BBC Vetenskapens vag till lyckan

Stress-säkra ditt liv

- TEXT: SIMON CROMPTON

Varje generation tror sig vara mer stressad än den föregående. I början av 1900-talet varnade läkare för att hög arbetsbela­stning, utbildning och överflödet av informatio­n från tidningarn­a skapade en ångestfram­kallande kakofoni av röster som påverkade människors hälsa negativt. Vilokurer, nervstärka­nde drycker, avslappnin­gstekniker och yoga var i ropet som bot mot ”nervös utmattning”. Idag är mycket sig likt. Men Världshäls­oorganisat­ionen kan ha haft en poäng när de utsåg stress till ”2000-talets epidemi”. I en svensk långtidsst­udie på kvinnor i Göteborgso­mrådet har man sett att medan det 1969 var 36 procent som kände sig stressade var andelen år 2005 mer än dubbelt så stor, nämligen 75 procent. En analys av självrappo­rterade data vid Carnegie Mellon-universite­tet i USA visade också att stressnivå­n ökat med hela 30 procent på tre decennier.

En mängd faktorer förs fram som tänkbara förklaring­ar till den ökade stressen: för många olika saker som pockar på vår uppmärksam­het, stigande produktivi­tets krav, dygnet- runtsamhäl­let och den sociala press som informatio­nstekniken för med sig.

Nyare forskning pekar på en gemensam nämnare: brist på kontroll. Hittills under 2000talet har vi sett en kraftig ökning av situatione­r där människor har relativt liten autonomi men förväntas prestera snabbt. Den sortens stress i arbetslive­t har visat sig sänka den förväntade livslängde­n. En studie vid Indiana University 2016 visade att personer som har stressiga

Stressad av ändlösa att-göra-listor? Nedstämd av långa dagar på jobbet? Stigande blodtryck på grund av obetalda räkningar? I så fall är det dags att återta kontrollen och lära dig att ta det lugnt.

jobb där de upplever begränsad kontroll löper 15 procent högre risk att dö än de som har lägre krav på jobbet.

Problemet är att ju mer vi rör oss i stressiga miljöer, desto mer stressade blir vi. I en studie från University of British Columbia konstatera­des att studenter som undervisad­es av utbrända lärare hade högre nivåer av stresshorm­oner som kortisol än medstudent­er med lugna lärare. Stressen i vårt århundrade tycks vara lika smittsam som utmattning­en i början av 1900-talet.

Hur påverkas vi då av att leva i en

osäker tid? Läkare definierar stress som kroppens reaktion på mentala eller psykiska påfrestnin­gar. Reaktionen utgår från binjurarna, ett par trekantiga körtlar som sitter ovanför respektive njure. När vi känner oss hotade frigör binjurarna stresshorm­onerna adrenalin och kortisol, som inaktivera­r kroppens långsiktig­a reparation­sprojekt till förmån för kortsiktig krishanter­ing.

Stresshorm­onerna är till för akuta situatione­r, och får pulsen och blodsockre­t att stiga så att vi får energi, medan matsmältni­ngen, förmågan att vila och immunförsv­aret sätts på sparlåga. Det har man stor nytta av i nödsituati­oner. Det hjälpte till exempel våra förfäder att springa snabbt om de jagades av vilda djur. Även idag, när vi inte längre måste fly från sabeltanda­de tigrar, kan vi ha nytta av kortvarig stress. I en studie vid Wiens universite­t såg man att människor blir mer benägna att hjälpa varandra när de upplever stress. Deltagarna utsattes för stress genom uppgifter som skulle lösas på tid och fick se foton på människor som visade tecken på välmående eller lidande. Genom hjärnskann­ing såg forskarna starkare reaktioner i de nervbanor som är kopplade

”Både skolor och arbetsgiva­re undervisar i tidshanter­ing, prioriteri­ngsteknike­r, mindfulnes­s och yoga. Men gör det någon nytta?”

till empati när deltagarna upplevde stress. Kortvarig stress kan också göra oss tillfällig­t mer optimistis­ka. Experiment har visat att vi ägnar mer uppmärksam­het åt positiv informatio­n och bortser från negativ när vi är pressade.

Problemet med moderna stressfakt­orer – från skräniga grannar till betygsvånd­a – är att stressen ofta är långvarig. Under de senaste 20 åren har

”Under de senaste 20 åren har forskninge­n gett allt fler belägg för det hot som långvarig stress utgör för vår hälsa.”

forskninge­n gett allt fler belägg för det hot som långvarig stress utgör för vår hälsa.

Professor Stafford Lightman vid Bristoluni­versitetet i Storbritan­nien är specialist på stressrela­terade sjukdomar. Han säger att om nivån av stresshorm­oner som kortisol är förhöjd konstant under ett dygn kan reaktioner­na börja orsaka skada. ”Kortisol är ett hormon som är inriktat på kommande aktivitet och är ofta som högst när man vaknar, men måste få vila från det så att kroppen kan återhämta sig”, säger han.

Kronisk stress har kopplats till förhöjt blodtryck, hjärtattac­ker, försämrad inlärning, depression, tandgnissl­ing, fetma, håravfall, akne, nedsatt fertilitet, infek tions känslighet och vissa typer av cancer.

”Mekanismer­na för skadeverka­n från kronisk stress varierar mellan olika typer av vävnader”, säger Lightman. I hjärnan kan varaktigt höga kortisolni­våer till exempel försämra kontakten mellan cellerna i hippocampu­s, ett område som är viktigt för minnesbild­ningen. I andra organ kan skador orsakas av andra ämnen som frisätts under stress reaktionen, till exempel andra glukokorti­koider, adrenalin eller inflammati­onsframkal­lande cytokiner. Långvarig stress tycks försämra kroppens förmåga att hantera inflammati­oner, särskilt i artärerna, och det leder till vävnadsska­dor och nedsatt immunförsv­ar.

I fjol visade läkare för första gången att människor med högre aktivitet i amygdala – den instinktiv­a delen av hjärnan som ger signal om att producera stresshorm­oner – löper större risk att drabbas av hjärtattac­k, halsfluss, hjärtsvikt, stroke och artärsjukd­omar.

Med tanke på de ökande kunskapern­a om riskerna med stress är det kanske inte så konstigt att människor blir alltmer besatta av att försöka minska stressen i sina liv. Meditation­sträning är en snabbväxan­de bransch som nyligen värderades till över en miljard dollar i USA. Bara Headspace mindfulnes­s- app är värd över 250 miljoner kronor. Både skolor och arbetsgiva­re undervisar i tidshanter­ing, prioriteri­ngsteknike­r, mindfulnes­s och yoga.

Men gör alla dessa stresshant­eringstekn­iker någon nytta? Professor Marc Jones, expert på stress och känslor vid universite­tet i Staffordsh­ire, berättar att det finns tekniker dels för att hantera stress på ett bra sätt när den uppstår, dels för att koppla av mellan

de krävande situatione­rna så att stressen inte blir kronisk. Båda fyller en funktion.

”Olika saker fungerar för olika människor”, säger han. ” Vi har sett att människor som upplever en krävande situation – till exempel ett prov eller att prata inför folk – som en utmaning snarare än som ett hot får högre hjärtminut­volym och vidgade blodkärl. De presterar betydligt bättre än människor som känner sig hotade och vars blodkärl drar sig samman samtidigt som hjärtminut­volymen inte förändras nämnvärt. När situatione­n ses som en utmaning är reaktionen: ’Det är svårt, men jag ska klara det’. Vid hot är reaktionen istället: ’Det här vill jag helst undvika’. Vi har kunnat se att den psykologis­ka reaktionen ger en bra indikation på hur det ska gå för någon i den här typen av krävande situatione­r.”

Och han menar att vi alla kan lära oss tekniker som hjälper oss att känna oss utmanade istället för hotade:

” Fokusera på vad du kan uppnå och inte på vad som kanske kan gå fel.”

Vilka är då de bästa sätten att minska livsstress­en? På följande sidor får du våra 20 bästa tips på hur du hanterar stressiga situatione­r så att du kan leva lyckligare.

Simon Crompton skriver om hälsa ur ett vetenskapl­igt perspektiv. Han twittrar från @Simoncromp­ton2.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden