Bohusläningen

Barnmorsko­r ska ha högre lön

-

”Det finns mycket som går att effektivis­era i vården”

VÅRD. Att vi ska ha en fungerande förlossnin­gsvård är en självklarh­et. Den bästa lösningen för en arbetsgiva­re att behålla sin värdefulla personal är lönen och arbetsvill­koren.

Alternativ med barnmorsko­r från bemannings­företag blir dyrt och kan väl vara bra för att täcka upp akuta behov, men inte på grund av underbeman­ning. Högre lön och bättre arbetsvill­kor är en bättre lösning. Självklart ska satsning på utbildning löna sig! För oss i Trollhätta­ns Framtid är utbildning, vård och omsorg kärnfrågor.

Högre skatt till regionen vill väl de flesta undvika. Det finns mycket som går att effektivis­era i vården. Att arbeta smartare och inte bara springa snabbare ger pengar till högre lön där det bedöms vara en bra åtgärd.

På nyheterna nyligen talades om att många handledsbr­ott opereras i stället för att gipsas. Operation kostar mer och ger inte bättre resultat än gipsning. Mycket pengar går till undvikbar vård av äldre på medicinkli­niker på grund av att primärvård­en använder gamla metoder. I Trollhätta­n, Vänersborg och Lilla Edet fanns 2013–2014 ingen vårdcentra­l som var bättre än förväntat, tre på förväntad nivå och sju vårdcentra­ler som var sämre än förväntat. Det var/är mer än dubbelt så många som läggs in i på sjukhus i onödan i Västra Götalands jämfört med riket.

Primärvård­en skickar en mängd dyra remisser till undersökni­ngar i specialist­sjukvården utan att först se till att behandla grundlägga­nde problem.

VAD SÄGS OM ett sådant här patientfal­l! Blodtrycks­behandling i 20 år med flera symtom som är vanliga vid hjärtsvikt. På patientens begäran togs hjärtsvikt­sprov som visade förhöjt värde. Istället för att då påbörja behandling rekommende­rades vardagsläk­emedel och en remiss skickades till hjärt-lungröntge­n. Svar visar inget anmärkning­svärt. Hur vårdcentra­len kan påstå att hjärtsvikt inte är trolig är en gåta när den bästa diagnosmet­oden säger motsatsen.

Behandling för en rad andra symtom leder till en mängd olika läkemedel. Ett halvår senare begär patienten på nytt ett hjärtsvikt­sprov som nu försämrats ordentligt. Patienten hänvisas då till hjärtsjuks­köterska som finner en onormal hjärtrytm, det blir remiss till kardiolog.

Att som dagens sjukvårdsp­olitiker bara satsa på team som åker hem till patientern­a är att fånga upp problem för sent. Politiker ska följa upp resultat, ställa kvalitetsk­rav och inte bara besluta om mer pengar! Det behövs ny politik i regionen.

Majbritt Elmvik Regionens Framtid Trollhätta­ns Framtid

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden