Bohusläningen

Andelen uppklarade våldtäkter sjunker

- CARL CATO TT

Fler våldtäktsu­tredningar som konkurrera­r med andra grova brott gör att våldtäkter­na tar lång tid att klara upp. Ny statistik från Brå visar en kraftig nedgång av uppklarade våldtäkter.

Bara åtta procent av de våldtäkter som har lett till en polisutred­ning under det första halvåret 2017 har klarats upp, enligt statistik från Brå. Det är en drastisk nedgång från förra året då siffran var tolv procent.

Flera medier har den senaste tiden rapportera­t om att polisens resurser inte räcker till och att utredninga­r av våldtäkter läggs på hög och tar lång tid att slutföra.

– Det här är ett av de allra, allra grövsta brotten och en av de allra värsta kränkninga­rna man kan råka ut för som människa och det är klart att vi är inte nöjda med att vi inte bygger balanser och hinner med att jobba i den takt vi önskar, har rikspolisc­hef Dan Eliasson tidigare sagt.

ENLIGT ELIASSON HAR polisen tvingats rikta sin energi mot de många skjutninga­r som inträffat i storstäder­na.

Johanna Olseryd är utredare på Brå och arbetar med frågor om sexualbrot­t. Hon tycker inte att nedgången från tolv till åtta procent är anmärkning­svärd.

– Många anmärker på att siffran känns låg, men man måste ha förståelse för att det finns omständigh­eter i de här brotten som gör att de är svåra att utreda. Man kan till exempel ha bevisning som gör att det går att styrka att det har skett ett samlag, men det kan ändå vara svårt att bevisa att det har skett utan samtycke, säger hon.

EN FÖRKLARING TILL den sjunkande uppklaring­sprocenten är att fler våldtäkter anmäls. Siffran över handlagda ärenden för de sex första månaderna i år är 4 004 våldtäkter. Motsvarand­e siffra för samma period förra året var 3 047. Det kan jämföras med siffrorna över uppklarade våldtäkter: 302 det första halvåret 2017 respektive 354 förra årets första halvår.

I statistike­n gömmer sig också ett nedlagt ärende med runt 500 våldtäkter, vilket drar ner uppklaring­sprocenten.

– Det kan handlar om brott i nära relationer, där en kvinna har utsatts för våldtäkter under många år. Varje våldtäkt räknas då som ett brott, säger Johanna Olseryd.

I fjol presentera­de Brå siffror som visade att antalet anmälda sexualbrot­t ökat kraftigt. Det behöver dock inte innebära att fler våldtäkter begås i dag än tidigare.

– När det gäller våldtäkter så ligger antalet anmälninga­r ganska stabilt de senaste åren och det är väl det som gör att man tror att anmälnings­benägenhet­en har ökat, säger Johanna Olseryd.

Samtidigt konstatera­r hon att Brå inte kan uttala sig säkert om varför fler sexualbrot­t anmäls.

– Vi utesluter inte att ökningen beror på både en ökad utsatthet och en ökad benägenhet att anmäla, att man nu definierar det man har utsatts för som ett sexualbrot­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden