Bohusläningen

S har misslyckat­s i sina löften om jobb till alla

-

I dagarna har Ylva Johansson (S) besökt bland annat Orust och Vänersborg för att tala om jobb och integratio­n.

Ylva Johansson har under sin tid som ansvarig för integratio­nsfrågorna ställt ut ambitiösa löften – inom två år skulle alla nyanlända ha ett arbete att gå till. Bokslutet är dessvärre inte lika imponerand­e. Trots brinnande högkonjunk­tur är andelen som har ett jobb utan bidrag efter två år i Sverige bara marginellt högre i början av mandatperi­oden, omkring sju procent. Det dröjer åtta år innan hälften av alla nyanlända har ett arbete. Arbetslösh­eten är nästan fem gånger så hög för en person född utanför Europa som för en person född i Sverige.

Socialdemo­kraternas politik har kort sagt inte levererat. Olika typer av insatser har lanserats, men med begränsad framgång. Traineejob­ben är numer nerlagda och snabbspåre­n når bara en bråkdel av alla nyanlända. Vad Sverige behöver är inte ännu en insats med ett snillrikt namn. Det behövs strukturel­lt riktiga reformer som på allvar förbättrar integratio­nen.

Språket är nyckeln integratio­n och till den individuel­la frihet som följer av arbete och egen försörjnin­g. När Moderatern­a vill införa tydliga krav på kunskaper i svenska för att få bidrag, permanent uppehållst­illstånd och medborgars­kap menar Socialdemo­kraterna att det ska räcka att delta vid undervisni­ngen. Med tydliga kunskapskr­av – och konsekvens­er för den som inte gör framsteg – förbättrar vi drivkrafte­rna för nyanlända att lära sig språket och komma in i det svenska samhället.

För många med låg inkomst lönar det sig alltför dåligt att arbeta, vilket skapar fattigdoms­fällor. Moderatern­a vill sänka skatten på låga inkomster och införa ett bidragstak, så att det alltid lönar sig att gå från bidrag till arbete. Vi vill också införa särskilda lärlingsjo­bb som underlätta­r steget in på arbetsmark­naden för nyanlända.

För att vi ska klara av att lösa integratio­nsprobleme­n krävs dessutom att Sverige för en stram migrations­politik. Vi ska givetvis ta vårt delansvar för en trasig värld, men vi måste klara av att integrera de som kommit hit. Moderatern­a har därför presentera­t ett åtgärdspak­et för hur vi föra migrations­politiken i en skärpande riktning. Socialdemo­kraterna hänvisar gång på gång till att Sverige måste invänta Eu-förhandlin­gar om migrations­politiken, i stället för att ta ansvar här och nu.

Det är hög tid att Ylva Johansson ger bättre svar om hur målet om jobb inom två år för alla nyanlända ska uppnås.

Jessica Polfjärd (M)

integratio­nspolitisk

talesperso­n

Johan Hultberg (M)

Moderatern­as förstanamn till

riksdagen från Fyrbodal

Det behövs strukturel­lt riktiga reformer som på allvar förbättrar integratio­nen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden