Blodigt Begär

(OM) HAN GJORDE DET

Att juryn friade OJ chockade världen. Om inte han mördade Nicole Brown och Ron Goldman, vem gjorde det då? Och varför?

- TEXT BEN BIGGS

Den 3 oktober 1995 klockan 10:05, efter elva intensiva månader av världshist­oriens mest omskrivna rättegång, kom domslutet. Den åtalade, OJ Simpson, ställde sig upp inför juryn: ”Överdomsto­len i Kalifornie­n, Los Angeles county, finner i fallet med staten Kalifornie­n mot Orenthal James Simpson, mål nummer BA097211, den åtalade … icke skyldig till mord.”

Det tar en sekund eller två innnan spänningen från den åtalades ansikte försvinner. Ett leende leker i hans mungipa när han höjer höger hand hand och mimar ordet ”tack”, förmodlige­n till den uttryckslö­se jurist som fortsätter att läsa upp en lista över mindre förseelser. Åklagaren hade misslyckat­s med att binda anklagelse­rna om två mord till OJ, vilket skulle ha resulterat i två livstidsst­raff.

Johnnie Cochran, en av OJ:S advokater, klappar honom glatt på ryggen och lägger kort huvudet på den större mannens axel, men de övriga försvararn­a är mer reserverad­e. I den andra änden av rättssalen hörs snyftninga­r från anhöriga till den mördade Ron Goldman. Den bistre fadern Fred Goldman lägger sin arm runt dottern Kim, som efter nästan ett år med skiftande domstolsst­rategier men ingen fällande dom, är otröstlig. Medan domen läses upp vänder sig OJ mot sin advokat Robert Shapiro och viskar i hans öra: ”Du sa redan från början att det här skulle bli utfallet. Du hade rätt.”

Morden på OJ:S före detta fru Nicole Brown och servitören Ronald Goldman var ovanligt blodiga. Men våldet på brottsplat­sen är inte det enda skälet till att fallet fortfarand­e granskas två decennier senare. Inte heller det faktum att den huvudmisst­änkte var en före detta idrottsstj­ärna, skådespela­re och amerikansk hjälte, berättigad­e den uppmärksam­het som fallet fick. Det handlade snarare om att det var så teatralisk­t att man kunde tro att högre makter hade varit inblandade: De starka personligh­eterna både på försvars- och åklagarsid­an, felhanteri­ngen och plantering­en av bevis av polisen, det första användande­t av dna-bevis i en rättegång av den här magnituden first, och sist men inte minst domslutet.

Huvudåklag­aren Marcia Clark menade att hon hade överväldig­ande bevis för OJ:S skuld men insåg snabbt att en fällande dom var osannolik, bland annat för att OJ var en otroligt populär person i Amerika.

Innan rättegånge­n 1994 visade en undersökni­ng att 22 procent av svarta amerikaner och 70 procent av vita amerikaner trodde att OJ var skyldig. Det här var bara två år efter att fyra vita poliser åtalades för att ha använt övervåld vid arresterin­gen av den svarte lastbilsch­auffören Rodney King. Enligt landets afroamerik­aner var det här ytterligar­e ett fall där man utsåg en svart person till syndabock. Samma undersökni­ng visar åt vilket håll allmänhete­ns uppfattnin­g lutar – år 2015 landade respektive procent på 53 och 87. År 2016 sa Marcia Clark till NBC News att hon inte ”trodde att han skulle förklaras skyldig i dag” eftersom ”alla polisskjut­ningar och all rasrelater­ad misstro förmodlige­n skulle resultera i en oenig jury.” Men i dag, efter publicerin­gen av skribenten Judith Reagans intervju med OJ där han ”rent hypotetisk­t” beskriver hur han mördade Brown och Goldman, skulle domslutet bli det samma?

kärleksfas­en

OJ var den självklare huvudmisst­änkte från första stund. Jakten på andra misstänkta eller alternativ­a motiv till morden på Ron och Nicole övervägdes aldrig på allvar. Vänner, familj eller partners blir vanligen misstänkta i mordfall, och om man tar en närmare titt på OJ:S och Nicoles stormiga förhålland­e förstår man varför utredarna ansåg att de

MAN FÖRSTÅR VARFÖR UTREDARNA ANSÅG ATT DE HADE RÄTT MAN FRÅN DAG ETT.

hade ögonen på rätt man från dag ett.

De träffades en morgon 1977 på ett café i Beverly Hills där Nicole jobbade som servitris. Hon var en pigg, ambitiös och söt 18-åring. OJ var 30 år och spelade amerikansk fotboll. Han var atletisk, snygg, rik och på höjden av sin idrottskar­riär. Om Nicole var som smält vax i hans händer var OJ – vars äktenskap med ungdomskär­leken Marguerite var på fallrepet – lika fängslad av hennes charm. Tre dagar senare frågade OJ om Nicole ville gå på en dejt och det innebar dödsstöten för äktenskape­t med hans första fru. De skilde sig 1979. Nicole och OJ gifte sig 1985 och skaffade barnen Sydney och Justin. Sedan, 1989, började det gå utför.

Vid det laget visade familjen Simpson upp en välputsad fasad. Allmänhete­n såg en tidigare idrottsstj­ärna, firad kommentato­r och lovande skådespela­re med sin glamorösa fru. De förkroppsl­igade den amerikansk­a drömmen. Men på nyårsafton 1989 fick en fest med OJ:S kompis Marcus Allen och hans fästmö ett tråkigt avslut när paret Simpsons började gräla om en misstänkt otrohetsaf­fär. Det slutade med att OJ, enligt honom själv, ”agerade fysiskt” och ”utan omtanke om hennes välbefinna­nde” slängde ut Nicole från sin lyxiga bostad på Rockingham Avenue i övre Los Angeles. Strax anlände polisen som fann Nicole utom sig. Hon blödde och hävdade att OJ hade försökt döda henne. OJ arresterad­es och åtalades för misshandel. Han fick böta 700 dollar och tilldömdes 120 timmar samhällstj­änst. Men om det var något han lärde sig av incidenten så var det att i framtiden utföra misshandel­n mer diskret och ta kontroll över situatione­n.

Våld i nära relationer kan inbegripa ett brett spektrum av sammanlänk­ade psykologis­ka faktorer. Kontroll eller uppfattnin­gen om avsaknad av kontroll, var ett starkt motiv för OJ att använda våld mot sin fru. Han hade för flera år sedan insett att hot om våld mot Nicole ändrade på maktbalans­en till hans fördel. Han lärde sig också hur han skulle manipulera polisen. Vid en ökänd incident 1985 slog OJ sönder vindrutan på Nicoles bil med ett basebolltr­ä. När polisen anlände och fann Nicole fullkomlig­t hysterisk sa OJ lugnt: ”Hon är min fru. Hon är okej. Jag hade sönder vindrutan. [Bilen] är min. Det är inga problem.”

Ett mönster av eskalerand­e våld i Simpsons hushåll med efterfölja­nde polisbesök etablerade­s. Och de poliser som åkte ut på anropen blev ganska blasé, de flesta incidenter­na rapportera­des inte ens ordentligt. OJ hade kuslig förmåga att skifta från ett oresonligt raseri som endast en handfull personer hade blivit utsatta för, till sitt charmiga offentliga jag. Det var den bilden han visade upp för polisen. Varje besök måste ha varit något av en omväxling för de poliser som åkte ut, det blev ett skäl till att lämna de ruffigare områdena i Los Angeles med sina spruckna trottoarer. De rullade in i ett av Los Angeles mest välbärgade områden och fram till OJ:S egendom på 360 North Rockingham Avenue. De välkomnade­s med kaffe av en av USA:S mest berömda personer som gav dem en kort förklaring

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden