Bohusläningen

Kan få förskola på obekväm tid

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

Det finns flera familjer i Lysekils kommun som är i behov av barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Nu kan det bli så att kommunen kan komma att gå de här familjerna till mötes.

– Det här är en fråga som har utretts ingående och den slutsats som vi drar är att det finns behov av barnomsorg på obekväma tider, säger Lena Garberg, kvalitets- och utveckling­schef i Lysekils kommun.

Det här ärendet tog sin början våren 2015 när Martin Hermansson (V) lämnade in en motion i fullmäktig­e om barnomsorg på obekväm arbetstid. Motionen avslogs av utbildning­snämnden, men fullmäktig­e var inte nöjd med svaret utan skickade motionen på återremiss.

En ny remissrund­a följde och den här gången granskades också om det gick att införa skolbarnom­sorg på obekväm arbetstid.

UTBILDNING­SNÄMNDEN AVSLOG åter motionen, men beslutade att ansvariga tjänstemän skulle göra en ny och fördjupad utredning.

– Det finns föräldrar som arbetar inom vården eller på Preemraff som behöver den här typen av barnomsorg, säger Lena Garberg.

Den utredning som gjorts visar att mellan 50 och 60 föräldrar i kommunen är i behov barnomsorg på obekväm arbetstid. Och att cirka 70 procent av kommunerna i Sverige erbjuder sådan omsorg.

Det förslag till beslut som tagits fram innebär att utbildning­snämnden väntas bifalla motionen under förutsättn­ing att fullmäktig­e anslår extra pengar för en sådan satsning.

EN JOURÖPPEN AVDELNING med barnomsorg på kvällar, nätter och helger beräknas kosta cirka två miljoner kronor.

Omsorg på obekväm arbetstid är klockan 18.30 på kvällen fram till 06.30 på morgonen på vardagar och helger hela året. Det ska till och med finnas möjlighete­r att få hjälp på julafton eller nyårsafton.

– Det känns bra att vi kommit så här långt, säger Martin Hermansson. En anledning till att jag skrev motionen var efter kontakt med föräldrar som beslutat sig för att flytta till kommuner där det fanns den här typen av barnomsorg. Behovet av barnomsorg på obekväm tid kommer att öka i Lysekils kommun de närmaste åren, bland annat på grund av Preemraffs kommande utbyggnad.

 ?? ?? HAR UTRETTS. Behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid är stort i Lysekils kommun.
HAR UTRETTS. Behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid är stort i Lysekils kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden