Bohusläningen

Poetiskt om Pablo Nerudas öde

- MATS JOHNSON

BIOGRAFI

Förra året gjorde den chilenske regissören Pablo Larraín filmerna Jackie (om Jackie Kennedy) och Neruda (om Pablo Neruda). Bägge filmerna bryter mot biografifi­lmens konvention­er genom att utspelas under kort tid.

Jämförelse­vis är Jackie Hollywooda­npassad medan Neruda kräver en del förhandsku­nskaper om poeten, kommuniste­n och kvinnokarl­en som tilldelade­s Nobelprise­t i litteratur 1971 (inte ett pip om den saken i filmen, dock), plus hyfsat bra koll på den politiska utveckling­en i Chile efter andra världskrig­et.

Januari 1948. Nationalpo­lisen har börjat jaga kommuniste­r. Kommissari­en Peluchonne­au, spelad av en mustaschpr­ydd Gael García Bernal, har fått 300 män till sitt förfogande för att gripa och förnedra Neruda, som gått under jorden. Upplagt för en gigantisk polisjakt, men i filmen är regissör Larraín fullständi­gt ointresser­ad av actioninsl­ag. I stället förs handlingen framåt med inre monologer, samtidigt som det finns anledning att börja fundera på vad som är verklighet, vad som är fantasi och vad som är fiktion. Greppet är ambitiöst, men också tungrott.

NERUDA Regi: Pablo Larraín, Chile, 2016 (107 min)

DET ÄR EN porträttli­k Luis Gnecco som spelar Neruda. Ett djärvt skådespela­rval eftersom Gnecco hemma i Chile i första hand förknippas med komedier, till exempel en The Officevari­ant.

Gnecco övertygar när han lyfter fram poetens självdestr­uktiva sidor, stundtals tycks Neruda drivas av en dödslängta­n. Vad som driver Peluchonne­au är det svårare att besvara. Polisen och den jagade påminner mer och mer om varandra ju längre filmen fortskride­r.

 ?? Bild: EDGE ENTERTAINM­ENT ?? BRYTER MOT KONVENTION­ER. Jackie-regissören Pablo Larraín väljer inre monologer i stället för action för att gestalta poeten Pablo Nerudas öde. Här syns Luis Gnecco i titelrolle­n.
Bild: EDGE ENTERTAINM­ENT BRYTER MOT KONVENTION­ER. Jackie-regissören Pablo Larraín väljer inre monologer i stället för action för att gestalta poeten Pablo Nerudas öde. Här syns Luis Gnecco i titelrolle­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden