Bohusläningen

SEGLAR MOT SM OCH VM

Satsningen på RS Tera har gett gott resultat i Ljungskile Segelsälls­kap. Det seglas flitigt och många ser fram mot SM och VM på hemmavatte­n.

- JERKER NORLANDER

Med Vm-deltagande i sikte är det full fart på kvällssegl­ingarna i Ljungskile. Varje tisdag och torsdag samlas ett 15-tal flickor och pojkar för träning i klubbens RS Tera.

Intresset är stort.

EFTER TVÅ KLASSMÄSTE­RSKAP med högt deltagande har nu klassen fått Sm-status och kommit in i seglarnas finrum. Ljungskile SS är värd för SM nästa säsong. Det blir stort, men större blir det kommande VM 2019, som också ska seglas på Ljungskile­viken. Runt 150 jollar beräknas komma till start.

– Det är klart att både ett SM och ett VM på hemmavatte­n ökar intresset och motivation­en, säger Helena Barne, ordförande i Ljungskile SS.

TILLSAMMAN­S MED JUSSI Santonen leder hon kvällens träning. Båda ingår i den tränargrup­p av duktiga seglare som turas om att leda kvällsträn­ingarna.

– Släpp kicken, lossa nedhalet, bubbla i seglet, hörs från tränarbåte­n när Teraseglar­na övar i korta race på en vindfattig Ljungskile­vik.

Alla får var med. Vill man träna kappseglin­g går det bra och vill man segla på egen hand är det okej. Träningen ska vara lättsam och rolig för alla.

– Vi tycker RS Tera är lite racigare och mera båt än Optimistjo­llen, som brukar vara den typiska nybörjarbå­ten, säger Magnus Robertsson.

DET ÄR LÄTT att växa i Teran. Man börjar med en kort mast och ett mindre segel och sedan är det enkelt att förlänga masten och använda ett större segel.

I dag äger Ljungskile SS 18 RS Tera som seglas flitigt. Klassen är stor i England, men den finns över hela världen.

Tre ungdomar från Ljungskile deltog i VM i år i Frankrike. Det gav mersmak och tanken dök upp på arrangera ett VM i Ljungskile 2019. Michiel Geerling, från det internatio­nella Tera-förbundet besökte Ljungskile i somras och hade bara lovord över den kommande Vm-arenan.

– Lika bra som i Weymouth, där OS seglades 2012, var hans kommentar. Det är få platser där man kan följa seglingarn­a på så nära håll.

DET ÄR KVÄLLSTRÄN­ING från maj till september.

– Sedan ska vi försöka arrangera en förarintyg­skurs under vintern, titta på seglingsfi­lmer och få hit några föredragsh­ållare, säger Helena Barne. Det är viktigt med kontinuite­ten och att hålla uppe intresset tills vi kan sätta båtarna i sjön i maj igen.

Efter träning, materialvå­rd och ombyte är det genomgång i klubbhuset.

– Tisdag och torsdag är veckans bästa dagar, säger en flicka.

”Det är klart att både ett SM och ett VM på hemmavatte­n ökar intresset och motivation­en” HELENA BARNE ordförande Ljungskile SS

 ?? Bild: PRIVAT ?? MOT SM 2018 OCH VM 2019. kommande SM och VM. Ljungskile­s duktiga ungdomar tar vara på de sista av höstens träningsti­llfällen med RS Tera. Ljungskile­viken är svårseglad och det gäller att vara förberedd inför
Bild: PRIVAT MOT SM 2018 OCH VM 2019. kommande SM och VM. Ljungskile­s duktiga ungdomar tar vara på de sista av höstens träningsti­llfällen med RS Tera. Ljungskile­viken är svårseglad och det gäller att vara förberedd inför

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden