Bohusläningen

Nytt Koreatoppm­öte redan i september

- TT-AFP

Nord- och Sydkorea har kommit överens om att hålla toppmöte i den nordkorean­ska huvudstade­n Pyongyang i september. Det blir tredje gången i år som ländernas ledare träffas.

Överenskom­melsen om ett nytt möte i september nåddes under måndagen då representa­nter för länderna träffades på den norra sidan om stillestån­dslinjen i Panmunjom. Ännu har dock inget exakt datum utlysts.

Nordkoreas diktator Kim Jongun och Sydkoreas president Moon Jae-in träffades för första gången i april, vid gränsen. Mötet innebar ett historiskt närmande, och en vändning efter över ett år av stigande spänningar på Koreahalvö­n.

Ledarna lovade då varandra ett nytt toppmöte i just Pyongyang. Sedan dess har de setts ytterligar­e en gång, i maj, vid Panmunjom.

Samtidigt har tvivel väckts om Nordkoreas villighet att ge upp sina kärnvapen. Kim Jong-un förband sig vid mötet med USA:S president Donald Trump i juni att arbeta mot det något vaga målet om en kärnvapenn­edrustning av Koreahalvö­n.

Men inga konkreta framsteg har ännu gjorts i frågan.

Nordkoreas chefsförha­ndlare Ri Son Gwon säger i en kommentar att mötet i höst ”kommer att uppfylla folkets önskningar”. Dessutom använde han ett ordspråk för att beskriva Sydkorea som en mycket nära vän.

Sydkoreas återföreni­ngsministe­r Cho Myoung-gyon säger att många frågor kommer att diskuteras på toppmötet men att alla problem borde kunna lösas om de båda länderna ”delar samma inställnin­g”.

 ?? Bild: TT ?? GLADA MINER. Sydkoreas återföreni­ngsministe­r Cho Myoung-gyon, i mitten, på väg över gränslinje­n i Panmunjom till måndagens möte.
Bild: TT GLADA MINER. Sydkoreas återföreni­ngsministe­r Cho Myoung-gyon, i mitten, på väg över gränslinje­n i Panmunjom till måndagens möte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden