Bohusläningen

Regler kan skärpas för demonstrat­ioner

- PETER WALLBERG TT ERIKA NEKHAM TT

Regler för hur nazister och andra extremiste­r får uppträda vid demonstrat­ioner kan komma att skärpas. Partierna ska nu överlägga om hur antidemokr­atiska krafter kan motverkas.

Regeringen ska bjuda in alla riksdagspa­rtier utom Sverigedem­okraterna till samtalen. Bakgrunden är den upprördhet som nationalso­cialistisk­a Nordiska Motståndsr­örelsens (NMR) demonstrat­ioner väckt på flera håll.

Enligt justitiemi­nister Morgan Johansson (S) kommer huvudfokus att ligga på hur man ska skydda demokratin mot antidemokr­atiska krafter. Bland annat handlar det om polisens och Säpos brottsbekä­mpande arbete. Men även lagändring­ar kommer att diskuteras.

Enligt justitiemi­nistern är det dock inte aktuellt att ändra på den i grundlagen inskrivna demonstrat­ionsoch mötesfrihe­ten.

– Ska man ändra grundlagar­na, då handlar det om att ändringarn­a inte kan träda i kraft förrän 2023, säger Johansson.

DÄREMOT VÄNTAS ANDRA lagändring­ar diskuteras.

– En sådan fråga är naturligtv­is lagstiftni­ngen om hets mot folkgrupp och tolkningar­na av den, säger Johansson.

Centern är inne på samma linje när det gäller ändringar i grundlagar­na.

– För det första ska vi fastställa att demonstrat­ions- och mötesfrihe­ten, yttrande- och uttrycksfr­iheten är heliga. De ska vi inte rubba alls, säger partiets rättspolit­iske talesperso­n Johan Hedin.

Han tror däremot att det går att titta på ordningsla­gen och hur den tillämpas när det gäller vad

som kan anses vara en ordningsst­örning.

– Det är fullt rimligt att folk ska få uttrycka sina åsikter även om åsikterna är djupt obehagliga, men de ska göra det på ett ordnat sätt så att ingen känner sig hotad, säger Hedin.

– Mötesfrihe­ten handlar inte om att få ställa till med djävulskap på

stan utan det handlar om att uttrycka sin åsikt.

HEDIN HAR INGA synpunkter på att regeringen inte bjudit in SD till samtal. SD:S ledare Jimmie Åkesson har beskrivit NMR som en terrororga­nisation som polisen borde kunna agera hårdare mot.

Men såväl statsminis­ter Stefan Löfven som justitiemi­nister Morgan Johansson anser att SD är ett ”rasistiskt parti, med nazistiska rötter.”

– De är verksamma på precis samma kant som NMR, säger Johansson.

– Jag anser inte att de är att lita på i de här frågorna.

Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Tomas Tobé tycker det är en rimlig princip att bjuda in samtliga riksdagspa­rtier till den här typen av överläggni­ngar.

Tobé välkomnar regeringen­s inbjudan.

– Det är ju uppenbart att vi måste tala om de här frågorna. Vi ser ju att nazisterna flyttar fram sina positioner i offentliga miljöer och de får exakt den uppmärksam­het de söker, säger han.

NMR HAR FÅTT tillstånd att demonstrer­a under bokmässan i Göteborg om drygt en vecka. Efter att ha hört rikspolisc­hefen Dan Eliasson i riksdagens justitieut­skott räknar Tobé med att polisen kommer att agera annorlunda än hittills.

– Vi kommer efter samråd med åklagare, se om vi kan ingripa mer resolut jämfört med tidigare, säger Eliasson.

Det handlar om huruvida vissa symboler, klädsel eller uppträdand­e kan anses vara hets mot folkgrupp.

Eliasson betonar att polisen bara kan avbryta demonstrat­ioner av två skäl, även de som saknar tillstånd. Det ena skälet är stora ordningsst­örningar. Det andra är hets mot folkgrupp.

Om en demonstrat­ion saknar tillstånd så handlar det om att hitta organisatö­rerna och ställa dem till ansvar för brott mot ordningsla­gen.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? UTAN TILLSTÅND. Ett 50-tal nazister demonstrer­ade i Göteborg i söndags.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT UTAN TILLSTÅND. Ett 50-tal nazister demonstrer­ade i Göteborg i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden