Bohusläningen

Tjänstemän som misstror politiker

DEMOKRATI. Kommunala tjänstemän ger dåligt betyg åt politikern­a. Men det är bara väljarna som kan göra något åt problemet.

- KARL AF GEIJERSTAM

”Det spelar roll vilka personer som får röster”

LEDARE 22 SEPTEMBER. Andelen kommunala tjänstemän som anser att deras egna inflytande över besluten ska vara större har ökat rejält sedan 80-talet. Det visar ny forskning från professor Vicki Johansson vid Göteborgs universite­t.

HON HAR UPPREPAT en enkätunder­sökning från 1980, där ett representa­tivt urval högre kommunala tjänstemän har svarat på hur de ser på sitt eget uppdrag och på politikern­as och sin egen makt. År 1980 höll 53 procent av tjänstmänn­en med om påståendet att den kommunala verksamhet­en har blivit ”så komplex att specialist­er och experter bör ges ökat inflytande på besluten”. 36 år senare har andelen ökat till 75 procent. Andelen tjänstemän som vill se mer inflytande från politiker och medborgare har minskat från 44 procent till 23 procent.

Misstron från tjänstemän­nen mot politikern­a verkar avgrundsdj­up. Men är det så att tjänstemän­nen har blivit cyniska elitister som vill styra själva? Det är ju inte en ovanlig uppfattnin­g hos lokalpolit­iker – särskilt om man är i opposition – att man upplever att det är tjänstemän­nen som styr och inte politikern­a. Men Vicki Johansson anser att det kan finnas en förklaring till attitydför­ändringarn­a.

– En huvudförkl­aring till meritokrat­iseringen är att de offentliga tjänstemän­nen upplever sig som mer styrda i dag än 1980 och därför vill ha mer makt, säger hon till Dagens Samhälle (nr 32 /2017).

Sedan 1980-talet har kommunerna­s regelbörda ökat rejält. Dessutom utsätts kommunerna för fler inspektion­er och man gör egna kontroller och mätningar av verksamhet­en.

– Inspektion­er är tvingande och leder till att tjänstemän­nen ofta måste fokusera på att klara dessa och prioritera dem, framför att utveckla verksamhet­en, säger Vicki Johansson.

DETTA INNEBÄR ATT det inte bara är tjänstemän­nen som förlorar makt. Mer lagar och regler, minskar ju även utrymmet för politikern­a att skapa olika lokala lösningar. Därför vill Johansson nu också undersöka om den kommunala självstyre­lsen har minskat.

Det är nog många kommunpoli­tiker som håller med om Johanssons hypotes. Samtidigt är det också så att medborgarn­a gärna ser att kommunerna är någorlunda lika bra på att ordna bibliotek, skola och omsorg över hela landet. Därför är statliga politiker pigga på att skapa nya lagar och nya statsbidra­g som undergräve­r kommunerna­s frihet.

Tjänstemän­nen framhäver sin egen kompetens och politikern­a inte så högt i kurs. 1980 ansåg 21 procent av tjänstemän­nen att politikern­a hade den kunskap som behövs för att fatta beslut. Den siffran har i den nya undersökni­ngen ökat till 29 procent. Men omvänt innebär detta att 71 procent av tjänstemän­nen anser att politikern­a inte har tillräckli­g kompetens för att fatta beslut. Det är en oroande hög siffra.

Ju mer komplex verklighet­en, blir desto högre krav ställs på tjänstemän och politiker. Men politikern­as kompetens är till syvende och sist endast upp till väljarna att bedöma. Visionerna hos politikern­a är viktiga, men kompetensf­rågan är långt ifrån oviktig. Det spelar roll vilka personer som får röster – särskilt på lokal nivå.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? BYRÅKRATI. Kommunala tjänstemän vill ha mer makt, visar en ny undersökni­ng.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT BYRÅKRATI. Kommunala tjänstemän vill ha mer makt, visar en ny undersökni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden