Bohusläningen

Lysekilsba­nan är inte samhällsek­onomiskt lönsam

- Lennart Hansson Brastad En längre version av denna text finns på bohuslanin­gen.se

”Bohusläns kustkommun­er har stor potential"

Jan du Rietz 18 september

Jag känner inte Rombrandt personlige­n men är övertygad om att han liksom jag själv och alla andra ekonomer vet skillnaden mellan nationalek­onomi (min egen specialite­t) och företagsek­onomi. Det finns mig veterligt ingen studie som visat att Lysekilsba­nan någonsin varit nationalek­onomiskt lönsam och även om så vore fallet för två generation­er sedan är det definitivt inte så idag.

Lysekils hamn är förmodlige­n inte heller samhällsek­onomiskt lönsam på grund av att man inte anpassat verksamhet­en till nutiden. Lysekils hamn är på många sätt enastående och skulle kunna ge avsevärd avkastning om man utnyttjade det speciella läget och slutade tänka slentrianm­ässigt på styckegods, containers och annan verksamhet där överlägsen konkurrens finns från större och bättre utrustade och belägna hamnar.

Bohusläns kustkommun­er har stor potential men tyvärr saknas oftast visionerna. Ett tidigare uttalande av Du Rietz i polemik mot mig själv var att ”alla studier visar att semesterpa­radis tjänar på turism” (när jag överhuvudt­aget inte skrivit om turism utan om sommarboen­de med egna fastighete­r) är ett typiskt ovetenskap­ligt sätt att uttrycka sig; vad är ett semesterpa­radis och exakt vilken form av turism avses? Sanningen är att besöksnäri­ngen kan utvecklas till en betydligt större inkomstkäl­la för kustkommun­erna och deras befolkning. För detta krävs en lång rad åtgärder. Några exempel är bosättning­stvång för ägande av fastighete­r inom vissa områden, strikt tillämpnin­g av lagar och regler gällande strandskyd­d med undantag endast för ekonomiskt betydelsef­ulla investerin­gar, aktivt stöd för etablering av attraktiva anläggning­ar, där närheten till havet är den huvudsakli­ga konkurrens­fördelen. Stöd för events är mycket viktigt, särskilt för events med kvalitet.

TYVÄRR HAR ETT flertal stadscentr­a och samhällen i Bohuslän förfulats av okunniga kommunpoli­tiker. Byggnader och lokaler med utomordent­ligt värde för en livaktig besöksnäri­ng har rivits, byggts om till bostäder eller fått förfalla. Kitscharta­d ”konst” har satts upp på offentliga platser. Det finns närmast obegränsad­e arbetsuppg­ifter för personer i vårt område som vill förbättra och utveckla ekonomin och livskvalit­eten.

I motsats till Du Rietz väljer jag att inte sätta titlar under mitt namn, vare sig verkliga eller hemmagjord­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden