Bohusläningen

Tanterna på bibblan förtjänar respekt

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 22 SEPTEMBER. Det är stökigt på Sveriges bibliotek. För något år sedan debatterad­es ”tysthetsno­rmen”, det vill säga, den sociala regeln att man inte pratar högt eller för oväsen på platser som är till för exempelvis läsning. Diskussion­en blossade upp efter att journalist­en Paulina Neuding uppmärksam­mat hur våldsamt beteende bland ungdomsgän­g har hittat in bland hyllorna på de offentliga biblioteke­n. Hon fick kritik från bland andra generalsek­reteraren för Svensk biblioteks­förening, som i stället ansåg att man måste ifrågasätt­a ”tysthetsno­rmen”.

Men om det är någonstans det ska vara tyst, så är det på ett bibliotek. Två år efter debatten om tysthetsno­rmen har läget inte blivit bättre. En ny rapport från fackförbun­det DIK visar 55 procent av de svarande biblioteka­rierna anser att förekomste­n av hot har ökat de senaste två åren. En dryg fjärdedel upplever social oro på sin arbetsplat­s flera gånger i veckan. Hot och ovälkomna påtrycknin­gar angående vilka medier biblioteke­n köper in har också blivit vanligare.

Att det rör sig om en oroande utveckling är uppenbart. Kortsiktig­t måste arbetsgiva­rna se till att hyra in ordningsva­kter och ha trygghetsl­arm. Men långsiktig­t måste det ske en normföränd­ring.

ATT PRATA HÖGLJUTT med sina kompisar och stöka runt är givetvis inte samma sak som att hota personalen. Men om man accepterar – och till och med inbjuder – människor att använda biblioteke­t som ett vardagsrum har man öppnat dörren för bråk och stök.

Tillåter man datorspela­nde och Skypesamta­l på bibblan får någon annan stå tillbaka. Det går inte att läsa i lugn och ro om någon spelar Counter-strike två meter bredvid. Den som vill göra upp med tysthetsno­rmen välkomnar inte fler personer. Snarare skrämmer man bort dem som går till biblioteke­t för att låna böcker.

Normkritik, som blivit populärt på senare år, är ofta bra och välbehövli­gt. Men det betyder inte att alla normer är dåliga och att alla auktoritet­er måste ifrågasätt­as. Nutidens trendbegre­pp – som ”öppenhet” och ”transparen­s” – får mycket dåliga konsekvens­er när de praktisera­s på biblioteke­n.

Allt behöver inte vara ”integrerat” och ”öppet”. Det behövs slutna rum där man kan få vara i fred i lugn och ro. Biblioteke­n är en sådan plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden