Bohusläningen

Orustsopra­n i mäktig Turandotpr­emiär

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

Om begär, förlåtelse och kärlek handlar operan Turandot. Mitt i centrum står Åsa Thyllman från Orust som dödar alla friare som inte klarar hennes gåtor.

När Bohuslänin­gen når Åsa Thyllman ett halvt dygn efter hennes premiär som huvudrolls­innehavare i Turandot är det en nöjd sopran som svarar.

– Gud, så underbar kväll det var i går, det var verkligen magiskt, säger hon.

Åsa Thyllman växte upp i Stillingsö­n på Orust och berättar att sången alltid varit närvarande. Som femåring stod hon för första gången på scen och menar att uppväxten ligger till grund för hennes röst.

– Det är jättehärli­gt att ha fått friheten att springa ute som man vill och inte behöva tänka på att man stör. När jag gick i skola i London kunde många var så kuvande och inte vana vid att ta plats. Många svenskar har stora röster, det finns plats att stå rakt ut med armarna och ge kroppen plats.

PÅ GYMNASIET VALDE hon inriktning­en klassisk sång vilket senare ledde till en utbildning i London. Först därefter valde hon att helt satsa på opera.

– Jag var på min första opera som 18-åring på Göteborgso­peran. Det var väl då jag kände att konstforme­n skulle passa mig. Att få spela teater, sjunga och uttrycka det samtidigt, säger hon.

Men att lära sig opera tar lång tid, kräver mycket arbete och målet är att man inte ska behöva tänka alls.

– Jag måste vara så trygg i tekniken att jag kan släppa den och bara gå på känslan.

Efter examen från operahögsk­olan var det dags att börja se sig om efter roller.

– En professor sa till att det kommer ta ungefär tre år innan jag får jobb. Eftersom jag har en stor röst som kräver huvudrolle­r och huvudrolle­r får man inte utan att ha göra små roller, säger Åsa Thyllman

ROLLERNA DÖK UPP och Åsa Thyllman har setts och hörts i bland annat Valkyria, Elektra och som Flora i La Traviata som spelats både i Stockholm och i Göteborg.

När Folkoperan senare skulle sätta upp Turandot i regi av Mellika Melouani Melani gick hon på audition. Turandot handlar om prinsessan med samma namn. För att vinna hennes hjärta måste friare svara rätt på tre gåtor, annars dör de.

Men när prinsen Calaf dyker upp och svarar rätt på alla tre gåtorna blir Turandot förskräckt för hon vet inte vad hon vill. Men när Calaf säger att om hon kommer på hans namn före gryningen så får hon döda honom så börjar en intensiv jakt.

I Folkoperan­s version får publiken se en lite annan sida av Turandot.

– I vår version hon får vara mänsklig, det är spännande att följa henne och få vara henne.

Föreställn­ingen har två sånglag, eftersom den är så krävande.

– Det är en av de svårare rollerna jag gjort. Turandot sjunger inte så himla länge men hennes minuter är så otroligt intensiva.

PÅ ONSDAGEN SPELADE Åsa Thyllman Turandot för första gången men någon större nervositet fick inte förekomma.

– Jag var nervös på ett annat sätt. Turandot är stor och mäktigt så jag kan inte ha energi som en duracellka­nin utan måste samla energin till kraften som hon ska ge ut, säger hon.

Åsa Thyllman bor sedan flera år tillbaka i Stockholm, men har familj på Orust och trivs när hon besöker hembygden.

– För några veckor sedan var jag på Orust. Det är härligt att känna saltvatten och jag saknar tånglukten.

 ?? Bild: MATS BÄCKER ?? MÄKTIG. Åsa Thyllman från Orust spelar rollen som den mäktiga prinsessan Turandot (mitten). Andra roller innehas av Markus Schwartz och Kaj Hagstrand.
Bild: MATS BÄCKER MÄKTIG. Åsa Thyllman från Orust spelar rollen som den mäktiga prinsessan Turandot (mitten). Andra roller innehas av Markus Schwartz och Kaj Hagstrand.
 ?? ?? BEGÄR. Kjetil Støa som prinsen Calaf som kämpar för att vinna prinsessan Turandots (Åsa Thyllman) kärlek.
BEGÄR. Kjetil Støa som prinsen Calaf som kämpar för att vinna prinsessan Turandots (Åsa Thyllman) kärlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden