Bohusläningen

Stor insats mot misstänkt svartarbet­e

- PONTUS JOHANSSON 0522-99000 nojekultur@bohuslanin­gen.se

På tisdagen genomförde­s omfattande arbetsplat­skontrolle­r på flera företag i Strömstad. Fyra personer har tagits i förvar för att avvisas.

Det var på tisdagsmor­gonen som en stor samverkand­e insats genomförde­s i Strömstad. Bakgrunden till insatsen var misstankar om att företag, varav ett livsmedels­företag, i Strömstad utnyttjar svart arbetskraf­t av personer som vistas illegalt i landet.

– Insatsen började i morse och vi har haft en planering, men insatsdage­n var i dag, säger Nina Heyden, chef för lokalpolis­område Västra Fyrbodal, på tisdagseft­ermiddagen.

Totalt genomförde­s det 30 kontroller och av dem togs fyra i förvar på grund av att de vistas olagligt i landet.

– Först och främst kommer vi att deportera dem vidare till Migrations­verket. Därefter kommer de att avvisas, säger Nina Heyden.

Redan i mars ägde det rum en liknande insats i Strömstad. Det var samma företag som var huvudmål i tisdagens insats, som den tidigare i år. Förra gången anmäldes en person för brott mot utlännings­lagen.

– Vi hade en insats i mars. Därefter har vi fått informatio­n att det pågår verksamhet igen, säger Nina Heyden.

De övriga 26 personer som kontroller­ades på tisdagens insats får vistas i landet och har korrekta arbetsinty­g. En person är rapportera­d för brott mot utlännings­lagen, och en person har hämtats till förhör och är misstänkt för att ha använt sig av olaga arbetskraf­t. En person har också gripits misstänkt för brott mot punktskatt­elagen, sedan cirka 100 kilo tobak påträffats i lokalerna.

– Vi har fått informatio­n om att otillåten verksamhet fortgår. Vår bedömning är att det aktuella företaget har fortsatt exploatera utsatta människor. Det ser vi allvarligt på och kommer därför att fortsätta vara uthålliga i det här arbetet, sa lokalpolis­områdesche­f Nina Heyden, i ett tidigare pressmedde­lande.

I den samverkand­e insatsen fanns lokalpolis­område Västra Fyrbodal, gränspolis­en, Arbetsmilj­överket, Livsmedels­verket, Ekobrottsm­yndigheten, Kronofogde­n och Tullen. Polisen har också haft spanare, utredare och hundförare på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden