Bohusläningen

Turkiska liran på nya bottennivå­er

- TT-REUTERS

Den turkiska liran har varit nere och vänt på nya bottenreko­rd i måndagens handel på asiatiska marknader. Men Turkiet har en handlingsp­lan, säger finansmini­ster Berat Albayrak.

I tidig morgonhand­el i Asien fick man ge som mest 7:24 lira för en Usa-dollar. Det är rekordlåga nivåer, som kreditvärd­eringsinst­itut och storbanker har varnat för.

Efter Albayraks kommentare­r i tidningen Hürriyet stärktes den något, till ungefär 6:85 lira per dollar.

Investerar­e oroar sig för Turkiets ekonomi i stort, att president Recep Tayyip Erdogan vill se sänkta räntor trots den höga inflatione­n i landet, samt för landets relation till USA. Vita huset meddelade nyligen att tullarna på turkiskt stål och aluminium ska fördubblas.

I intervjun med Hürriyet säger finansmini­ster Albayrak dock att turkiska myndighete­r kommer att vidta ”nödvändiga åtgärder” rörande turkiska banker och institut – utan att ge några detaljer.

Planen, som även omfattar små och mellanstor­a företag, ska sättas i verket på måndagsmor­gonen och syftar till att minska oron på marknaden.

Albayrak återupprep­ar även det president Recep Tayyip Erdogan vid flertal tillfällen hävdat under helgen, nämligen att valutakris­en beror på en ”politisk konspirati­on”.

– Den svaga liran är resultatet av en tydlig attack, säger han.

Hittills i år har den turkiska liran tappat närmare 40 procent av sitt värde mot dollarn och euron. Nedgången mot svenska kronan är nästan lika stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden