Bohusläningen

Beredskap vid kris ska upp på bordet

- JOHAN NILSSON/TT

Efter flera större händelser som satt sjukvården på prov ska nu sjukvården­s krisbereds­kap utredas. Socialmini­ster Annika Strandhäll (S) säger att frågan om läkemedels­försörjnin­gen är särskilt viktig.

Bussolycko­r, terroratte­ntat och skogsbränd­er. Vid en större olycka eller liknande måste sjukvården fungera optimalt.

Det menar regeringen som nu tillsätter en utredning för hälsooch sjukvården­s krisbereds­kap. Utredninge­n ses som en viktig del i arbetet med att stärka krisbereds­kapen och ingår som en del av upprustnin­gen av totalförsv­aret. Utredninge­n ska också ses som en följd av de senaste årens uppmärksam­made händelser, som bussolycka­n i Sveg i fjol samt sommarens omfattande skogsbränd­er.

– Vi gör det för att vi ska vara rustade för olika sorters kriser, säger socialmini­ster Annika Strandhäll (S), till TT.

EN ALLDELES SÄRSKILT viktig fråga, säger hon, är att säkerställ­a läkemedels­försörjnin­g i händelse av kris. Den tidigare aktören för detta ”försvann” nämligen, när apoteksmon­opolet upplöstes av den tidigare alliansreg­eringen, säger Strandhäll.

– I samband med avreglerin­gen av apoteksmar­knaden såg man inte till att man hade en ansvarig aktör för detta. Det är en springande punkt som jag är väldigt bekymrad över. En sådan aktör ska bland annat den här utredninge­n lägga förslag på. Men ni har ju haft fyra år på er att tillsätta en sådan aktör, eller?

– Det första vi gjorde under den här mandatperi­oden var att tillsätta en större apoteksmar­knadsutred­ning där en del förslag redan ligger på riksdagens bord, och nu tillsätter vi den här utredninge­n som kommer att ha till uppgift att föreslå en sådan aktör.

MEN ATT UTREDA sjukvården­s beredskap i händelse av en kris är inte gjort i en handvändni­ng. Först den 31 december 2020 ska utredninge­n vara klar, även om det ännu inte finns någon utredare.

– Som ni hör på beskrivnin­gen är det en omfattande, gedigen utredning som dessutom har hög säkerhetsk­lassning. Vem som kommer att hålla i den är ännu inte klart, säger Annika Strandhäll.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? TERROR. Dådet på Drottningg­atan satte sjukvården­s krisbereds­kap på prov.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV TERROR. Dådet på Drottningg­atan satte sjukvården­s krisbereds­kap på prov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden