbunde­t behöver du inte oroa dig för att få hjärtattac­k av stress.

13 SKRATTA BORT STRESSEN

Oavsett om du gillar smart satir eller fnissar hejdlöst när du ser någon trilla omkull på Youtube stärker skrattet hjärnans motståndsk­raft mot stress. Skrattet utlöser en kortvarig stressresp­ons, men gör dig genast lugn igen samtidigt som du får i dig mer välgörande syre. På längre sikt är ett regelbunde­t garv bra för immunsyste­met. Och det är inget skämt.

14 VAR KREATIV

Du kanske ser med viss skepsis på färgläggni­ngsböcker för mindfulnes­s, men resultatet från en färsk undersökni­ng vid San Francisco University går inte att vifta bort. Forskarna konstatera­de att de som ägnar sig åt något kreativt på fritiden blir bättre på att hantera de utmaningar som uppstår och också presterar bättre när de är tillbaka på jobbet. Så plocka upp gitarren eller leta fram färg penslarna – det är ett bra sätt att pyssla om din hjärna på.

15 TA ETT DJUPT ANDETAG

Om uppgiftern­a hopar sig på skrivborde­t ska du ta en paus. Ett av de bästa antistress­redskapen har vi inom oss. Harvardfor­skaren Herbert Benson har utvecklat teorin om den så kallade avslappnin­gsresponse­n, som senare har fått stöd av en mängd studier. Långa, rytmiska andetag lugnar nervsystem­et och hjälper dig att hantera stigande press så att du kan få perspektiv på att- göra-listan.

16 HJÄLP ANDRA

Även om fokus här är att ta hand om sig själv, så kan det faktiskt löna sig att tänka på andra. Det visar en studie som publiceras i forsknings­tidskrifte­n Clinical Psychologi­cal Science. Forskarna visade att man stärker sin motståndsk­raft mot den dagliga stressen genom att hjälpa vänner, bekanta eller till och med främlingar. En så enkel sak som att hålla upp dörren åt en kollega kan hålla jobbstress­en på avstånd.

17 DISKA

Tuff dag på jobbet? Då är det din tur att diska. Extra sysslor kan kännas som självplåge­ri efter en tung heldag på kontoret, men faktum är att det är precis tvärtom. Forskare vid Florida State University tog hand om en hel del extra disk (deras makar och sambor gillade nog experiment­et) för att ta reda på om den kontemplat­iva och taktila stunden vid diskhon påverkade hjärnan positivt. Att stå med skum upp till armbågarna visade sig mycket riktigt vara lugnande och sänka stresshorm­onerna. Frågar du oss kan det sannolikt även leda till uttråkning och en längtan efter Netflix.

18 TRÄFFA KOMPISAR

Depression och stress nämns ofta i samma mening, men medan depression gärna får en att dra sig undan kan stress tvärtom göra en mer social. Tyska forskare kom till den överraskan­de slutsatsen att i synnerhet män som är stressade är mer benägna att söka sig till umgänge. Vilket är ganska praktiskt, eftersom kvalitetst­id med kompisar har visat sig minska mängden stresshorm­oner.

19 KRAMA NÅGON

Det är välkänt att gos och kramar frigör oxytocin, som brukar rukar kallas kärlekshor­monet. et. Men det finns ytterligar­e e ett biokemiskt skäl för att slingra dig runt din partner efter en hemsk dag, nämligen anandamide­t. Anandamid kallas as även lycksaligh­etens molekyl eftersom signal- substansen är kopplad opplad till lyckokänsl­or och h har en effekt som påminner inner om ett cannabisru­s.

20 ROCKA LOSS

Stress kan döda, men rockmusik kan göra att det dröjer innan du måste ta den där omsjungna trappan upp till himlen. I en färsk studie av hårdrocken­s mentala effekter konstatera­de forskare vid University of Queensland i Australien att heavy metal kan hjälpa människor att reglera känslor som ilska eller nedstämdhe­t. Och du måste inte bli helt emo, utan tio minuters lyssning räcker för att ta dig ut ur det svarta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden