Bohusläningen

Ondskan väcks till liv i Verónica

- MATS JOHNSON

Filmer om paranormal aktivitet brukar bygga på verkliga händelser, hävdas det från filmbolags­håll (jag är skeptisk), och Verónica är inget undantag.

Madrid, sommaren 1991. Polisen får ett telefonsam­tal från en desperat kvinna som säger att hon svävar i livsfara.

TRE DAGAR TIDIGARE. I ett mörkt rum sitter 15-åriga Verónica (Sandra Escacena) tillsamman­s med två tjejkompis­ar framför en Ouijabräda. Tanken är att få kontakt med Verónicas döda pappa. Det går inget vidare. I stället för farsan är det Ondskan som vaknar till liv. Men kanske bara i Verónicas fantasi?

SKRÄCK

DET ÄR DEN spanske horrorfilm­regissören Paco Plaza som ligger bakom den här mixen av The conjuring-filmerna, Paranormal activity-filmerna och Roman Polanskis psykologis­ka thriller Repulsion från 1965. Inledninge­n är suggestiv, men Plaza är verkligen ingen Polanski när han ska visa att huvudperso­nen börjar få problem med verklighet­suppfattni­ngen hemma i lägenheten där hon måste ta hand om sina tre småsyskon (mamman jobbar alltid sent, på en bar).

Den här filmen blir snabbt upprepande snarare än

VERÓNICA Regi: Paco Plaza, Spanien, 2017 (105 min)

skrämmande. Regissör Plaza har fasligt svårt att komma till avslut och när han väl gör det utmynnar Verónica i ett jasså.

JAG TROR ATT filmen blivit bättre om Plaza koncentrer­at sig på de psykologis­ka bitarna och skippat alla traditione­lla skräckfilm­inslag, till exempel demoner som visas i bild och en skräckinja­gande blind nunna som tycks ha varit med om ett och annat på det ockulta planet.

 ?? Bild: LUCKY DOGS ?? OCKULT. Men trots alla demoner, en suggestiv inledning och en blind nunna mynnar skräcken ut i ett jasså. Här bekämpar Sandra Escacena ondskan som Verónica.
Bild: LUCKY DOGS OCKULT. Men trots alla demoner, en suggestiv inledning och en blind nunna mynnar skräcken ut i ett jasså. Här bekämpar Sandra Escacena ondskan som Verónica.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden