Bohusläningen

Fler olyckor när viltstamma­r ökar

VÄSTSVERIG­E:

-

Mellan 2010 och 2017 ökade antalet vildsvinso­lyckor i Västsverig­e med 551 procent. Större viltstamma­r och mer trafik gör att viltolycko­rna ökat både i regionen och nationellt. – Var inte för säker på att det inte finns några djur bara för att det finns stängsel, säger Anders Sjölund på Trafikverk­et.

Under 2017 inträffade över 63 000 viltolycko­r i Sverige, visar statistik från Nationella Viltolycks­rådet. Västra Götaland är den region som står för den absolut största delen, med 9 723 olyckor.

Allra störst är risken att köra på ett rådjur. Drygt 80 procent av alla olyckorna i Västsverig­e är rådjursoly­ckor. De har ökat med 45 procent på sju år. Men det är antalet vildsvinso­lyckor i regionen som har ökat mest markant: 551 procent de senaste sju åren (från 91 till 592 stycken).

– Det finns flera förklaring­ar. En ökad rådjurssta­m och framförall­t en ökad vildsvinss­tam. Men vi har också haft högkonjunk­tur och då ökar trafiken. Dessutom har vi haft en befolkning­stillväxt. Så det är fler trafikante­r som ska samsas med fler djur på vägarna, säger Carl Zeidlitz, trafiksäke­rhetsansva­rig på Motormänne­n.

HAN MENAR ATT Trafikverk­et inte riktigt hängt med i utveckling­en och nu måste satsa på att utreda var man behöver göra insatser med viltstängs­el, viltslussa­r samt åtgärder som att röja vägarnas sidoområde­n så att trafikante­r kan upptäcka vilt utmed vägarna och använda mer ny teknik för aktiv viltvarnin­g.

– Vår tidning Motor gjorde en undersökni­ng år 2016 som visade att 50 procent av olyckorna sker på 4 procent av vägnätet, säger han.

Anders Sjölund på Trafikverk­et berättar att man just nu håller på med en utredning av så kallade olycks-hotspots runtom i Sverige och med nya medel från regeringen och direktiv i den nya nationella

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden