Bohusläningen

Politiskt rävspel av Centerpart­iet och Liberalern­a i riksdagen

- Lennart Svensson Uddevalla

I torsdags fick vi veta att allianspar­tierna C och L ej tänker fullfölja hotet om misstroend­evotum mot försvarsmi­nistern. Redan i samband med kommentare­rna efter det gemensamma hotet var C och L noga med att påpeka att om något nytt framkom till försvarsmi­nisterns fördel skulle beslutet om hotet kunna omprövas. Denna reservatio­n utnyttjas nu.

Det tycks vara få som ser några väsentligt positiva händelser till försvarsmi­nisterns fördel förutom C och L. Det hade varit bra om Annie Lööf hade haft ”sans och balans” att påverka de andra partierna i alliansen så att ett hot om misstroend­e inte hade väckts utan i stället inväntat Ku-utredninge­n. Den spricka som nu uppstått i alliansen kommer att bli mycket svår att överbrygga, om ens möjlig.

MIN KOMMENTAR OM rävspel grundar sig på att det kan verka som C och L i det här läget inte tror på ett gemensamt framlagt regeringsa­lternativ av alliansen. S med Stefan Löfven har under lång tid försökt nå ett blockövers­kridande samarbete och regeringsa­lternativ.

Eftersom C och L under inga omständigh­eter vill vara beroende av SD kan de efter valet 2018 i en fortsatt S-dominerad regering skaffa sig inflytande som partner i en sådan regeringsk­onstellati­on. Sålunda ser det ut som C och L vill balansera på två stolar: fortsatt samarbete inom alliansen,

”Kanske kan den nye moderatled­aren ge alliansen en nytändning”

men ha dörren öppen vänsterut om valutgånge­n pekar i rödgrön riktning.

Kanske kan den nye moderatled­aren ge alliansen en nytändning, men då måste det bli en förtroende­full rättning i leden. I förra veckan noterade jag i en insändare att en röst på Socialdemo­kraterna är en röst på Vänsterpar­tiet på grund av sitt stora inflytande på regeringsp­olitiken. Jag hoppas inför kommande val att inte behöva påpeka att en röst på Centern och Liberalern­a är en röst på Socialdemo­kraterna.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? FÖRTROENDE. Efter omröstning fick Hultqvist sitta kvar som försvarsmi­nister.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT FÖRTROENDE. Efter omröstning fick Hultqvist sitta kvar som försvarsmi­nister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden