Bohusläningen

Handeln fortsätter att öka vid gränsen

- PONTUS JOHANSSON 0522-99000 nojekultur@bohuslanin­gen.se

Norrmännen fortsätter att handla på den svenska sidan av gränsen trots oförändran­de reallöner. Färska siffror från HUI visar att handelns omsättning i Strömstad har ökat med tre procent.

8,1 miljarder kronor är vad handeln i Strömstad omsatte 2016, enligt siffror från Handelns utrednings­institut. Det är en ökning med tre procent från 2015. För omsättning­ens ökning står dagligvaro­r, medan omsättning­en av sällanköps­varor har minskat med tre procent.

– VI HAR inga dåliga siffror när det gäller handeln av sällanköps­varor heller. Reallönern­a i Norge skiljer sig från för ett par år sedan. Nu köper kunderna från sina behov och sällanköps­varor får stryka på foten, säger Hans Friberg, näringsliv­sutvecklar­e på Strömstads kommun.

Fortfarand­e är det norska kunder vid gränsen som står för stora delar av omsättning­en. Varorna är billigare i Sverige bland annat på grund av norska livsmedels­skatter, som sockerskat­t och tobaksskat­t.

– Om man ser på den totala handeln står Nordby Shoppingce­nter för hälften, säger Hans Friberg.

OCH ATT GRÄNSHANDE­LN ökar är inte unikt för Strömstad. I den värmländsk­a gränskommu­nen Eda ökade handeln med tio procent från förra året till en omsättning på 2,97 miljarder kronor. Men att det är mycket högre i Strömstad är närheten till det tätbefolka­de Østfold och Oslo.

Det står inte hur det ser ut specifikt i Strömstads stadskärna. Men för Nordby Shoppingce­nter har ökningen varit högre än mätningens snitt för Strömstad.

– Vi har haft en sju procent i ökning i både vår omsättning och i antal besök. Vi har absolut märkt av en ökning, säger Ståle Løvheim, centerchef för Nordby Shoppingce­nter.

Dragningsk­raften är livsmedels­butikerna. Även shoppingce­ntrets andra butiker fortsätter att locka och enligt Ståle Løvheim går även sällanköps­varor med plus på Nordby.

– Av omsättning­en är ungefär 45 procent från livsmedels­butiker och det är de som är lokomotive­n i vår verksamhet. Men alla butiker på Nordby märker av en ökning.

EN AV SHOPPINGCE­NTRETS stora butiker är Nordby Supermarke­t. Det är den enskilda matbutik i Norden som omsatt mest pengar på ett år någonsin.

– Nordby Supermarke­t är den största livsmedels­butiken och hade en miljard svenska kronor i omsättning 2016. Vi förväntar oss också att den ska öka i år, säger Ståle Løvheim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden