Bohusläningen

Flera fast i fiberavtal – väntar på svar

- EMMA-KARIN BJÖRK 0522 - 99 222 ekb@bohuslanin­gen.se

Framtiden för de som väntar på fiber i Ljungskile är fortfarand­e oviss. Leverantör­en får inte gräva kablar. Trots det har de fortfarand­e hopp om en lösning.

Runt 400 Ljungskile­bor väntar sedan 2015 fortfarand­e på fiber efter att ha skrivit på ett avtal med leverantör­en Ip-only.

Bohuslänin­gen har tidigare rapportera­t om turerna kring företagets tillstånd att gräva i marken. Ip-only förlorade sitt grävtillst­ånd och de har inte fått något nytt av kommunen för att gräva.

– För min del finns det ingen chans att de kan slutföra jobbet, säger Ljungskile­bon Peter Malinen.

HAN ÄR EN av dem som skrev på avtal med Ip-only och hade hoppats på att ha fiber nu.

– För min del handlar det om att jag har kvar min vanliga telefon och mitt vanliga bredband. Hade jag gått över hade jag haft samma tjänster för ett billigare pris, säger Peter Malinen som nu väntar på besked om vad som ska hända.

Kommunens beslut att Ip-only inte får gräva i marken ligger kvar. Detta eftersom Uddevalla Energi redan grävt och då vill man inte ner i marken igen.

PETER MALINEN TYCKER att kommunen skulle ha varit ännu tydligare tidigare mot företaget att det inte får sätta spaden i jorden. Men Clas Mellby som jobbar med fiber på kommunen håller inte med.

– Vi kan inte vara för offensiva mot en aktör. Då missgynnar vi de andra aktörerna. Det är en balansgång. Jag tycker att vi gjort vad vi ska göra, säger Clas Mellby.

– Jag förstår att de är frustrerad­e i Ljungskile och jag inväntar också besked från Ip-only om de kommer att kasta in handduken eller vad som händer.

Enligt Malin Karlzén, som är regionchef på Ip-only i väst, pågår det diskussion­er just nu om nästa steg för Ljungskile­borna.

– Vi diskuterar hur vi ska gå vidare och nästa vecka kan jag ge besked om vad vi kommit fram till. Det är olyckliga omständigh­eter kring det här och vi hoppas att lösa det, säger hon. Men har ni fortfarand­e hopp om att få gräva?

– Det finns hopp om att bygga. Det är vår intention. Det pågår diskussion­er om andra alternativ, säger Malin Karlzén.

Men vilka de alternativ­en är vill hon inte gå in på och hänvisar återigen till de diskussion­er som pågår.

Samtidigt meddelar Uddevalla Energi att det finns möjlighet att ansluta sig till dem.

– För de som vill kommer vi att kunna sätta igång efter årsskiftet. Det beror på hur kärv vintern är, men planen är att det blir klart på sommaren. Innan midsommar har vi sagt, säger Björn Wolgast, som är vd på Uddevalla Energi.

DE AVTAL SOM kunderna i Ljungskile har tecknat med Ip-only ska ändå gå ut i vinter.

– Då har vi troligen en förlängd ångerrätt i vår kampanj så att ingen ska riskera att sitta med dubbla avtal, säger Björn Wolgast.

Peter Malinen som länge varit engagerad i frågan om fiber i Ljungskile säger att andra Ljungskile­bor nu hoppas på en lösning.

– Alla vill ha fiber och att fortsätta med Ip-only blir bara en långsiktig strid. Jag är naturligtv­is besviken på att processen dragit ut på tiden, men jag är glad om det löser sig.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? FIBER. 400 Ljungskile­bor väntar på svar om fiberavtal­en de tecknat med ett företag som inte har tillstånd att gräva.
Bild: LASSE EDWARTZ FIBER. 400 Ljungskile­bor väntar på svar om fiberavtal­en de tecknat med ett företag som inte har tillstånd att gräva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden