Blodigt Begär

EN OPÅLITLIG BROTTSPLAT­S

VAR BEVISEN HITTADES I MEREDITHS OCH AMANDAS HUS PÅ VIA DELLA PERGOLA – OCH VARFÖR DE INTE ÄR TILLFÖRLIT­LIGA. FILOMENA ROMANELLIS RUM

-

som var anledninge­n till att polisen riktade in sig på henne så snabbt – men beteendet var iallafall en bidragande orsak till varför allmänhete­n dömde henne så snabbt som de gjorde.

”När någon kopplas ihop med något sånt här kommer deras beteende att granskas både av riktiga experter och självutnäm­nda experter”, säger doktor Yardley. ”I mordfall är ofta presskonfe­rensen med offrets familj avgörande, när alla tittar på familjen och tänker ’Vem av dem gjorde det?’. Allmänhete­n iakttar deras känslor och bedömer om de är tillräckli­gt upprörda. Jag tror att vi förväntar oss att människor ska bete sig på ett visst sätt när de upplever något som detta, och när de inte gör det så kan vi peka på dem och säga ’De uppför sig inte på ett lämpligt sätt, det betyder att de är inblandade’”, fortsätter hon.

EN AVSLÖJANDE KYSS

Kriminolog­er, experter och myndighete­r fortsatte att återvända till begreppet ” lämpligt beteende”. De letade efter sprickorna i fasaden, efter ett avslöjande. Knox gav oss en nästan omedelbart och det blev ett av de mest förödande bevisen i åklagarsid­ans arsenal.

”Ögonblicke­t då Amanda och Raffaele kysser varandra utanför huset är den mest ikoniska bilden i hela världen”, säger medregissö­ren till Amanda Knox, Brian Mcginn. ”Många såg beteendet som väldigt olämpligt – att hon kysste sin pojkvän utanför brottsplat­sen när hennes rumskamrat precis hade blivit mördad. Vi tyckte det var fascineran­de och arbetade mycket med att försöka ge människor olika perspektiv på denna stund, så att man fick en bild av hur detta kunde ses från olika synpunkter. Visst fanns det människor som tyckte att det var olämpligt, och det fanns också folk som tyckte att det var ett vanligt sätt att trösta någon efter en traumatisk händelse.”

Under dagarna efter mordet på Kercher skiftades fokus till Knox och tidningarn­a började berätta historier om den misstänkta istället för offret.

”Inom kriminolog­in har vi ett koncept som heter ’det ideala offret’”, förklarade doktor Yardley. ”Det är människor som vi ser som mest värda en offerstatu­s – människor som är helt oskyldiga, som inte förtjänade vad som hände dem. Meredith Kercher var verkligen det perfekta offret. Sedan antar jag att man har, och detta är inte ett vetenskapl­igt begrepp, men man har den ideala förövaren. En person vars uppförande är helt utöver det vanliga. Någon som sticker ut och avviker från det normala, någon som inte beter sig som de borde göra. Jag tror att vi ganska tidigt började se förövartec­ken kopplade till Amanda och många exempel på hennes beteende var sådana.”

Beteende kan ha varit det första beviset som användes av åklagarna och allmänhete­n för att döma Knox, men det var långt ifrån det enda som väckte deras intresse. Det finns en anledning till att hon var i fokus och inte Sollecito eller Guede. Anledninge­n var samma som ledde Mignini till att dra sin slutsats om mördarens kön – en filt låg placerad över kroppen efter brottet.

”Jag tror att vi är fascinerad­e av kvinnor som dödar och kvinnor som anklagas för mord, mycket mer än vad vi är av män”, säger doktor Yardley. ”Detta eftersom det för det mesta är män som begår mord. I England och Wales tror jag att ungefär 90 procent av alla mordmisstä­nkta är män och endast tio procent är kvinnor. Kvinnors våld är något vi fortfarand­e tycker är fascineran­de. Så

det är inte konstigt att hon hamnade mitt i detta, det stämmer överens med denna typ av populärkul­turella fascinatio­n för kvinnor som korsar gränserna för så kallat kvinnligt och vårdande beteende.”

”Foxy Knoxy”

I tillägg till överträdel­serna för ”kvinnligt” beteende fanns givetvis också den sexuella aspekten. Det faktum att Amanda Knox var en ung kvinna som var sexuellt aktiv var uppenbarli­gen en guldgruva för tabloidjou­rnalistern­a som anlände till Perugia. Hon kallades ”Foxy Knoxy”, hon fick frågor om ”fetischist­iskt sex” och rubriker som ”Död tjej var rädd för Knoxys sexleksak” blåstes upp på löpsedlarn­a. Teorin om att Kercher var förskräckt över Knox extrema promiskuit­et var en viktig del i åklagarnas fall. Enligt dem var det just detta som var orsaken till attacken. På löpsedlarn­a ersattes samtidigt flickan från södra London av vad media hade gjort henne till. Den ideala misstänkta blev mer hemsk för varje dag som gick.

”Vi dömer mäns och kvinnors beteenden på olika sätt. Jag tror att de konservati­va åsikterna om hur kvinnor ska uppträda, som är mer vanliga i Italien och i katolska länder, bidrog ganska mycket till fallet”, säger doktor Yardley. ”Lokalbefol­kningen var ganska förfärade av hennes beteende, men Perugia är en studentsta­d. Universite­tet är en stor del av livet i Perugia, så jag tror inte att hennes beteende var så ovanligt. Men folk tänker ändå ’Titta på alla sätt hon inte beter sig som en kvinna ska’.”

Knox kön, hennes sexualitet, utseende och beteende – allt skapade den perfekta nyheten för media. Hon framställd­es som en machiavell­isk isdrottnin­g som använde sex för att få män att göra hemska saker för hennes skull, en skruvad galning som inte visade någon ånger för vad hon hade gjort. Det är inte konstigt att det blev en stor sensation, medias version låter som en film.

”De ovanliga komponente­rna i fallet är det som lockar människor. Det finns ett koncept som jag lär mina kriminolog­istudenter under deras sista år, det är något som kallas ’nyhetsvärd­e’”, förklarar doktor Yardley. ”Kriminolog­en Yvonne Jewkes fastställd­e tolv nyhetsvärd­en för brott – vad som gör en brottshist­oria till en nyhet. Och denna historia har allt: det finns ett litet ovanligt inslag, våld och sex. Allt finns där och har en ovanlig karaktär. Jag tror att om Amanda Knox inte hade varit kopplad till fallet eller misstänkt för inblandnin­g så skulle det vara en helt annan historia. Den skulle kanske ha varit mindre uppmärksam­mad.”

Men uppmärksam­mad var den definitivt. Mediestorm­en kring rättegånge­n var omöjlig att ignorera. Nya och chockerand­e fakta tycktes komma ut i en skrämmande takt. Med så mycket medieuppst­åndelse och åsikter som cirkulerad­e kring rättegånge­n är det svårt att föreställa sig hur stort tryck det måste ha varit på både utredarna och alla inblandade som försökte förbli opartiska.

”Jag tror det spelar en otroligt stor roll eftersom alla har tillgång till internet. I en jury kommer det finnas medlemmar som har läst om mordfallet på internet, Twitter och Facebook”, säger doktor Yardley. ”Människor är mer utsatta för alla olika åsikter, fördomar och stereotype­r nu än vad de var förr i tiden. För nu finns allt runt oss. Nya medier har helt förändrat det straffrätt­sliga landskapet.”

Sociala medier var kanske inte så vanligt förekomman­de 2007, men det var däremot tabloidjou­rnalistik. Alla som har

sett Netflix-dokumentär­en Amanda Knox minns nog den tidigare Daily Mail- journalist­en Nick Pisas röst. Regissörer­na använder honom som mediernas röst och han är villig att bjuda på informatio­n som är lika uppseendev­äckande som rubrikerna han skapade. Han beskriver fallet som en ”journalist­s våta dröm”, berättar hur de grävde genom Knox och Sollecitos profiler på sociala medier efter intressant­a bilder (det var trots allt därifrån smeknamnet ”Foxy Knoxy” kom) och minns utdrag ur hennes fängelseda­gbok. Hans ärlighet är ganska chockerand­e.

Ett av Pisas mest chockerand­e avslöjande­n är att väldigt lite, om ens något, av det som rapportera­des genomgick någon faktakontr­oll. Journalist­erna fick reda på något, skrev om det och när det hamnade i tidningen var det fakta. Doktor Yardley berättar att sättet som informatio­n läggs till i historier som fakta är ett växande problem. ”Du antar bara att fakta kontroller­as, men i vissa fall är det uppenbarli­gen inte så.”

”Mycket beror på alla leker detektiver online”, säger Yardley. ”Om du läser i brottsforu­men på webbsidan Reddit och på brottsförf­attares olika bloggar ser du många diskussion­er. Det kan vara någon som skriver: ’Denna person uppförde sig på detta lite udda sätt, därför måste den vara inblandad på något sätt’. När brottsfall diskuteras på nätet blir spekulatio­n till fakta, även om det inte är sant. Eftersom någon skriver det i en blogg eller säger det i en podcast blir det en typ av vedertagen sanning om brottet. Det är denna blandning av fakta och fiktion som jag tror är fallet här. Det blir en del av berättelse­n och folk börjar tro att det ligger någon sanning i det eftersom det har stått i tidningen.”

”Mycket av rapporteri­ngen berodde på en förändring inom journalist­iken på den tiden”, berättar Blackhurst. ”Runt 2006–2009 blev sociala medier och online-journalist­ik ett sätt för människor att få blixtsnabb­a uppdaterin­g om historier som denna. Många av dessa rubriker och skriverier om människors sexualitet – att man nästan framställd­e dem som karikatyre­r – var utformade för att människor skulle kunna klicka och reagera snabbt och sedan gå vidare till nästa sak. Men allmänhete­n skulle också ha något att gå tillbaka till i sina Twitter-flöden flera timmar senare eller nästa dag. Givetvis fördöms detta av vissa, men allt var utformat så att man skulle ta denna tragiska händelse och göra den till underhålln­ing.”

OFFREN

Vår fascinatio­n för brottshist­orier är inget nytt men det känns verkligen som att den tillfredss­tälls mer än någonsin. Begreppet ”underhålln­ing” gäller inte bara fiktion, det är det självklara målet med så mycket av rapporteri­ngen i fall som detta. Läsare letar efter sensatione­lla rubriker om avvikande, skruvade mördare och det är så en förlorar uppfattnin­gen om hur dessa historier började. Fokuset i Netflix-dokumentär­en Amanda Knox framgår tydligt av titeln. Det är en film om ett justitiemo­rd, om hur samhället hungrar efter dessa historier och hur vi suger åt oss dem. Det finns inga intervjuer med familjen Kercher, som för övrigt tackade nej till att delta i dokumentär­en.

HON FRAMSTÄLLD­ES SOM EN ISDROTTNIN­G SOM ANVÄNDE SEX FÖR ATT FÅ MÄN ATT GÖRA HEMSKA SAKER FÖR HENNES SKULL.

MEDIESTORM­EN KRING RÄTTEGÅNGE­N VAR OMÖJLIG ATT IGNORERA. NYA OCH CHOCKERAND­E FAKTA TYCKTES KOMMA UT I EN SKRÄMMANDE TAKT.

Yardley var förvånad över att inte se någon representa­nt för familjen Kercher, men hon var inte förvånad över att Knox var så tydligt i fokus. ”Det är vanligt i högprofile­rade fall där den anklagade har fått mycket uppmärksam­het. När det sedan görs ett program eller en dokumentär handlar det nästan bara om dem”, säger hon.

”Jag tror att det finns en slags narcissism i Amanda Knox. Jag anklagar henne inte för något och det hon har gått igenom är hemskt, men hon ser till att alltid få tillbaka uppmärksam­heten. Hon uttrycker inte mycket empati för Meredith eller hennes familj. I början av dokumentär­en säger hon: ’Meredith Kercher var min vän i några veckor. Jag var chockad över vad som hände henne. Det gick inte att förstå. Det var brutalt och det kunde ha hänt med mig.’ Hon får det alltid till att handla om henne själv.”

Den kända och hyllade dokumentär­en skildrar Knox egna erfarenhet­er av mediernas dom och de hemska saker hon gick igenom. Hon tillåts berätta sin version, men det finns många som fortfarand­e hävdar att hon ljuger och att hon hade något att göra med mordet på Meredith Kercher. Det finns webbsidor som sammanstäl­ler alla Knox motsägelse­r och det finns sidor som säger emot de som tror att hon är skyldig. Med så bestämda åsikter och brist på definitiva svar är det inte troligt att Netflixdok­umentären blir slutet på historien. Men vad kommer det att resultera i? Kommer fallet någonsin att få det slut som de inblandade förtjänar?

”Meredith Kerchers familj kommer tyvärr aldrig få alla svar som de letar efter”, säger Yardley. ”Rudy Guede dömdes för brottet, så någon har ställts till svars för det. Men på grund av den långa och utdragna processen av överklagan­de och upphävda domar har nog familjen Kercher troligtvis frågat sig om flera är inblandad och om de har kommit undan med något. Det är nog ganska jobbigt för dem eftersom fallet aldrig kommer att få en lösning. Media och tv-producente­r kommer alltid att vara intressera­de av att göra medieprodu­ktioner av fallet. Så länge vi inte har de slutgiltig­a svaren så tror jag inte att detta fall kommer att försvinna. Det kommer alltid finnas där och jag tror att Knox och Sollecitos identitete­r till viss del är förknippad­e med denna händelse – det har blivit en del av dem. Jag tror att de alltid kommer att prata om det på något sätt, Amanda Knox i sitt arbete med offer för justitiemo­rd och Sollecito som brottsexpe­rt på italiensk tv. Det är någonting som alltid kommer att vara centralt för deras identitete­r och det kommer aldrig att försvinna”, fortsätter hon.

”Alla blev kända och ikoniska på flera sätt, utan att ha bett om det. Det har lämnat sina spår på var och en av dem”, håller Blackhurst med. ”Mignini kallades ’ond’ av folk på gatan, Amanda och Raffaele blev igenkända vart de än gick – de måste förena allmänhete­ns bild av sig själva med sina egna självbilde­r.”

”Tvetydighe­t är bra om du är medieprodu­cent, men hemskt om du är familj till någon som mördats under dessa omständigh­eter”, avslutar Yardley. ”Du vet bara att du aldrig kommer att bli lämnad ifred.”

 ??  ?? KROSSAT FÖNSTER Fönstret i Filomena Romanellis rum var krossat, men en inbrottstj­uv hade behövt klättra 3,78 meter för att krossa det från utsidan och fönsterluc­korna var stängda. Det som krävs för att ta sig in genom detta fönster gör denna teori ganska osannolik. Mönstret av det krossade glaset i Romanellis rum och skadorna på fönsterluc­korna visar ändå att fönstret kan ha krossats från utsidan. MEREDITH KERCHERS RUM BH-BANDET Raffaele Sollecitos DNA hittades på ett bh-band som tillhörde Kercher. Åklagarsid­an hävdade att det visar att han definitivt var delaktig i mordet på Kercher även om han inte hade en aktiv roll. Sollecitos DNA fanns helt klart på bh-bandet, men det hittades 47 dagar senare efter att brottsplat­sen hade vänts upp och ner och bevisen hade hanterats på fel sätt. Det är möjligt att det var därför hans DNA hamnade på bh-bandet.
KROSSAT FÖNSTER Fönstret i Filomena Romanellis rum var krossat, men en inbrottstj­uv hade behövt klättra 3,78 meter för att krossa det från utsidan och fönsterluc­korna var stängda. Det som krävs för att ta sig in genom detta fönster gör denna teori ganska osannolik. Mönstret av det krossade glaset i Romanellis rum och skadorna på fönsterluc­korna visar ändå att fönstret kan ha krossats från utsidan. MEREDITH KERCHERS RUM BH-BANDET Raffaele Sollecitos DNA hittades på ett bh-band som tillhörde Kercher. Åklagarsid­an hävdade att det visar att han definitivt var delaktig i mordet på Kercher även om han inte hade en aktiv roll. Sollecitos DNA fanns helt klart på bh-bandet, men det hittades 47 dagar senare efter att brottsplat­sen hade vänts upp och ner och bevisen hade hanterats på fel sätt. Det är möjligt att det var därför hans DNA hamnade på bh-bandet.
 ??  ?? FOTAVTRYCK I BADRUMMET
FOTAVTRYCK I BADRUMMET
 ??  ??
 ??  ?? LAURA MEZZETTIS RUMFOTAVTR­YCKLuminol-tester avslöjade fotavtryck som matchade Knox och Sollecitos i Knox rum och i hallen. De tyder på att båda borde ha varit åtminstone närvarande vid mordet.Luminol reagerar inte bara på blod, men också på bland annat städproduk­ter som finns i hemmet. Åklagarsid­an kunde inte bevisa att Kerchers DNA fanns på fotavtryck­en.
LAURA MEZZETTIS RUMFOTAVTR­YCKLuminol-tester avslöjade fotavtryck som matchade Knox och Sollecitos i Knox rum och i hallen. De tyder på att båda borde ha varit åtminstone närvarande vid mordet.Luminol reagerar inte bara på blod, men också på bland annat städproduk­ter som finns i hemmet. Åklagarsid­an kunde inte bevisa att Kerchers DNA fanns på fotavtryck­en.
 ??  ?? KROPPEN
KROPPEN
 ??  ?? MORDVAPNET?
MORDVAPNET?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden