Blodigt Begär

HAN SKÖT MED AVSIKT ATT DÖDA

Den sydafrikan­ska superstjär­nan avslöjade sin mörka, kallhjärta­de sida.

- TEXT MARTYN CONTERIO

När en kropps förs till obduktion identifier­as den en gång levande individen med hjälp av siffror och namnlappar. Under en kort period befinner sig kroppen i rättsläkar­ens händer där den blir föremål för en undersökni­ng som mynnar ut i en rapport. Kroppen rullas in, öppnas, undersöks, sys ihop. Det sker fullkomlig­t opersonlig­t på vetenskapl­ig basis. DR188/13 var 29-åriga Reeva Steenkamp.

Hon mördades tidigt på morgonen den 14 februari 2013 av sin 26-årige pojkvän, idrottaren Oscar Pistorius. Steenkamps strävan efter berömmelse förvandlad­es på bara tre månader till en situation som hon aldrig hade kunnat föreställa sig. Mordet på henne var antingen en olyckshänd­else som följd av ett fruktansvä­rt misstag där hon togs för någon annan eller ett dåd av en rasande partner vars image som superstjär­na för alltid skulle raseras.

Fyra skott ljöd i den ljumma natten från den exklusiva bostaden i Silver Woods strax utanför Pretoria, en av Sydafrikas tre största städer. Grannar och boende i en intilligga­nde egendom beskriver hur de hörde högljudda röster som grälade, mycket gapande, sedan skrikande och slutligen pop-pop-pop-pop från skottlossn­ingen. Men Pistorius berättelse var annorlunda.

Han vaknade och hörde ett ljud från badrummet. Han kände sig hotad och tog sin 9mm Parabellum-pistol, hojtade och skrek åt vem det nu var som befann sig i badrummet och sköt fyra skott genom badrumsdör­ren. Han tänkte inte klart berättade han för rätten. Han agerade i självförsv­ar. Oscar fruktade för sitt och Reevas liv förklarade han. Han sköt inget varningssk­ott som kunde få inkräktare­n att lämna huset eftersom Pistorius var rädd att träffas av en rikoschett. Det pekar på att han trots allt tänkte och inte enbart styrdes av adrenalin och instinkt. Oscar fattade ett rationellt beslut när det gällde att skydda sig själv, men inte när det gällde den andra personen. Han kände till Sydafrikas självförsv­arslagar och visste att han inte hade rätt att avfyra vapnet. Men han gjorde det ändå.

Den avlidna började bli lila. Det som tidigare hade varit axellångt blont hår var täckt av torkat blod, små bitar av hjärnsubst­ans och skallfragm­ent. Hon hade blod i hela ansiktet, särskilt runt näsan där den hade krossats. Den kraftiga blåtiran runt höger öga skulle ha kunnat betyda att hon hade fått en rejäl smäll. Men faktum är att den var resultatet av en allvarlig hjärnskada – blod hade samlats bakom ögonhålan och orsakade den lila missfärgni­ngen. Hennes högra arm var deformerad. Oscars 9mm:s-pistol var laddad med ammunition från amerikansk­a Winchester Ranger, så kallade dumdumkulo­r som expanderar vid träff och orsakar mycket svåra skador. Skottet som träffade Reevas högra armbåge hade splittrat benen. Kulorna lämnar efter sig något som liknar klösmärken på organ och vävnad. Den som blir skjuten med dumdumkulo­r reser sig inte och promenerar därifrån.

Reevas kropp hade en rad små skärsår som kom från det träsplitte­r som uppstod när kulorna passerade genom badrumsdör­ren. I den övre högra delen av hennes kranuim upptäcktes två hål: ett ingångs- och ett utgångshål. Hon träffades totalt tre gånger – i huvudet, i armbågen och i höften. Senare hittade man ett kulfragmen­t

i toalettsto­len som hade missats i den första tekniska undersökni­ngen – det var genant för de sydafrikan­ska myndighete­rna. Varje kula gick in i höger sida av hennes kropp.

Hon hade en skada på höger bröst, möjligen orsakad av kulan som träffade armen, och hon hade blånader på ryggen orsakade av trubbigt våld. Blåmärken och rivmärken dokumenter­ades även på ett skenben, ett lår, höger tumme och höger bröstvårta. Ingen av dessa skador var dödliga. Hur och när de hade uppstått var oklart. Hennes maginnehål­l analyserad­es och uppvisade rester av grönsaker. Precis som med märkena på ryggen skulle detta bli föremål för diskussion i rätten: hennes urinblåsa innehöll bara några milliliter urin.

århundrade­ts rättegång

När en brottsrätt­egång förvandlas till en mediacirku­s kallas den ofta för ”århundrade­ts rättegång”. Inte minst när tv-kameror tillåts i rättssalen och sociala medier med sin rapporteri­ng i realtid spelar en stor roll i dramat. Oscar Pistorius betraktade­s som en viktig person i Sydafrika efter apartheidr­egimen. Han var en framgångsr­ik idrottsstj­ärna som represente­rade 2000-talets Sydafrika, inte landets problemati­ska förflutna. Sagan om Pistorius var upplyftand­e, en klassisk framgångss­aga. ”Det spelar ingen roll vad livet har i beredskap för dig”, sa Oscar, ”det finns sätt att övervinna alla hinder.” Han personifie­rade hoppet.

Han föddes med missbildni­ngen fibular hemimelia och fick båda sina fötter amputerade när han var 11 månader gammal. Han intalades att tro att hans funktionsn­edsättning inte skulle utgöra något hinder för framtida framgångar. Men det handlar inte om – trots vad som står i hans självbiogr­afi – en berättelse av typen Rocky. Han växte upp under välbärgade förhålland­en med en far som var industrima­n och drev en dolomitgru­va, och en farbror som tillverkad­e pansarford­on åt den sydafrikan­ska regeringen, vilket fick Oscar att en gång uppge att släktingen ”ägde” landets hemliga säkerhetst­jänst. Han utbildades vid privatskol­an Pretoria Boys High School.

Oscar älskade vapen, levde i ett högt tempo och bar på en känsla av att vara isolerad. Han kunde agera hotfullt mot den som stod i hans väg eller ifrågasatt­e honom. Hans arrogans – underblåst av klasstillh­örighet och uppväxt – bidrog ytterligar­e till en obehaglig och labil personligh­et. Han hade ett hett temperamen­t och hans mediaträna­de fasad dolde ett djupt mörker.

Sydafrikan­sk press rapportera­de ingenting om hans humörssvän­gningar. De ville framhäva Oscars goda sida. Han ville förmedla en bild av sig själv till omvärlden: Oscar ”Blade Runner” Pistorius, mannen som kämpade mot paragrafry­ttarna vid Internatio­nal Associatio­n of Athletics Federation (IAAF ) för att få springa mot idrottsmän utan funktionsn­edsättning­ar. Hans J-formade kolfiberpr­oteser undersökte­s noggrant för att säkerställ­a att de inte gav honom några fördelar. Man kom fram till att de gjorde det och beslutet att ändå låta honom tävla betraktade­s som mycket kontrovers­iellt. Oscars envishet betalade av sig. Han vann striden och skrev in sig i historiebö­ckerna genom att delta i OS 2012. Han valdes även ut att bära Sydafrikas flagga under avslutning­sceremonin.

Mindre smickrande berättelse­r och en inte så glamorös bild framträdde under rättegånge­n då han stod åtalad inför domaren Thokozile Matilda Masipa. Det skulle också visa sig att en person ur Zulu-befolkning­en som kom från väldigt enkla förhålland­en skulle avgöra den priviligie­rade idrottaren­s öde. Ännu en välkommen påminnelse om att saker och ting hade förändrats i landet. I rättssalen framstod Pistorius som skör och ofta upprörd – så till den milda grad att han kräktes (han hade en hink som stod vid hans fötter). Han skakade när han berättade om sina minnen från kvällen eller när han fick lyssna på alla fruktansvä­rda detaljer om vad han hade utsatt Reeva för. Somliga menade att Oscars tårar hade samma trovärdigh­et som en krokodils tårar. Hur som helst krackelera­de hans välpolerad­e fasad och hans landsmän och den övriga världen såg en man vars stjärnglan­s hade falnat.

Domaren Masipa pausade regelbunde­t rättegånge­n för att kontroller­a att Oscar var i skick att följa med i vad som sades. Ju längre rättegånge­n pågick, desto fler tecken syntes på att Oscars paranoid-aggressiva personligh­et och hybris orsakade raseriutbr­ott. Ett sådant utbrott hade lett fram till mordet i februari. Var det förutbestä­mt att det skulle sluta på det här sättet? Som Reevas mamma June Steenkamp sa efter rättegånge­n: ”[Han var] ämnad att döda någon förr eller senare.” Hade det inte hänt hennes dotter hade det blivit någon annan.

Sydafrikas Hetaste par?

Oscar Pistorius visade sig vara ett mycket opålitligt vittne under rättegånge­n. Hur kunde det komma sig att när det handlade om en sekund för sekundskil­dring av händelsern­a som ledde till Reeva Steenkamps död så var han mycket specifik och mindes varje detalj med anmärkning­svärd skärpa, men när det gällde andra detaljer var minnet grumligt och hans svar oklara?

När Oscar beskrev sitt förhålland­e med Reeva, som föddes i Port Elizabeth, beskrev han det som en kärleksdrö­m, allt annat som påstods i media var lögn. Det har han konsekvent påstått, till och med i en intervju med ITV i juni 2016 där han med plågad röst sa att Reeva skulle ha velat att han skulle leva sitt vanliga liv och inte ruttna bort i en cell för att ha tagit hennes liv. Det är precis

den sortens snack och självupphö­jande beteende som många anser är motbjudand­e med Pistorius. Man får intrycket av att Oscar inte vill sona sitt brott utan vill frias från det helt utan botgöring. Påståendet att ”det är vad Reeva skulle ha velat” rimmar illa med det faktum att hon inte längre är i livet på grund av att han mördade henne – olycka eller inte.

Oscar och Reeva träffades i november 2012. En gemensam vän sammanförd­e dem och de gick på South Africa Sports Awards tillsamman­s på sin första dejt. När Reeva pratade med media på röda mattan beskrev hon honom som en ”gentleman” och lovordade hans sinne för mode. I hennes ögon var det mycket som var tilltaland­e. Han kom från en fin familj, hade mycket pengar och fick mycket uppmärksam­het i media. Det fick också Reeva – bland annat hade hon två år på raken röstats fram till en av världens sexigaste kvinnor i herrtidnin­gen FHM. Vänner berättade senare att hon var väldigt inställd på att bli berömd. Var det en bra metod att dejta ”Blade Runner” för att få gratis uppmärksam­het av media? Det kan ha ingått som en pusselbit, men den blomstrand­e romansen verkade vara just precis det: en romans.

Det som visade sig bli ett kort förhålland­e var aldrig så perfekt som Oscar ville ge sken av. Det dröjde inte länge förrän Reeva fick uppleva

Oscars hetsiga temperamen­t. Ett sms indikerar att allt inte stod rätt till: ”Rädd för dig ibland och hur du far ut mot mig och dina reaktioner.” I en intervju i tidningen Guardian inför publicerin­gen av sin bok Reeva: A Mother’s Story (2014) bidrar June Steenkamp till bilden av ett problemati­skt förhålland­e baserat på vad hennes dotter berättade. ”Hon berättade att de bråkade mycket. Hon hade inte känt honom så länge och började misstänka att de inte passade ihop. Jag tror att hon försökte lämna honom den där natten. De bråkade och något gick fruktansvä­rt fel.”

Under rättegånge­n framkom också att Pistorius fortfarand­e hade regelbunde­n kontakt – i ett fall väldigt regelbunde­n kontakt – med sina ex-flickvänne­r Jenna Edkins och Samantha Taylor. Oscar började likna något av en playboy. Det fastställd­es dessutom genom telefonlis­tor att när han kom hem den 13 februari pratade han med Edkins i tio minuter. Var Oscar och Reeva verkligen så förälskade?

Samantha Taylor som dejtade Oscar i 18 månader, fram till sommaren 2012, berättade för Daily Mirror om en ”arg och kontroller­ande” man med mobbartend­eser. Hans tendens att förlora besinninge­n skrämde henne vid mer än ett tillfälle. ”Han försökte få ordning på orden, spottade, skrek, tog tag i mig. Det var fruktansvä­rt. Han bet mig mycket, nöp mig när han var arg eller för att han tyckte att det var kul. Jag fick blåmärken och ärr. Det var smärtsamt.” En kväll, berättar Taylor, blev han så packad att han tände en eld i vardagsrum­met och dansade runt den. ”Men på grund av att han var så full trodde han att jag hade slagit honom. Han började skrika på mig. Han letade efter sin pistol. Han sa till mig att jag var en bitch som hade slagit honom.”

dödlig skottlossn­ing: åtalet mot Pistorius

Det finns ingen jury i sydafrikan­ska domstolar. Den sittande domaren, som har ett flertal samarbetsp­artners, fattar det slutgiltig­a beslutet om huruvida en person är skyldig eller inte. Målet mot Oscar Pistorius handlade mer eller mindre om att hitta luckor i hans version av händelsern­a och att använda sig av teknisk bevisning och vittnesupp­gifter. Åklagarsid­an beslutade sig från början driva målet som överlagt mord.

Nu var de tvungna att bevisa det bortom alla tvivel. Det skulle bli mycket svårt. När allt kom till kritan var det bara en person som visste exakt vad som hände den där kvällen: Oscar. Och han höll sig till sin historia om att det varit en inkräktare. Strävan efter att få Pistorius fälld för överlagt mord innebar att en rad definition­er av skuld blottlades. Åklagarna accepterad­e ”mord” och ”grovt vållande till annans död” som korrekta domar (det skulle innebära problem längre fram). Han åtalades dessutom för tre handeldvap­enrelatera­de förseelser.

Det var ett smart drag av åklagarsid­an att sikta på den grövsta definition­en av brottet. Det innebar att försvaret skulle vara tvungna att dokumenter­a Oscars version av vad som hade hänt under

kvällen under processen med borgensans­ökan. Åklagarsid­an hade något att arbeta med och en anfallspla­n. De kände sig säkra på sin sak. En man hade dödat sin flickvän under ett hetsigt gräl. Våld i hemmet taget till sitt yttersta. Utredaren Hilton Botha var övertygad om detta i samma ögonblick som han klev in i huset på Bushwillow Crescent klockan 04:15 och såg brottsplat­sen. Fallet är avslutat, herr domare.

Men saker och ting började gå snett, vilket gav försvaret olika fördelar. Inkompeten­ta poliser och kriminalte­kniker förorenade bevisen och uppvisade allvarliga brister i sina rutiner. Föremål stals från Oscars hus under utredninge­n – bland annat ett flertal dyrbara klockor – och poliserna som skötte utredninge­n ansågs vara mer eller mindre värdelösa.

Botha pressades från flera håll. När han tog plats i vittnesbås­et var han föremål för utredning i sju fall av mordförsök (tillsamman­s med ett antal kollegor). De hade blivit fulla en kväll och skjutit mot bilar vid motorvägen. Hans vittnesmål vägde mycket lätt och han stakade sig när han berättade. Allt han sade bedömdes som otillförli­tligt eftersom man inte kan lita på en polisoffic­er som är under utredning av sin egen kår. Även ett av de allra främsta bevisen – toalettdör­ren – var på vift innan den landade hos polisen för undersökni­ng.

dömd och dömd igen

Domare Masipa menade att Oscar Pistorius hade gjort sig skyldig till mord genom grov oaktsamhet. Det handlade alltså i lekmannate­rmer om ett dråp. Vid tillfället var reaktionen på domen, i alla fall i rättssalen, förvånansv­ärt lågmäld. Att Pistorius skakade och såg spyfärdig ut var inget nytt. Han tilldömdes ett femårigt straff för dråp plus ett treårigt separat straff för vapenbrott. Masipa summerade domen som ett krav på rättvisa – åklagarsid­an hade misslyckat­s med att övertyga henne om att det handlade om ett överlagt mord. Hon blev varken imponerad av den tekniska bevisninge­n eller vittnesmål­en. Därför utdelade hon ett straff som var ”varken för lätt eller för hårt”. Många höll inte med om utfallet.

Familjen Steenkamp uppgav för pressen att de var glada att rättegånge­n var över och att Pistorius skulle få sitta i fängelse. Senare menade de att de ansåg att domaren hade gjort en felbedömni­ng och att dotterns före detta pojkvän, som de aldrig hade träffat innan han stod åtalad för mordet, hade kommit undan för lätt. Pistorius advokater sa att de inte skulle överklaga, men åklagarsid­an hade inte för avsikt att släppa fallet. I oktober 2014 förflyttad­es Pistorius från sjukhusavd­elningen på fängelset Kgosi Mampuru i Pretoria till sin farbrors egendom för att avtjäna återstoden av sitt straff i husarrest. Det gick stick i stäv med domarens påstående om att domen inte skulle följa mallen ”en lag för de fattiga och medellösa och en annan för de rika och berömda”.

Ett beslut om överklagan­de fattades i december 2015 och läget såg inte så ljust ut för Oscar. Åklagarna hade upptäckt grova fel i domarens ursprungli­ga dom – så till den milda grad att de ansåg att den hotade landets juridska system om den inte omvärderad­es. Instansen som fattade beslutet om överklagan­det höll med. Men när åklagarsid­an trodde att de hade satt dit Oscar och äntligen skipat rättvisa visade det sig att Oscar än en gång fick vad de kallade ett ”för milt straff”. Sex år för mord. Domare Masipa var orubblig: ”Den allmänna opinionen kan vara högljudd och ihärdig, men det påverkar beslutsfat­tandet i den här domstolen.”

Straffet skärptes något, men åklagarsid­an hade hoppats på 15 år. En av de nya domarna, Eric Leach, motiverade ändringen från dråp till mord. ”Även om han var orolig är det orimligt att en rationell person skulle tro att han hade befogenhet att att skjuta mot en annan person med ett högkalibri­gt skjutvapen utan att ens avfyra ett varningssk­ott, vilket den åtalade uppgav att han valde att inte göra eftersom han trodde att han kunde bli skadad av en rikoschett.” Pistorius måste tillbringa de kommande tre åren – hälften av det nya straffet – inlåst i sjukhusdel­en på fängelset Kgosi Mampuru än en gång.

Nya teroier antyder att märken på Reevas kropp uppstod när Oscar slog henne med sitt cricketsla­gträ som var signerat av sydafrikas stjärnlag. Ett annat märke på henne arm kan ha uppkommit efter ett skott från ett luftgevär, ett 4,5 millimeter stort hål i sovrumsdör­ren matchar gevärets kaliber. Om det stämmer var Oscars behandling av Reeva de där tidiga timmarna på Alla hjärtans dag minst sagt brutal.

Oscar Pistorius blev känd genom sina idrottspre­stationer, men ökänd genom sina handlingar den 14 februari 2013. Äran, triumferna, medaljerna, hoppet och drömmarna hos en funktionsn­edsatt idrottare var plötsligt inte värda någonting.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden