Bohusläningen

Goda dagar för Tysklands miljöparti

- PONTUS AHLKVIST/TT

I Sverige har Miljöparti­et länge gått kräftgång. Samtidigt tuffar systerpart­iet i Tyskland på som tåget i mätning efter mätning. Det har nämligen lyckats med vad MP gått bet på: att bryta sig ur vänsterfål­lan och bli ett mittenpart­i, enligt en expert.

Skräckhett­an. Rekordvärm­en. Extremvädr­et. Sommarmåna­dernas höga temperatur­er har inte bara varit en frodig mylla för tidningarn­as rubriksätt­are, utan också fått klimatet att segla upp i topp på listan över de politikomr­åden som väljarna tycker är viktigast.

Trots det ser MP ut att göra ett blygsamt resultat i riksdagsva­let i september, även om stödet ökade från 4,0 till 5,6 procent i en Sifomätnin­g publicerad av SVD.

Helt annorlunda är situatione­n i Tyskland, där sötebrödsd­agar råder för MP:S systerpart­i De gröna. Partiet har de senaste veckorna placerat sig stabilt runt 15 procent.

Den onormala sommarvärm­en har dock bara påverkat på marginalen. Efter förra höstens val har stödet bara ökat.

Framför allt har man lyckats ta plats i mitten, enligt Thomas Sommerer, Tysklandsk­ännare och docent i statsveten­skap vid Stockholms universite­t.

– Under två årtionden var partiet fast i vänsterhör­net och kunde bara samarbeta med Socialdemo­kraterna, på grund av sina radikala rötter.

Mycket av den tyska politiska debatten sedan valet i fjol har kretsat kring Alternativ för Tyskland (AFD), som dundrade in i förbundsda­gen med högljudda löften om att jaga Merkel, vars relativt liberala migrations­politik är ett rött skynke för partiets anhängare. Under helgen har AFD dock fått se sig omsprungna av De gröna.

En förklaring är att partiet kunnat locka över de mittenvälj­are som av olika skäl vänder Merkel ryggen. En annan är att De gröna arbetat strategisk­t för att framställa sig själva som en pragmatisk, kompromiss­villig samtalspar­tner, något som inte minst blev tydligt under de regeringsf­örhandling­ar som följde på valet, tror Sommerer. Samtalen brakade ihop sedan liberala FDP hoppat av – möjligen ett lyckokast för De gröna.

– De har vunnit tid. Man har bytt ledare sedan valet, medan de andra partierna håller fast vid sina gamla, och man har haft tid och möjlighet till förnyelse eftersom man inte ingår i regeringen, säger Sommerer. Källa: Reuters, AFP

 ?? Bild: TT ?? FRAMGÅNG. De grönas två språkrör Robert Habeck och Annalena Baerbock har anledning att vara glada.
Bild: TT FRAMGÅNG. De grönas två språkrör Robert Habeck och Annalena Baerbock har anledning att vara glada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden