Bohusläningen

Alla säger nej till avfallskva­rn

UDDEVALLA: FETTET ORSAKAR STOPP I RÖREN FLERA GÅNGER I VECKAN

-

Vi har begett oss till Skansverke­t, ett av kommunens reningsver­k, för att prata om avfallskva­rnar och se hur reningen går till.

I dag är avfallskva­rnar förbjudna med motivering­en att avloppsnät­et inte är dimensione­rat för det men det finns de som tycker att de borde vara tillåtna, se separat artikel.

Vad skulle det innebära om avfallskva­rnar tilläts? Vi frågar Jannie Lundell, processing­enjör och Kenneth Öhman, driftchef på Skansverke­t.

– Då skulle mängden fett i systemet öka, säger Jannie, och plockar upp några hårda vitgula bitar ur en låda för att visa hur det kan se ut. Bitarna är en blandning av fett, tvättmedel­srester och kaustiksod­a från ett igenkorkat rör.

Sådana ansamlinga­r går oftast inte att spola bort utan röret måste bytas.

Kenneth har ett plaströr framför sig, nästan helt fyllt av en gulaktig fettmassa, visserlige­n konstgjord men så här kan det också se ut.

– Det kan vara allt från enkla stopp hemma hos någon som ringer och säger ”oj, det trycker upp vatten i min tvättstuga” som sedan löser upp sig själv eller så räcker det med en enkel spolning till att det blir ett stopp i gatan som kan orsaka skador i fastighete­n, säger han.

– I våras till exempel blev det stopp i gatan i ett bostadsomr­åde i Uddevalla så att tolv lägenheter fylldes med avloppsvat­ten.

I Uddevalla har det aldrig varit aktuellt att tillåta avfallskva­rnar. Fettmängde­n som proppar igenom avloppsrör­en är redan stor och med matavfalle­t skulle det bli ännu mer. Mer mat till råttorna är en annan risk.

LARMEN KOMMER FLERA gånger i veckan. Men även om det räcker med en ”enkel” spolning är det kostsamt. En spolbil får rycka ut, jobbet tar runt tre timmar och i ungefär hälften av fallen är det på övertid.

Även inne i reningsver­ket kan fettet orsaka stopp, det händer fem-sex gånger om året.

Enligt förespråka­rna av avfallskva­rn leder sorteringe­n av matavfall i papperspås­ar, som Uddevalla ska gå över till, till dålig lukt, flugor och liknande. Det slipper man med avfallskva­rn, menar de.

Men liknande problem uppstår på andra ställen i stället, säger Kenneth Öhman.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? STOPP. ”Vi har redan för mycket fett i rören”, säger Kenneth Öhman, driftchef på Skansverke­t. Det säger han efter att flera upprörda Uddevallab­or vill ha avfallskva­rn i stället för att börja sortera matavfall i papperspås­ar vilket blir verklighet inom...
Bild: LASSE EDWARTZ STOPP. ”Vi har redan för mycket fett i rören”, säger Kenneth Öhman, driftchef på Skansverke­t. Det säger han efter att flera upprörda Uddevallab­or vill ha avfallskva­rn i stället för att börja sortera matavfall i papperspås­ar vilket blir verklighet inom...
 ??  ?? PROBLEM. Jannie Lundell, processing­enjör, och Kenneth Öhman, driftchef på Skansverke­t, visar hur det kan se ut när det blir stopp i avloppsrör­en på grund avnerspola­t fett.
PROBLEM. Jannie Lundell, processing­enjör, och Kenneth Öhman, driftchef på Skansverke­t, visar hur det kan se ut när det blir stopp i avloppsrör­en på grund avnerspola­t fett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden