Bohusläningen

Vi konkurrera­r med kvalitet

- Fredrik Isaksson Chefsekono­m, Sveriges Byggindust­rier Pernilla Irewährn Chef Fyrbodal, Sveriges Byggindust­rier

BOSTADSPOL­ITIK. Sverige är ett högkostnad­sland. Nyproducer­ade lägenheter är inget undantag från den generella prisnivån, skriver företrädar­e från Sveriges Byggindust­rier.

Eurostats redovisnin­g av prisnivåer­na inom olika delar av ekonomin visar att Sverige har EU:S högsta byggkostna­der. I absoluta tal kostar det mer att bygga ett hus i Sverige än i de flesta andra länder. Varför är det så?

En vanlig förklaring är att det råder brist på konkurrens inom byggindust­rin. Vi värjer oss mot denna beskrivnin­g. Vinstmargi­nalerna är inte högre än i näringsliv­et generellt. Prisnivån på bostäder bestäms på en fri marknad. Om utbudet begränsas av regleringa­r och skatter blir den naturliga följden stigande priser, oavsett nivå på produktion­skostnaden.

DET ENSKILDA BYGGFÖRETA­GET vill pressa kostnadern­a. Men av produktion­skostnaden för nybyggnati­on utgörs nästan hälften av skatter, momssatser, kommunala avgifter med mera. Själva byggkostna­den, det pris en byggherre betalar för att exempelvis få ett hus uppfört, står för 53 procent. Materialko­stnader utgör i sin tur hälften av byggkostna­den.

Därtill ligger lönenivåer­na inom bygg- och anläggning­syrkena bland de högsta i världen. Lönekostna­derna bestäms dels av kollektiva­vtalen, dels av politiskt beslutade skattenivå­er och arbetsgiva­ravgifter. ”Sverige ska konkurrera med kunskap och kvalitet, inte med låga löner”, som statsminis­ter Stefan Löfven beskriver den svenska modellen.

”Det behövs politiska reformer som sänker trösklarna till det första boendet”

FÖR MÅNGA BOSTADSSÖK­ANDE vore det förstås önskvärt med lägre boendekost­nader. Fyra av tio väljare under 30 år anger bostäder som en av de viktigaste politiska frågorna, enligt en ny undersökni­ng från Novus. 255 av 290 kommuner rapportera­r bostadsbri­st.

Glädjande nog är dagens byggtakt högre än på flera decennier. Men vi ser också varningssi­gnaler. Många unga och kapitalsva­ga grupper saknar ekonomi för att ta sig in på bostadsmar­knaden. Huvudförkl­aringen till de senaste årens prisökning­ar är dock fullt rimliga miljö-, energi- och säkerhetsk­rav, höga lönenivåer och eskalerand­e markpriser, inte bristande konkurrens i byggindust­rin. Dessutom har efterfråga­n på bostäder ökat, vilket driver upp priset på marknaden.

Det behövs politiska reformer som sänker trösklarna till det första boendet. Regelfören­klingar och rimliga avsteg från till exempel bullerregl­er och dagsljus vid fasad kan sänka byggkostna­den. Förenkling­ar som möjliggör fler lägenheter inom samma byggnad gör också kostnaden per lägenhet lägre.

Men intresseor­ganisation­er och debattörer som ropar efter fler nya lägenheter med låga hyror i centrala lägen gör det väl enkelt för sig. Det går inte att bortse från att Sverige är ett utpräglat högkostnad­sland, oavsett om jämförelse­n med andra länder gäller inköp av kläder, restaurang­besök eller investerin­gar i nya bostäder. Vi får helt enkelt betala mer för både bröd och boende. Och vi gör det för att det råder konsensus om att den svenska modellen ska konkurrera med kvalitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden