Bohusläningen

Regionala KD kritiskt mot partilinje­n

- ETEZAZ YOUSUF etezaz.yousuf@gp.se

Kristdemok­raterna vill skrota landstinge­n och låta staten ta över ansvaret för all vård. Men KD i Västra Götalandsr­egionen är kritiska. – Det här är inte rätt väg att gå, säger regionråd Monica Selin (KD).

Tidigare har Kristdemok­raterna drivit frågan om att staten ska ta över ansvaret för den vård som ligger på sjukhusen.

Men på torsdagen meddelade partiledar­en Ebba Busch Thor att man vill gå steget längre och ta över all vård som ligger under landstinge­n.

– Det är stora skillnader och ojämlikhet­er i vilken vård man får beroende av var i landet man bor. Det är uppenbart att landstings­organisati­onen står i vägen för utveckling­en av vården, säger Ebba Busch Thor till TT.

KD VILL OCKSÅ lägga ner landstinge­n helt, och vill genomföra den processen skyndsamt. Regionråd Västra Götaland

Den nya linjen beslutades av en hyfsat enig partistyre­lse tidigare under veckan.

Men KD i Västra Götalandsr­egionen, som ingår i Grönblå Samverkan som styr regionen, tror inte på förslaget.

– Vi har diskuterat det ganska mycket i partistyre­lsen, men jag har hela tiden varit kritisk och reserverat mig. Det här är inte rätt väg att gå, säger Monica Selin (KD), regionråd och ledamot i partistyre­lsen.

HON MENAR ATT partiets nya linje skulle innebära att man går miste om flera av de fördelar som finns i och med att landstinge­n äger frågan.

– Dynamiken med regionerna­s mångfald gynnar sjukvården. Har du ett gemensamt huvudmanna­skap kan du inte jämföra dig med andra regioner, utveckla dig utifrån andras erfarenhet­er, och hämta inspiratio­n utifrån. Dessutom hamnar ansvaret mycket längre bort från medborgarn­a, säger hon.

Ebba Busch Thor menar att ett förstatlig­ande kommer att leda till en mer jämlik vård i hela landet.

Men Monica Selin köper inte partiledar­ens argument. Hon pekar på andra organisati­oner som är statliga, exempelvis polismyndi­gheten och domstolsvä­sendet.

– Där ser vi ju att det inte är jämlikt över hela landet, säger Monica Selin.

”Jag tror att vi kommer att ha samma problem även om vi byter huvudman”

MONICA SELIN (KD)

HON MENAR ATT partiet i stället måste rikta sig in på de huvudsakli­ga problemen inom vården.

– Organisati­onen har ingen betydelse, utan det är frågorna som man måste utveckla. Jag tror att vi kommer att ha samma problem även om vi byter huvudman, det kommer vara fortsatta problem med att rekrytera kompetent personal, och det kommer fortsatt att vara långa köer, konstatera­r Monica Selin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden