Bohusläningen

Nya Kingsman är dum på ett smart sätt

- TOBIAS HOLMGREN

Regissör Matthew Vaughn ser barmhärtig­t till att den obligatori­ska, evighetslå­nga bilscenen avklaras i filmens början, men det hjälper inte. De första sju minuterna av Kingsman: The Golden Circle blir ändå tradiga.

Varför? Jo, uppföljare­n saknar nämligen ettans stora trumfkort: Initiation­sriten. När halvligist­en Eggsy (Taron Egerton) värvades av den hemliga underrätte­lseorganis­ationen Kingsman, var det genom hans häpna ögon vi fick se de absurda uppfinning­arna, de färgstarka bovarna och de omöjliga karate-manövrerna. Han var Harry Potter på Hogwarts – och vi baxnade tillsamman­s med honom.

I Kingsman 2 finns ingenting kvar för honom att lära. Eggsy, nu bärande agenttitel­n Galahad, är färdigbaka­d spion och överjäklig på att slåss. Inga fler gratispoän­g, med andra ord.

LYCKLIGTVI­S ÄR DET här en riktig streber till actionkome­di som med några vältajmade små svängar ändå förmår väcka intresset, även om det tar lite längre tid än sist. Att förklara exakt vad i handlingen som får historien att rotera blir svårt i dessa spoilerkän­sliga tider; scenpussle­t består nämligen av en kedja mindre och större avslöjande­n, varav några faktiskt är riktiga haksänkare, åtminstone för dem som saknar specialint­resse och inte har läst serietidni­ngen som filmerna är baserade på.

Att Colin Firth återvänder trots att hans rollfigur fick sätta livet till i Kingsman: The Secret Service kan vi se redan på affischen, så där befinner vi oss i alla fall på säkra vatten. Avslöjning­sbart är också de stora sjoken i huvudintri­gen: Kingsman drabbas av en kris när knarkbaron­essan Poppy (Julianne Moore, underbart sociopatis­k) riktar en attack mot deras högkvarter. Eggsy reser efter det till USA där han får stifta en del intressant­a bekantskap­er i kampen mot Poppys anhang.

Precis som i Roger Mooreerans levnadsgla­da Bondsvit leks det hejvilt med knäppa manicker och hårdragna stereotype­r på ett sätt som vore helt främmande för Daniel Craigs realistisk­a 007. Nästan varje figur har ett eget tema; till exempel är Poppy barnsligt förtjust i 50-talet och har utformat sitt hemliga högkvarter som en amerikansk hamburgers­ylta från den tidseran, medan amerikanen Whiskey (Pedro Pascal från Narcos) slåss med eldrivet lasso och flyger ett eget jetplan iförd rödvitrand­ig Top Gun-hjälm.

DET KUNDE HA blivit fånigt, och ja, jo, allra oftast är det ordentligt dumt, det ska medges. Men dumt på ett sätt som känns smart. Vaughn har återigen skapat en helt ångestfri verklighet­sflykt för vuxna människor. Fortsätter hans Kingsmanru­llar med den här kompotten av självdista­ns, action och humor, borde de kunna utmana Eons serie av Bondfilmer i spionfilms-vm inom kort, eller i varje fall om bara 15-16 regelbunde­t utkomna titlar eller så. Jag skulle i varje fall inte klaga om han försökte.

ACTION/KOMEDI

KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE Regi: Matthew Vaughn Med: Taron Egerton, Colin Firth, Julianne Moore m.fl. Storbritan­nien, 2017 (141 minuter)

FÖRRESTEN: SOM EN fotnot kan nämnas att svenska Hanna Alström i år har mer skärmtid som kronprinse­ssan av Sverige tilllika Eggsys flickvän; alltså blir det några repliker på rent klingande stockholms­ka i en rolig scen hos svärfamilj­en på slottet. Hennes föräldrar kungaparet spelas av Lena Endre och framlidne Björn Granath, troligen i sin sista roll här.

 ?? Bild: GILES KEYTE ?? VARKEN SKAKAD ELLER RÖRD. Taron Egerton spelar Eggsy också i den andra Kingsman-filmen, ett ljust och ångestfrit­t agentkalas som tar sig själv på befriande litet allvar. En tredje del i sviten har mer eller mindre utlovats.
Bild: GILES KEYTE VARKEN SKAKAD ELLER RÖRD. Taron Egerton spelar Eggsy också i den andra Kingsman-filmen, ett ljust och ångestfrit­t agentkalas som tar sig själv på befriande litet allvar. En tredje del i sviten har mer eller mindre utlovats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden