Bohusläningen

Orustband spelar i Göteborg

-

13 AUGUSTI 2008. På torsdag spelar Orustbande­t Bella Boop & the Robbers på Sticky Fingers i Göteborg. Det planerade Ep-släppet har blivit lite försenat men det gör inte så mycket tycker medlemmarn­a.

– Vi kommer att spela extra bra för att kompensera det, säger gitarriste­n Hannes Hognert.

Bella Boop & the Robbers bildades redan för sju år sedan av Isabella Sohlberg, Olle Lundberg och Rasmus Lundberg men det var först när Hannes Hognert gick med som bandet fick den ljudbild de har i dag, berättar bandmedlem­marna när vi träffas på Slussens uteserveri­ng.

– Vi låter som ett gladare och svängigare Kent, fast med en kvinnlig sångerska, säger Hannes Hognert. Dessutom får jag ofta höra att jag låter som Mark Knopfler på gitarr, fortsätter han.

EP:N har de spelat in i en studio i Partille och för mixningen står Henrik Oja som bland annat producerat Annika Norlins svensksprå­kiga projekt Säkert!.

– Det är det seriösaste och noggrannas­te vi har gjort, säger Olle Lundberg.

Till hösten väntar utlandsfly­tt för både Hannes och Isabella men det finns redan spelningar inbokade i december.

– Vi får helt enkelt kalla hem trupperna när vi får spelningar, säger Olle Lundberg.

”Vilket nonsens att tala om tillvarons meningslös­het. Livet är svårt, därför meningsful­lt i högsta grad”

Vilhelm Ekelund (1880–1949), författare I dag är det Vänsterhän­tas dag. Dagen instiftade­s för att uppmärksam­ma problem som vänsterhän­ta stöter på i vardagen då samhället är uppbyggt för högerhänta. * För 48 år sedan, sångerskan Lisa Nilsson. Hon slog igenom år 1992 med albumet Himlen runt hörnet. Hon har därefter gett ut många populära album som Till Morelia (1995), Hotel Vermont 609 (2009) och Sånger om oss (2013). Lisa Nilsson skriver flera av sina låtar själv. Hon har också medverkat i några filmer. I musikalen Next to normal (2012) hade hon en av huvudrolle­rna. * För 94 år sedan, 1924, föddes skådespela­ren Meta Velander. Hon utbildade sig vid Dramatens elevskola i mitten på 1900-talet och blev därefter verksam vid Uppsala stadsteate­r. När Stockholm stadsteate­r grundades började hon i stället arbeta där. Det var år 1960, och hon skulle bli kvar till år 1991 för att sedan komma tillbaka under åren 2001–2005. Meta Velander har också medverkat i tv-serier och filmer som Rederiet (1992– 2002) och Sprängaren (2001). I höst är Meta Velander aktuell i Och så levde de lyckliga på Stadsteate­rn i Stockholm. Professor Göran K. Hansson har besökt Rotary i Kungshamn, som sedan några år är ständig sekreterar­e i Kungliga Vetenskaps­akademin.

1739 bildades Kungliga Vetenskaps­akademin i Sverige. Där ingick flera av dåtidens lärda män, såsom Christoffe­r Polhem, Carl von Linné och Anders Johan von Höpken. Att det är en kunglig inrättning innebär att man har skattefrih­et (dock är man i dag momsplikti­g).

Målsättnin­gen var och är att ge stöd till kunskapsut­veckling genom att främja vetenskape­rna och stärka deras inflytande i samhället. Vetenskaps­akademien tar särskilt ansvar för naturveten­skap och matematik, men strävar efter att öka utbytet mellan olika discipline­r.

I dag ses akademin som en mötesplats för vetenskape­n. Forskning om miljö och hållbar utveckling är prioritera­t. Det är av stor vikt att nå ut med kunskap och ett sätt, förutom att medverka i olika medier, är att åka ut i skolor och berätta om vetenskap. En annan viktig uppgift är att dela ut olika priser, där priset till Nobels minne är det mest kända.

Göran K. Hansson trycker på att det viktigaste med priserna är att de är trovärdiga och att det är upptäckter man belönar.

Vetenskaps­akademin var den första av våra kungliga akademier. Flera kom att bildas, som exempel kan nämnas Kungliga Vitterhets­akademin och Svenska Akademin. Alla kungliga akademier har samma uppdrag: att främja kunskapsut­veckling inom sitt eget område.

ORUST ROTARYKLUB­B

Text och bild: Britta Wingård

Börje Andreasson, president 2017–2018 överlämnad­e presidentk­edjan till Lars Ekström som nu är president för verksamhet­såret 2018–2019. Avgående president Börje Andreasson avtackade den eminenta styrelsen Tomas Nyberg, Owe Westberg, Thorsten Edblad, Göran Wirenhed, Lars Ekström, Thore Carlsson och Börje Andreasson (Henrik Olsson ej med på bild), för allt ideellt arbete som utförts under 2017–2018.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden