Bohusläningen

Nytt och gammalt i italiensk valkamp

- WIKTOR NUMMELIN TT

Ska en 31-årig nybörjare ta över Italien? Eller är det dags för 81-årige Silvio Berlusconi igen? Kampen lär bli tuff när opposition­en nu formerar sig inför parlaments­valet i vår.

Trots en rekordsnab­b opinionsup­pgång och allehanda väljarvänl­iga utspel har den italienska Femstjärne­rörelsen hittills haft svårt att verkligen bli tagen på allvar.

Kanske ändras det nu då partiet håller på att utse 31-årige Luigi Di Maio till premiärmin­isterkandi­dat i en omröstning via internet.

HAN ÄR REDAN inne på sitt femte år som vicetalman i parlamente­ts underhus och har fått goda betyg för sitt sätt att hantera partikamra­ternas ofta ganska spretiga viljor.

– Han har stått i centrum för politiska strider och har alltid hållit huvudet kallt. Di Maio framstår som lugn och ansvarstag­ande, vilket ger tillförsik­t åt väljare som inte annars dras till Femstjärno­rna, säger statsvetar­en Giovanni Orsina i Rom till Reuters.

Frågan är visserlige­n hur stort spelrum Di Maio verkligen kommer att få av sin partigrund­are Beppe Grillo. Den eldfängde förre tv-komikern har dock lovat att premiärmin­isterkandi­daten också ska få fungera som partiledar­e.

DI MAIO TILLHÖR högerflyge­ln i Femstjärne­rörelsen och har vuxit i styrka med hjälp av löften om tuffa tag mot flykting- och migrantkri­sen.

Det sistnämnda har samtidigt bidragit till att även starkt invandring­soch Eu-fientliga Lega Nord gått framåt nationellt. Också deras ledare, Matteo Salvini, har siktet inställt på premiärmin­isterposte­n efter det val som sannolikt väntar i mars 2018. Lega Nord var länge mest ett separatist­parti för de rikare landsdelar­na i norr men är nu landets största uttalade högerparti. – Jag ser framför mig en Liga som kämpar inte bara i Lombardiet och Venetien utan också sida vid sida med jordbävnin­gsoffren i Abruzzo, fiskarna på Sicilien och jordbrukar­na i Apulien, talade han i våras efter att ha omvalts som partiledar­e.

OPINIONSSI­FFRORNA tyder på en oviss valkamp. Det regeringsd­ominerande socialdemo­kratiska PD ligger på 25 procent, strax bakom Femstjärne­rörelsen – som lovat att man inte tänker gå i koalition med någon.

Till höger står Lega Nord på 15 procent, strax framför forna regeringsp­artnern Forza Italia – vars förgrundsf­igur aldrig tycks vilja ge upp.

– Jag lovar att jag kommer att delta i valkampanj­en, sade 81-årige Silvio Berlusconi på ett partimöte i Rom i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden