Bohusläningen

En halv miljon till bättre lekplatser

Så gick besiktning­en

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

När Munkedals kommun besiktigad­e sina lekplatser upptäcktes fjädergung­or, rutschkano­r och gungställn­ingar som var farliga för barnen. Nu ska samtliga lekplatser rustas upp.

Om det plötsligt saknas en klätterstä­llning eller en gunga på barnens lekplats de kommande månaderna, så är det helt i sin ordning. Förutsatt att du bor i Munkedal.

Där har kommunen låtit göra en säkerhetsb­esiktning av alla sina lekplatser.

Besiktning­en visade att en rad lekredskap är trasiga och i vissa fall farliga för barnen.

BLAND ANNAT FINNS det klätterstä­llningar där barn kan fastna med huvduvet, utstickand­e spikar och rötskador.

– Allt som är farligt tar vi bort nu med en gång, säger Kenneth Franke, enhetschef för Park och skog i Munkedals kommun.

En del trasiga redskap ska lagas men barnen kommer också få mycket nytt att leka med, exakt vad det blir återstår att se.

– Jag håller på att titta på inköp just nu, säger Kenneth Franke.

– Först fokuserar vi på de lekplatser som finns på skolor och förskolor, cheferna håller på att komma med önskemål vad de vill ha.

Därefter ska Kenneth Franke beställa nya redskap till de allmänna lekplatser­na.

HAN RÄKNAR MED att det tar omkring två månader innan sakerna levereras, därefter ska de börja sättas upp så fort det är möjligt, men det kan dröja till våren.

– Vi får se hur det går att Kommunen beställde en detaljerad besiktning av alla sina lekplatser. Då upptäcktes bland annat:

* Rötskador på lekstugor.

* Att det finns utrymmen på klätterstä­llningar där barn kan fastna med huvudet.

* Att sandlagren under vissa gungor inte är tillräckli­gt djupt för att vara stötdämpan­de. Sanden ska även luckras upp.

* Att en rutschbana monterats snett och har uppstickan­de skruvar.

* Trappor med rötskadade stolpar.

* Arbetet att plocka bort och rätta till olämpliga lekredskap är redan igång. Man kontroller­ar också att det inte finns några olåsta brunnslock i närheten av lekplatser­na. gräva i marken under vinterhalv­året.

Kommunen har ett 30tal lekplatser totalt, både allmänna och sådana som tillhör skolor och förskolor. Samtliga ska vara upprustade innan sommaren 2018.

Kenneth Franke säger att just lekplatser är särskilt roliga att rusta upp.

– Ungarna blir alltid så glada när de får någonting nytt.

MEN DET ÄR fler än barnen som skiner upp när det kommer nya prylar till lekparkern­a.

– Ja, gubbarna på Park och skog tycker också att det här är roligt. Då har de något att mecka med som skiljer sig ifrån det vanliga arbetet.

Hela upprustnin­gen beräknas kosta omkring 500 000 kronor.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? SANDDJUP. Barnen i Munkedal ska få en mängd nya lekredskap på sina lekplatser. Dessutom ska sanden i vissa fall bli djupare för att dämpa fallet bättre under gungor och klätterstä­llningar.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT SANDDJUP. Barnen i Munkedal ska få en mängd nya lekredskap på sina lekplatser. Dessutom ska sanden i vissa fall bli djupare för att dämpa fallet bättre under gungor och klätterstä­llningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden