Bohusläningen

Fem frågor

- STEFAN KARLSSON

... till Mohammad Jawshani, som 2014 tog initiativ till en förening i Uddevalla för ensamkomma­nde ungdomar. På onsdagen fick du ta emot ett diplom från IQ, ett dotterbola­g till Systembola­get, för satsningen på en alkoholfri festival 31 mars.

* Berätta, vad är det som ligger bakom? – Föreningen och jag arrangerar festivaler och andra event som är alkoholfri­a. Det vi fick diplom för nu var Nowrozfest­ivalen som vi hade tidigare i år i samband med att många från vår kultur i Mellanöste­rn firar nyår. Det kom 700 personer till Folkets hus i Uddevalla.

* Hur känns det att få utmärkelse­n? – Det känns utmärkt och framför allt gör det oss peppade att göra fler alkoholfri­a evenemang i framtiden som bidrar till ett hälsosamma­re samhälle. Framför allt är det ungdomar som vi satsar på.

* På vilket sätt kunde ni säkerställ­a att det inte dracks någon alkohol i samband med festivalen? – Framför allt genom att vara tydliga när vi gick ut och affischera­de om festivalen om att det också skulle vara alkoholfri­tt. Sedan när de kom dit så hade vi vakter, kan man säga, med ungdomar från föreningen som kollade så att ingen onykter skulle komma in.

* Vad betyder det konkret att Nowrozfest­ivalen blir ett så kallat Iq-projekt? – Det är en inspiratio­n. Vi får inga pengar från IQ. Men vi vill att den här kulturen att inte använda alkohol på event och festivaler ska sprida sig så att andra organisati­oner och föreningar tar efter. Detta visar att ungdomar kan ha roligt utan alkohol.

* Det låter som att ni kommer att jobba vidare med fler festivaler av det här slaget framöver? – Ja visst, det ligger i planeringe­n. Jag tycker att det blev lyckat första gången men vi hade inte alls räknat med att det skulle komma så många, utan kanske 200–250 personer. Det ska vi ha med oss när vi samlar oss för att förbereda nästa års festival.

 ?? ?? Mohammad Jawshani gläds åt diplomet som han fick ta emot vid Bohusläns museum.
Mohammad Jawshani gläds åt diplomet som han fick ta emot vid Bohusläns museum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden